64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ένα από τα μυθικά του ονόματα έχασε ο Παναθηναϊκός - Ο μεγάλος άσος της δεκαετίας του '50 Κώστας Λινοξυλάκης άφησε την τελευταία του πνοή στα 81 του (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤ.)

Ένα από τα μυθικά του ονόματα έχασε ο Παναθηναϊκός - Ο μεγάλος άσος της δεκαετίας του
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη, σε ηλικία 81 ετών, ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Λινοξυλάκης, από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού, που πρωταγωνίστησε στα ελληνικά γήπεδα τη δεκαετία του 1950.

Η κηδεία του θα γίνει πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά δεν έχει αποφασιστεί από τους οικείους του αν θα επιλεγεί το Α΄ Νεκροταφείο ή το Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής.
Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει το tanea.gr, ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον Αύγουστο νοσηλεύτηκε στο ΓΝΑ, ενώ η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση για αίμα, καθώς η ανάγκη ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε επάρκεια.

Γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1933, στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου, ο Λινοξυλάκης, όπως σημειώνει το express.gr, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Αθηνών και το 1950 εντάχθηκε στο "τριφύλλι", όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της καριέρας του ως το 1963, οπότε και αποσύρθηκε.

Αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός, πανηγύρισε με τον Παναθηναϊκό τέσσερα Πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) κι ένα Κύπελλο Ελλάδας (1955), ενώ φόρεσε 28 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας (σημείωσε ένα γκολ), της οποίας για μεγάλο διάστημα διετέλεσε και αρχηγός.


Εδώ με τον Θανάση Μπέμπη του Ολυμπιακού

Το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδος έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1950, όταν επιλέχθηκε από τον τότε εκλέκτορα της Εθνικής, Κώστα Νεγρεπόντη, να συμμετάσχει στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Β’ ομάδας της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας.



Στη φωτ., ο Κώστας Λινοξυλάκης ανταλλάσσει
λάβαρα με το θρυλικό Πελέ, πριν την έναρξη
φιλικού αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Σάντος


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Λινοξυλάκης κατέγραψε και κινηματογραφική παρουσία, καθώς συμμετείχε το 1956 στην ταινία "Οι άσοι του γηπέδου" (γνωστή και ως "Κυριακάτικοι Ήρωες"), στο πλευρό σημαντικών ποδοσφαιριστών της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μουράτης, ο Λάκης Πετρόπουλος, ο Στάθης Μανταλόζης, ο Κώστας Πούλης και άλλοι.
Υπήρξε, επίσης, μέλος της Ολυμπιακής Εθνικής Ομάδας, που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του Ελσίνκι, το 1952.
"Θα αποτελεί πάντα υπερήφανο κομμάτι της ιστορίας μας"
Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Κώστα Λινοξυλάκη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει τα εξής:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποχαιρετά τον Κώστα Λινοξυλάκη, μία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που τίμησε το Τριφύλλι και τα χρώματα της Εθνικής.
Γεννημένος στο Ρέθυμνο, ο δεξιοτέχνης στόπερ του Παναθηναϊκού πανηγύρισε 4 Πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962), 1 Κύπελλο και είχε 5 ευρωπαϊκές συμμετοχές με την αγαπημένη του ομάδα.
Με το Τριφύλλι στο στήθος 101 φορές και 28 το εθνόσημο, ο Κώστας Λινοξυλάκης άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως στυλοβάτης της άμυνας και αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Η απώλεια του Κώστα Λινοξυλάκη είναι απώλεια όλης της παναθηναϊκής οικογένειας και του ποδοσφαίρου, που τίμησε με τα προσόντα και το ήθος του συνάμα. Θα αποτελεί πάντα υπερήφανο κομμάτι της ιστορίας μας.
Συλλυπούμαστε τους οικείους του».
ΕΠΟ: Από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου
Τα θερμά της συλλυπητήρια, όπως αναφέρει το onsports.gr, εξέφρασε και η ΕΠΟ, με ανακοίνωσή της για το χαμό του Κώστα Λινοξυλάκη, κάνοντας λόγο για εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μια από τις πλέον εξέχουσες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κώστας Λινοξυλάκης, δεν είναι, πλέον, μαζί μας.
Ο Κώστας Λινοξυλάκης τίμησε επί σειρά ετών τη φανέλα με το εθνόσημο, την οποία φόρεσε για πρώτη φορά στις 13/12/1950. Συνολικά κατέγραψε 28 συμμετοχές (1 γκολ).
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει στους οικείους του τα θερμότερα συλλυπητήριά της».
ΟΠΑΝΔΑ: Σεμνός, αν και ίνδαλμα
Ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Λινοξυλάκη εξέδωσε και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), καθώς ο εκλιπών είχε διατελέσει επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, που παρατίθεται στο sentragoal.gr, αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του Κώστα Λινοξυλάκη, θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου και επί σειρά ετών Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου στο Δήμο Αθηναίων.
Ο εκλιπών υπήρξε ίνδαλμα της δεκαετίας του '50, μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού, της ομάδας της Αθήνας, και της Εθνικής Ελλάδας, και παρ' όλα αυτά παρέμεινε ένας σεμνός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Ως Δημοτικός Σύμβουλος υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια την πόλη της Αθήνας. Ο Οργανισμός εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στους οικείους του».


attacktv.gr

Σχόλια