64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Σουτζουκάκια Πολίτικα

Η αυθεντική, Πολίτικη συνταγή, θέλει τα σουτζουκάκια, με μπόλικο κύμινο και κανέλλα.
Όμως το μυστικό της επιτυχίας είναι, αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο
Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη

 Υλικά

•    300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
•    200 γρ. κιμάς αρνίσιος ή χοιρινός
•    3 σκελίδες σκόρδο
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού κύμινο
•    ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
•    1 ποτήρι του νερού κρασί (γλυκό κατά προτίμηση)
•    1 αυγό
•    2 κουτ. σούπας γάλα
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 Για τη σάλτσα
•    1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ κουτ. σούπας πελτές
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί, το στραγγίζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σουτζουκάκια Πολίτικα 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σουτζουκάκια Πολίτικα 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζουμε για 10' - 15' λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε πυρέξ (ή ταψάκι), τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25' περίπου, ως ότου ροδίσουν.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές, ή πουρέ, ή με μακαρόνια.

-- Για το ζύμωμα του κιμά, υπάρχουν δύο σχολές.
Η μία λέει, προκειμένου να γίνει αφράτος ο κιμάς και τα σουτζουκάκια, να τα ζυμώσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, ενώ η άλλη λέει ελάχιστο ζύμωμα.
Εγώ πιστεύω ότι η μέση οδός είναι η καλύτερη. 

-- Μπορούμε αν θέλουμε, να αλευρώσουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια και να τα τηγανίσουμε, αλλά χωρίς υπερβολές, αλλιώς γίνονται πολύ βαριά.

Βεβαίως μπορούμε να μην τα τηγανίσουμε και καθόλου.

-- Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη.

Σχόλια