64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η μάχη των φύλων: Άνδρες εναντίον γυναικών στο τένις

Ριγκς και Κινγκ στα... προκαταρκτικά
Ριγκς και Κινγκ στα... προκαταρκτικά
Η δεκαετία του ’60 ήταν η εποχής των οργισμένων νέων. Η δεκαετία του ’70 της χειραφέτησης των γυναικών. Και το 1973 ένας τενίστας, νικητής στο Γουίμπλετον (το 1940), ο Μπόμπι Ριγκς έριξε το γάντι στις απανταχού φεμινίστριες:
Προκάλεσε σε μονομαχία – αγώνα τένις την καλύτερη τότε τενίστρια στον κόσμο, την 27χρονη Μπίλι Τζέιν Κινγκ.
Το παιχνίδι θα μπορούσε να ήταν απλά μια αναμέτρηση ενός περίπου γέρου με μια νεαρή τενίστρια. Γρήγορα όμως έγινε «πρώτο θέμα». Για τις φεμινίστριες οι «φαλοκράτες» προκαλούσαν στο πρόσωπο τουΡιγκς, για τους υποστηρικτές του ήταν μια καλή ευκαιρία οι γυναίκες να πάρουν, επιτέλους, το μάθημά τους.
Πες πες το ενδιαφέρον του κόσμου ανέβαινε και η «μάχη των φύλων» όπως ονομάστηκε η αναμέτρηση αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για να βγουν πολλά λεφτά για όλους. Για την τηλεόραση που θα κάλυπτε τον αγώνα, τους διοργανωτές που θα έβλεπαν γεμάτο το γήπεδο και φυσικά τους δύο αντιπάλους. Ακόμα και οι εταιρείες στοιχημάτων δεν σταμάτησαν να δέχονται πονταρίσματα.

Οι δύο αντίπαλοι σε συνέντευξη πριν τη μάχη.Τότε που τα χαμόγελα ήταν και για τους δύο.
Οι δύο αντίπαλοι σε συνέντευξη πριν τη μάχη.Τότε που τα χαμόγελα ήταν και για τους δύο.
Στο Χιούστον του Τέξας δόθηκε το ραντεβού και 30.472 άνθρωποι, αλλά και 40 εκ. τηλεθεατές από 36 χώρεςήθελαν να δουν κάτι διαφορετικό.
Στις δηλώσεις πριν τον αγώνα πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Ριγκς που ανάμεσα στ’ άλλα προειδοποίησε ότι εάν χάσει θα πέσει από μια γέφυρα της Καλιφόρνια. Η Κινγκ πάλι δεν μίλησε. Προσαρμόστηκε όμως στις ανάγκες του σώου.

Η νικήτρια με το τρόπαιο που σκόρπισε χαρά σε όλες τις φεμινίστριες
Η νικήτρια με το τρόπαιο που σκόρπισε χαρά σε όλες τις φεμινίστριες
Η Κινγκ μπήκε στο γήπεδο με εμφάνιση… Κλεοπάτρας και πέντε μυώδεις άνδρες να κρατούν το άρμα της. Ανάμεσά τους και ο Ντέιβ Ρόμπερτς ένας από τους καλύτερους ακοντιστές της εποχής.
Ο Ριγκς πάλι μπήκε σαν Ιάπωνας αυτοκράτορας με έξι μοντέλα ντυμένα με εφαρμοστές φόρμες σε κόκκινο και χρυσαφί χρώμα να σέρνουν το άρμα του. Οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν και δώρα. Κι αμέσως μετά τα ψέματα του σόου τελείωσαν. Άρχιζε η μάχη…
Ο Ριγκς συνειδητοποίησε γρήγορα πως το βράδυ δεν θα ήταν εύκολο. Η μάχη δεν θα είχε… και τόσο πολύ πλάκα. Η Κινγκ προηγήθηκε γρήγορα 2-1 στο πρώτο σετ, είχε τις απαντήσεις σε ό,τι και αν δοκίμασε ο… κακός της παρέας, ο οποίος πιάστηκε λαχανιασμένος πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου. Παρ’ όλα αυτά πρόβαλε κάποιες –ακόμα- αντιστάσεις, οι οποίες κάμφθηκαν από την αντίπαλο, που φάνηκε πολύ πιο δυνατή και έτοιμη, για να πάρει τη νίκη.
Χρειάστηκε δυο ώρες και τέσσερα λεπτά… για να κλείσει για πάντα το στόμα τουΡιγκς. Μάλιστα, οι τελευταίες του λέξεις ήταν «εμφανίστηκε πάρα πολύ καλή και ήταν πολύ γρήγορη για μένα», με τη νικήτρια να… ξύνει και άλλο την πληγή («ήταν τόσο αργός που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Νόμισα πως προσποιείτο»), πριν σταθεί στην ουσία του πράγματος: «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν αποτέλεσμα δουλειάς 19 χρόνων. Από την ημέρα που δεν μου επέτρεψαν να συμμετάσχω σε φωτογράφηση επειδή δεν φορούσα φούστα, ήθελα να κάνω κάτι για να αλλάξω την κατάσταση που επικρατούσε στο τένις, ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα».


retrosport.wordpress.com

Σχόλια