64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τόμας Γκράβεσεν, ο σκληροτράχηλος Δανός!


Του Γιώργου Σέργη

«Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων κανείς δεν ήθελε να μονομαχήσει σώμα με σώμα μαζί του... Μας ακολουθούσε κατά πόδας τρέχοντας και μας τρόμαζε... Ουδείς τολμούσε να του πάει κόντρα, γιατί τότε...».



Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρομπέρτο Κάρλος. Ποιος είναι όμως ο... εφιαλτικός τύπος που περιγράφει, με τον τρόμο να φαίνεται ξεκάθαρα στα λόγια του, ο Βραζιλιάνος μπακ-χαφ;

Πρόκειται για τον Τόμας Γκράβεσεν, τον σκληροτράχηλο (σ.σ. αυτός είναι ο ευγενικός όρος που χρησιμοποιεί ο Τύπος όταν θέλει να πει «σκοτώστρα»!) Δανό κεντρικό μέσο και ανασταλτικό χαφ ο οποίος, μετά την καλή (να τα λέμε όλα) καριέρα που είχε κάνει σε Αμβούργο και Έβερτον έγινε παίκτης της «Βασίλισσας» τον Ιανουάριο του 2005!

Εκείνο τον καιρό οι άνθρωποι της ομάδας «ψάχνονταν» για να ενισχύσουν το λιγάκι light κέντρο της. Κατέφυγαν, λοιπόν, στη λύση του Σκανδιναβού, που τα προηγούμενα χρόνια είχε όπως είπαμε δείξει την αξία του και παράλληλα κερδίσει επάξια την «ταμπέλα» του «σκληρού», χάρη στο ότι ήξερε πολύ καλά να ρίχνει... κλωτσιές, ξύλο, δυνατά (στα όρια του αντιαθλητικού ενίοτε) τάκλιν και τζαρτζαρίσματα, την... αγαρμποσύνη, το «εκρηκτικό» ταμπεραμέντο του και το εκφοβιστικό βλέμμα του (Γελάτε ε; Για βάλτε «Thomas Gravesen images» στο Google και δείτε τις φωτογραφίες που θα σας βγάλει...)!

Ο Γκράβεσεν έμεινε στη Ρεάλ ως το καλοκαίρι του 2006 (δηλαδή 1,5 σεζόν συνολικά) και έπαιξε σε 44 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις (με ένα γκολ), όμως δεν ήταν πάντα βασικός. Στο ξεκίνημα της θητείας του με τα λευκά βρισκόταν στις πρώτες επιλογές του τότε προπονητή των «μερένγκες», Βαντερλέι Λουσεμπούργκο. Όταν όμως ο τελευταίος αποχώρησε, τον Δεκέμβριο του 2005, ο Δανός περιθωριοποιήθηκε και ακουγόταν έντονα ότι ήθελε να φύγει. Ο αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου, Ραμόν Λόπεθ Κάρο, ωστόσο, υπολόγιζε τον ποδοσφαιριστή και τον χρησιμοποίησε αρκετές φορές. Προς το φινάλε εκείνης της σεζόν, πάντως, ο Σκανδιναβός τέθηκε εκ νέου εκτός βασικών πλάνων και, τελικά, διάβηκε την πόρτα της εξόδου του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Συμπερασματικά, μάλλον αδιάφορο κρίνεται το πέρασμα του Γκράβεσεν από τη Ρεάλ. Έστω κι έτσι, οι φίλοι της ομάδας έχουν κάτι να θυμούνται από αυτό! Αφ' ενός, ο Δανός αντίκρισε συνολικά 19 κάρτες, μία κόκκινη και 18 κίτρινες (αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο σκληρός ήταν). Αφ' ετέρου, σε μία από τις τελευταίες του προπονήσεις με τον σύλλογο, «πλακώθηκε» με τον Ρομπίνιο (ζήτημα που πήρε μεγάλη έκταση)!

Ο Τόμας Γκράβεσεν έπαιξε 13 χρόνια ως επαγγελματίας. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στη Βέιλε της πατρίδας του πριν μετακομίσει (το 1997) στο Αμβούργο, όπου έμεινε τρία χρόνια, με καλή απόδοση. Στη συνέχεια πήγε στην Έβερτον, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε για 5,5 σεζόν έχοντας ακόμη καλύτερη παρουσία. Κατόπιν, όπως προείπαμε, ήλθε στη Ρεάλ ενώ, αφού την άφησε, μετακόμισε στη Σέλτικ, στην οποία ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει θέση βασικού και έτσι δόθηκε δανεικός για ένα έτος στην Έβερτον. Το καλοκαίρι του 2008 έμεινε ελεύθερος και οι προσπάθειές του να βρει ομάδα δεν καρποφόρησαν. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2009 αποσύρθηκε. Με την Εθνική Δανίας είχε 66 συμμετοχές (πέντε γκολ) και έλαβε μέρος σε δύο Euro (2000, 2004) και σε ένα Μουντιάλ (2002).

Όσο για το τι κάνει σήμερα ο Γκράβεσεν, ένα σας λέμε μόνο: ζωάρα! Ο Σκανδιναβός είχε τη φαεινή ιδέα να επενδύσει σημαντικό μέρος των χρημάτων που κέρδισε από το ποδόσφαιρο σε διάφορες επιχειρήσεις, κίνηση που τού απέφερε κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ! Πλέον ζει μόνιμα στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ μαζί με την πανέμορφη σύντροφό του, η οποία είναι μοντέλο, ενώ περνά πολύ από τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του ασχολούμενος με τον τζόγο – στην παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου βρίσκεται, άλλωστε, αν δεν παίξει και κάνα χαρτάκι πώς θα γίνει;
Πηγή: http://www.halamadrid.gr


Σχόλια