64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μπαίνει χλοοτάπητας σε ελληνικό γήπεδο!!!

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας(“Γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης“, επισημότερα) είναι από τα πιο ιστορικά, αν όχι το ιστορικότερο, γήπεδα της χώρας μας.

Χτίστηκε το 1922, και κατέχει πολλές πρωτιές. Είναι το πρώτο ελληνικό γήπεδο που απέκτησεκερκίδες (1928), προβολείς (1938), ηλεκτρονικό πίνακα του σκορ, και, τέλος,χλοοτάπητα (1958). Για πολλές δεκαετίες υπήρξε η έδρα της εθνικής μας ομάδας, του Παναθηναϊκού, διάφορων άλλων ελληνικών ομάδων, και βέβαια δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι, πάνω στο τερέν του, έχει γραφτεί “η μισή και πλέον ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου“…
Οι Αθλητικές Αναδρομές σήμερα θα ασχοληθούν με μια από τις… πρωτιές του γηπέδου της Λεωφόρου που προαναφέραμε! Συγκεκριμένα, με τον εγκαινιασμό του χλοοτάπητά του!
Γράφει ο Ανδρέας Μπόμης (Γκολ 2000 – Ένας αιώνας ποδόσφαιρο, Αθήνα, εκδόσεις Πελεκάνος, 2000, σελ. 50): “Τα εγκαίνια του νέου τερέν (σ.σ. με χλοοτάπητα, δηλαδή) έγιναν μ’ ένα φιλικό αγώνα εθνικών ομάδων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Βελγίου 0-0“.
Στο site Σαν Σήμερα, όμως, στην ανασκόπηση της σημερινής ημέρας (19/11), διαβάζουμε κάτι άλλο (κλικ, εδώ): “Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι νικούν 1-0 με γκολ του Ηλία Υφαντή“!
Πέραν του… καταπληκτικού της διεξαγωγής φιλικού (!!!) αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, οι πληροφορίες… διίστανται, όπως φαίνεται! Ακόμα, αναφέρεται σε αφιέρωμα του Sportaction (εδώ) ότι “το χορτάρι εγκαινιάστηκε στο αθηναϊκό ντέρμπυ του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Τον αγώνα παρακολούθησαν 15.000 φίλοι του ποδοσφαίρου“!!!
Τελικά, τι απ’ όλα ισχύει; Σε κάποια άλλα blogs (όπως εδώ) αναπαράγεται η πληροφορία των εγκαινίων με τον αγώνα
Το γήπεδο της Λεωφόρου επί Κατοχής
των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣΠΟΡ(19/4/10) – δημοσίευμα, το οποίο ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο χλοοτάπητας εγκαινιάστηκε με τον αγώνα των εθνικών ομάδων ενόπλων δυνάμεων…
Συνεπώς, κι εμείς μάλλον οφείλουμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα αυτό.
Λίγα ακόμη ιστορικά στοιχεία για το γήπεδο
Ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση του χλοοτάπητα, το 1959, θα εγκαινιαζόταν και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο στη χώρα μας, πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου. Αναφερόμαστε, βέβαια, στον περίφημο Τάφο του Ινδού, χωρητικότητας 1.500 θεατών, που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τις θύρες 6-7 του γηπέδου.
Το 1984, ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε τη “Λεωφόρο” για χάρη του ΟΑΚΑ. Επέστρεψε σ’ αυτή σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας τη για ευρωπαϊκά ματς αλλά και παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Το 2007, η ομάδα την ξαναχρησιμοποίησε, μόνο όμως για τους αγώνες της σεζόν 2007/08.
Το ρεκόρ προσέλευσης του γηπέδου της Λεωφόρου έλαβε χώρα στον αγώναΠΑΟ-Μπάγερν 1-2 (18/10/67), που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο της α’ φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνης της σεζόν: 29.665 φίλαθλοι είχαν παρακολουθήσει εκείνη την αναμέτρηση!!!
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού

http://stokegeo.wordpress.com/

Σχόλια