64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Θύρα 13 – Ο πρώτος σύνδεσμος φιλάθλων στην Ελλάδα


Στις 16 Μαρτίου του 1967, εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό της Θύρας 13, του βασικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού, που είχε ιδρύσει πριν από έναν χρόνο στο Μεταξουργείο ο Απόστολος Ιωαννίδης.
Πριν την ίδρυση της Θύρας 13, υπήρχαν πολλοί κατά τόπους σύνδεσμοι φίλων του Παναθηναϊκού, όλοι τους αυτόνομοι. Προς το τέλος της δεκαετίας του '50, οι φίλαθλοι άρχισαν να οργανώνονται περισσότερο, υποστηρίζοντας δυναμικά τον Παναθηναϊκό, στους εντός και εκτός έδρας αγώνες του.
Προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους, τα μέλη των διαφορετικών συνδέσμων συνήθιζαν να συναντώνται έξω από τη 13η θύρα του γηπέδου “Απόστολος Νικολαΐδης”, από όπου ξεκινούσε η όποια εξόρμηση για την επαρχία ή τα εκτός έδρας ματς της ομάδας τους στο λεκανοπέδιο.
Παρότι δεν βρίσκονταν υπό κάποια ενιαία διοίκηση, μέλη των συνδέσμων συνήθιζαν να συναντώνται, έτσι ώστε να συζητούν θέματα που αφορούσαν την επίδοση της ομάδας, να οργανώνουν εκτός έδρας ταξίδια και να εξασφαλίζουν εισιτήρια για τις εντός έδρας αγωνιστικές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.
Από τη σεζόν 1962-1963, ξεκίνησαν οι φήμες πως οι φίλοι του Παναθηναϊκού συζητούσαν την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, με το όνομα της θύρας στην οποία συνήθιζαν να συναντιούνται να ακούγεται όλο και περισσότερο.
Έπειτα από πολλές προσπάθειες, ο Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου “Η Θύρα 13” άνοιξε τις πύλες του, στις 19 Νοεμβρίου του 1966, στην οδό Κολωνός 68 στο Μεταξουργείο.

koolnews

Σχόλια