64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Νέλι Μπλάι: H πρωτοπόρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέλι Μπλάι
Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου το 1864 στο προάστιο του Πίτσμπουργκ γεννήθηκε η Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα: Έλιζαμπεθ Τζέιν Κόχραν).

Έγινε γνωστή για το γύρο του κόσμου που έκανε σε 72 μέρες, μιμούμενη τον Φιλέας Φογκ του Ιουλίου Βερν, καθώς και για την έρευνα που πραγματοποίησε προσποιούμενη ψυχική ασθένεια, προκειμένου να καταγράψει τα όσα συνέβαιναν μέσα σε ένα άσυλο ψυχασθενών, εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο είδος ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Η Νέλι προσποιήθηκε την φρενοβλαβή το 1887 για να αποκαλύψει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων γυναικών της Νέας Υόρκης. Η ίδια έζησε στο ίδρυμα σαν ασθενής πίνοντας βρώμικο νερό, τρώγοντας ελάχιστο φαγητό και υπομένοντας βάρβαρη συμπεριφορά. Οι αποκαλύψεις που έκανε έφεραν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων. 
Την δημοσιογραφία την ξεκίνησε όταν διάβασε το 1880 τυχαία στην τοπική εφημερίδα ένα κείμενο κατά των γυναικών και απάντησε με ένα οξύ άρθρο που εντυπωσίασε τον εκδότη, ο οποίος στη συνέχεια της προσέφερε μια θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα.
Υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Νέλι Μπλάι», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ. Έφυγε από τη ζωή το 1922, σε ηλικία 57 ετών.

Σχόλια