64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Χριστούγεννα 1914: Επαιξαν μπάλα, αντί για πόλεμο

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες στη νεκρή ζώνη
Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις παραμονές Χριστουγέννων του 1914, όταν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι αντίπαλοι στρατιώτες, αποφάσισαν και συνεννοήθηκαν να αφήσουν στην άκρη τις εχθροπραξίες. Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες έκαναν εκεχειρία τις γιορτινές μέρες, παίζοντας ποδόσφαιρο!
Η παύση των πυρών εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μήκος της βρετανικής γραμμής και κηρύχθηκε ανεπίσημα 48ωρη ανακωχή. Η "Ανακωχή των Χριστουγέννων"...
Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες έκαναν εκεχειρία τις γιορτινές μέρες, παίζοντας ποδόσφαιρο...
Τον Αύγουστο του 1914 η Αγγλία μπήκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να σταματήσει την προέλαση της Γερμανίας προς τη Γαλλία. Ένα εκατομμύριο Βρετανοί είχαν στρατολογηθεί, εκ των οποίων 2000 ήταν ποδοσφαιριστές. Πολλοί είχαν πάρει και μπάλες μαζί τους...
Τον Δεκέμβριο, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες έστησαν χαρακώματα σε μία έκταση 400 μιλιών από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία. Οι καιρικές συνθήκες είχαν χειροτερέψει και καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και το πεδίο μάχης είχε καλυφθεί από χιόνι, αναπτύχθηκε ένα απίστευτο κλίμα εγκαρδιότητας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε ορισμένα σημεία της γραμμής η ανταλλαγή πυρών σταματούσε την ώρα του... τσαγιού, ενώ αντάλλασσαν και εφημερίδες μέσα σε τενεκεδένια κουτιά που έριχναν η μία πλευρά στην άλλη!
"Τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόμουν στο χαράκωμα. Ήταν νύχτα όταν ξαφνικά οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ένας εξ αυτών να τραγουδά την Άγια Νύχτα. Βγήκαν αυθόρμητα από το ανάχωμα και άρχισαν να περπατούν. Αρχίσαμε να τραγουδάμε τα κάλαντα και μία μεγάλη μάζα από εμάς βγήκε να τους συναντήσει στη νεκρή ζώνη" έγραψε ο υποδεκανέας του Βρετανικού στρατού στις 24 Δεκεμβρίου 1914 στο ημερολόγιό του.
Η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι αρκετοί Γερμανοί είχαν εργαστεί προπολεμικά στη Βρετανία. Όταν ο υποδεκανέας επέστρεψε στο χαράκωμα κρατούσε ένα τσιγάρο και μία πρόσκληση προς τον λοχαγό του Ρόμπερτ Χάμιλτον, για να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογο του τα ξημερώματα ανήμερα των Χριστουγέννων.
Το πρωί των Χριστουγέννων, Άγγλοι και Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς τους. Η μαρτυρία ενός Άγγλου αναφέρει: "Oι Γερμανοί μας φώναξαν να παίξουμε ποδόσφαιρο. Εμείς φέραμε μπάλα από τα χαρακώματα και σύντομα ένας αγώνας ποδοσφαίρου στη νεκρή ζώνη είχε ξεκινήσει. Ήταν ένα υπέροχο και συνάμα παράξενο γεγονός. Από ορκισμένοι εχθροί, φίλοι για λίγη ώρα. Δεν υπήρχε ούτε ένα ίχνος εχθρότητας ανάμεσα μας. Παίξαμε ποδόσφαιρο μέχρι τελικής πτώσεως. Το παιχνίδι διήρκεσε μία ώρα και οι Γερμανοί νίκησαν 3-2".
Η φήμη για τη διεξαγωγή του αγώνα διαδόθηκε την ίδια μέρα σε όλο το Δυτικό Μέτωπο. Αγώνες στο χιόνι πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σημεία του μετώπου, χωρίς συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, χωρίς τελικό αποτέλεσμα, με μπάλες από άχυρα δεμένα με σπάγκο ή με άδεια κονσερβοκούτια αντί για μπάλα.
"Παίξαμε ποδόσφαιρο, αν μπορείς να το πεις έτσι. Κάποιος το πρότεινε και το παιχνίδι ξεκίνησε. Δεν ήταν αγώνας όπως τον ξέρουμε περισσότερο έμοιαζε με κλωτσοπατινάδα και ήταν ελεύθερο για όλους. Μπορεί να ήταν και πενήντα από κάθε πλευρά. Έπαιξα γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πόσο κράτησε ίσως μία ώρα και κανείς δεν κρατούσε σκορ. Το παιχνίδι τελείωσε όταν ο ταγματάρχης βγήκε από το ανάχωμα φωνάζοντας: 'Σκοτώστε τους Ούννους, μην κάνετε φιλίες με αυτούς'" διηγείτο πολλά χρόνια μετά ο Ουαλός Μπέρτι Φελστάντ, που πέθανε σε ηλικία 106 ετών το 2001 και ήταν ένας από τους επιζήσαντες του πολέμου.
Ο αρχιστράτηγος τους βρετανικού στρατού σερ Τζον Φρεντς, έγραψε στους στρατιώτες του: "Είδα με μεγάλη δυσαρέσκεια τις αναφορές για τα πρόσφατα γεγονότα και τις επαφές με τον εχθρό, χωρίς διαταγή ανωτέρου. Είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του όποιος διατηρήσει επαφές με τον εχθρό με δική του πρωτοβουλία ή με πρωτοβουλία του εχθρού". Η ανακωχή των Χριστουγέννων δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια, αλλά φέτος τιμάται από τις βρετανικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο...

Σχόλια