64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

16 χρόνια από το «αντίο» της Κέρσι

Σήμερα (25/7) συμπληρώνονται ακριβώς 16 χρόνια από την αποχώρηση της θρυλικής επταθλήτριας Τζάκι Τζόινερ Κέρσι από τους αγωνιστικούς χώρους.
12 χρόνια από το «αντίο» της Κέρσι
Η κορυφαία αθλήτρια για τον 20ο αιώνα (όπως την χαρακτήρισε το περιοδικό “Sports Illustrated”),
η αμερικανίδα Τζάκι Τζόινερ Κέρσι στις 25 Ιουλίου του 1998 ανακοίνωσε πως σταματά τη λαμπρή της καριέρα στα ταρτάν του στίβου σε ηλικία 36χρόνων έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα!

Τα μετάλλια

Η Κέρσι στην καριέρα της κατέκτησε 6 Ολυμπιακά μετάλλια, επίτευγμα το οποίο για αθλήτρια στίβου είναι μυθικό. Μάλιστα κέρδισε μετάλλιο εκτός από το έπταθλο και στο άλμα εις μήκος στο οποίο πέτυχε μεγάλες επιδόσεις, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως μετάλλιο πήρε σε 4 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (1984, 1988, 1992, 1996).

Το 1984, στο Λος Άντζελες, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο έπταθλο, ενώ για το ίδιο αγώνισμα ακολούθησαν 2 χρυσά το 1988 στη Σεούλ και το 1992 στη Βαρκελώνη. Όσο για το μήκος, κατέκτησε το χρυσό με άλμα στο 7.40μ το 1988 ενώ το ’92 και το ’96 κατέκτησε το χάλκινο και πάλι με επιδόσεις πάνω από τα 7μ! Μάλιστα το 1996 στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα πήρε την 3η θέση αφήνοντας εκτός βάθρου για 3 μόλις εκατοστά της δικιά μας Νίκη Ξάνθου.

Παρόμοια ήταν και η πορεία της στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα όπου κατέκτησε 4 μετάλλια (και τα 4 χρυσά), δύο στο έπταθλο και δύο στο μήκος!

Η Τζάκι των ρεκόρ!

Η 48χρονη πλέον ρέκορντ-γούμαν είναι κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ στο έπταθλο, και  επίσης έχει κάνει τις 6 καλύτερες κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στον κόσμο στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Εκτός αυτού οι επιδόσεις τις και στα 6 αγωνίσματα αγγίζουν τις επιδόσεις κανονικής αθλήτριας σε μεμονωμένο αγώνισμα. Εξάλλου, στο μήκος το άλμα της στα 7.50μ είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα πίσω από το 7.54 της Σοβιετικής Γκαλίνα Σιτιάκοβα.

Το 2004 μάλιστα η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι ανακυρήχθηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδία Στίβου μέλος του «Πάνθεου της Δόξας» στο οποίο συγκαταλέγεται η ελίτ των αμερικανών αθλητών στίβου όλων των εποχών.

Η σχέση με την αείμνηστη Φλόρενς Γκρίφιθ - Τζόινερ

Ο αδελφός της Τζάκι Τζόινερ, ο Αλ Τζόινερ, ο οποίος ήταν ολυμπιονίκης στο τριπλούν, είχε παντρευτεί την Φλόρενς Γκρίφιθ – Τζόινερ, μια από τις θρυλικότερες μορφές του γυναικείου στίβου, η οποία το 1988 έτρεξε τα 200μ στο εξωοπραγματικό 21.34 και τα 100μ σε 10.54(!) κατακτώντας 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με επιδόσεις αξεπέραστες (και απλησίαστες) μέχρι και σήμερα. Λίγους μήνες αργότερα όμως η Γκρίφιθ βρέθηκε νεκρή, στα 38 της χρόνια, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πρόκληση του θανάτου της από υπερβολική χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το 2007, η Κέρσι σε συνεργασία με μια ομάδα δημοφικών αθλητών όπως ο Λάνς Άρμστρονγκ, ο Μοχάμεντ Άλι, ο Αντρέ Αγκάσι και άλλοι, ίδρυσε μια οργάνωση, που παρακινεί του επαγγελματίες αθλητές να συνεργάζονται με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η Κέρσι είναι παντρεμένη με τον πρώην προπονητή της, Μπομπ Κέρσι από το 1986.

 gazzetta.gr 

Σχόλια