64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Στάθης Ταυλαρίδης: "Τρελός" και "σκύλος"

Μετά την γνωστοποίηση της μεταγραφής του Στάθη Ταυλαρίδη στον Παναθηναϊκό δεν έλειψαν οι ερωτήσεις και οι απορίες. Το Contra.gr επιχειρεί να απαντήσει σκιαγραφώντας το προφίλ του 35χρονου στόπερ αποκαλύπτοντας ανέκδοτες ιστορίες που μαρτυρούν αφοσίωση και πάθος.

Πολλούς τους ξένισε, άλλοι ειρωνεύτηκαν τον Παναθηναϊκό και τον παίκτη, άλλη απλώς προσπέρασαν τη μεταγραφή αδιάφορα λέγοντας ότι δεν ασχολούνται με μετακινήσεις 35άρηδων.
Προφανώς όλοι οι παραπάνω δεν γνωρίζουν ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ τον Στάθη Ταυλαρίδη!

Ο Λεωνίδας Βόκολος, ως καλός στόπερ που ήταν στην ποδοσφαιρική νιότη του, δεν δίστασε πάντως στιγμή και υπέγραψε τον Σερραίο αμυντικό χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί; Την απάντηση θα την διαβάσετε παρακάτω.

Ο "Ταύλα" ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και όπως απέδειξε σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε μέχρι τώρα, είναι σούπερ επαγγελματίας. Σούπερ με όλη τη σημασία της λέξης. Οι προπονητές τον λατρεύουν διότι ξέρουν ότι και στην τελευταία προπόνηση της σεζόν θα τα δώσει όλα για τη νίκη στο εκπαιδευτικό διπλό. Δεν φοβάται τη δουλειά, το αντίθετο την ζητάει ο ίδιος!

Απόδειξη: Μετά το ματς που έδωσε ο Ατρόμητος με την Αλκμααρ τον Αύγουστο του 2013 όλοι οι παίκτες του πάγκου επέστρεψαν στα αποδυτήρια για να αλλάξουν και να φύγουν. Ολοι, εκτός του Ταυλαρίδη. Ο άνθρωπος έβγαλε κώνους, τους έστησε το γήπεδο και άρχισε να κάνει μία κανονικότατη προπόνηση σε πολύ υψηλό τέμπο. Σταθήκαμε όλοι οι δημοσιογράφοι και τον κοιτούσαμε. "Τι κάνει ο άνθρωπος;".

Αργότερα ο υπογράφων ρώτησε τον Γιώργο Παράσχο. Ο Μακεδόνας τεχνικός χαμογέλασε. "Καλά ρε Νίκο, δεν σου είπα και το καλοκαίρι ότι ο άνθρωπος είναι τρελός;". Τότε τη μνήμη φώτισε μία θύμηση που ήρθε ξαφνικά.

Συζητούσαμε με τον Παράσχο και το τιμ του στο Πήλιο για τη νέα σεζόν. Ξαφνικά, πετάχθηκε από το πουθενά ο Ταυλαρίδης που έψαχνε κάδο για να πετάξει την ιδρωμένη φανέλα του. "Οχι εδώ ρε αγόρι μου" άρχισε να ουρλιάζει ο Νίκος Κάτσικας, ο φροντιστής της ομάδας. "Αλλού τα άπλυτα, στο έχω πει". Ξεσπούν σε γέλια οι κόουτς, ρωτάμε τι συμβαίνει. "Το ίδιο χούι συνέχεια, κάνει πάντα δικό του πρόγραμμα μόνος του στο γήπεδο, έρχεται στη συνέχεια και χαλάει τη σειρά του φροντιστή στα ρούχα!".

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο Παράσχος αναγκάστηκε να διακόψει την προπόνηση λόγω ενός πολύ δυνατού μαρκαρίσματος του "Ταύλα". "Στάθη, δεν χρειάζεται τόσο δυνατά, προπόνηση κάνουμε" η...φιλική παρατήρηση του Ελληνα προπονητή. Απάντηση; Δεν υπήρξε, μόνο ένα σκύψιμο του κεφαλιού.

Αυτή η λατρεία για το physical game γεννήθηκε κατά τη θητεία του στην Αρσεναλ. Στις προπονήσεις του Βενγκέρ ήξερε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια χαλάρωσης και ότι έπρεπε να κάνει τάκλιν στην...  καρωτίδα για να επιβιώσει. Ο Αλσατός τεχνικός της Αρσεναλ αυτό το εκτίμησε, αλλά χώρος στο τότε ρόστερ δεν υπήρχε.

Στη Λιλ αργότερα, ο Ταυλαρίδης έπεσε στα χέρια του...βασανιστή Κλοντ Πιελ. Είχαμε ρωτήσει τον Στάθη το καλοκαίρι του 2012 στο Καρπενήσι πως του φαίνονται οι προπονήσεις του Ντούσαν Μπάγεβιτς. "Εντάξει, επιβιώσαμε με τον Πιέλ, όλα καλά. Προετοιμασία με τρεις προπονήσεις την ημέρα, η πρώτη στις 6 το πρωί. Ολα τα άλλα μου φαντάζουν νορμάλ". Αφοπλιστική απάντηση.

Αυτό που δεν του έλειψε ποτέ στην καριέρα του ήταν το πάθος. Τα έδωσε όλα στην ΑΕΛ, αν και στο τέλος η ομάδα υποβιβάστηκε, στον ΟΦΗ λατρεύτηκε από τον κόσμο και ο ίδιος αγάπησε σφόδρα το Ηράκλειο. Οι οικονομικές δυσκολίες της ομάδας όμως τον έβγαζαν από τα ρούχα του. Στα αποδυτήρια φώναζε συνεχώς, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε συνθήκες από τις οποίες απουσίαζαν τα βασικά. Ζεστό νερό για μπάνιο και πλυμένα ρούχα.

Ο ΟΦΗ όμως έμεινε πάντα στην καρδιά του. Πρόπερσι, όντας παίκτης του Ατρομήτου ήδη, κατέβηκε στο Ηράκλειο για τις Γιορτές και δεν δίστασε να περάσει από τον ΒΑΚ και να προπονηθεί με τους Κρητικούς. Φρόντισε να μην μάθει κανείς τίποτα για να μην παρεξηγηθεί αλλά οι πάντες ήξεραν ότι τα κίνητρά του ήταν καθαρά και μόνο συναισθηματικά.

Στον Ατρόμητο προσαρμόστηκε πλήρως και άμεσα. Είχε να παλέψει για τη θέση με Φυντανίδη και Λαζαρίδη αλλά δεν φοβήθηκε στιγμή. Ο Σπανός τον είχε σαν παιδί του και φρόντισε να του ανανεώσει πέρυσι το συμβόλαιο από τη ... φυλακή. Και ο Στάθης αναγνώρισε την κίνηση αυτή λέγοντας άμεσα το ναι. Η έλευση του Πίντο ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Ο Πορτογάλος αγαπά τη μεγάλη πίεση στην προπόνηση και ο Ταυλαρίδης δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί στα θέλω του προπονητή του.

Στο πρόσφατο ματς με τον Αστέρα πέρασε μία δύσκολη στιγμή, καθώς έσπασε τα πλευρά του. Ο γιατρός του Ατρομήτου Πέτρος Καπράλος έκανε άμεσα λόγο για απουσία δύο μηνών. Την επόμενη, σε μία τηλεφωνική κλήση μας, ο καλός ορθοπεδικός έκανε και την απαραίτητη διευκρίνηση. "Νίκο, για τον Στάθη μιλάμε, μπορεί να επιστρέψει και νωρίτερα". Και τα κατάφερε το ... θηρίο. Μπήκε στο γήπεδο σε περίπου 25 ημέρες και ακριβώς στο μήνα πάνω επέστρεψε απολύτως υγιής." Σκύλος είναι ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα" σχολίαζε ο γυμναστής των Περιστεριωτών Σωτήρης Κακαργιάς, ένας άνθρωπος που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει Ταυλαρίδης.

Οταν "έσκασε" η πρόταση του Παναθηναϊκού, πίεσε και ο ίδιος για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, το όνειρό του να κάνει πρωταθλητισμό και να κατακτήσει τίτλους. Στην καριέρα του δεν του λείπει κάτι άλλο εκτός από αυτό. Τρόπαια. Στα άλλα είναι γεμάτος. Επαιξε εξωτερικό σε υψηλό επίπεδο, έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα, κέρδισε δόξα και αναγνώριση. Αν πάρει στη δύση της καριέρας του και έναν τίτλο, τότε θα κρεμάσει τα παπούτσια του πλήρης ποδοσφαιρικών ημερών και συναισθημάτων.

contra.gr

«Δύσκολο αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε τον τίτλο»
«Δύσκολο αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε τον τίτλο»
Με την κομβική στήριξη του κόσμου, ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, όπως υποστήριξε ο Τάσος Λαγός.
Ο μέσος του τριφυλλιού, μίλησε για τη μέχρι τώρα πορεία των Κυπελλούχων Ελλάδας, το 2013 και τι αναμνήσεις του αφήνει αλλά και το μέχρι που μπορεί φτάσει η φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στη Real News:
Για το 2013 που φεύγει: «Ήταν μια αξέχαστη χρονιά. Και για την ομάδα και για μένα. Αν σκεφτούμε πως αρχίσαμε πέρυσι αυτήν την προσπάθεια και που έχουμε φτάσει, θα καταλάβουμε πόσα άλματα έχει κάνει. Μια καινούργια ομάδα, με καινούργιο προπονητή, πολλούς νέους παίκτες. Πέρυσι έλεγαν ότι μπορεί να γινόμασταν σαν την ΑΕΚ»
Για τις εντονότερες στιγμές του έτους που φεύγει: «Ασφαλώς, η κατάκτηση του Κυπέλλου και ο ημιτελικός με τον ΟΦΗ. Πολύ έντονες στιγμές! Ήταν δοκιμασία για όλους, καθώς νιώθαμε ότι ήταν οι κόποι μιας σεζόν. Και το 3-0 στο Φάληρο εναντίον του Ολυμπιακού βέβαια, ήταν αλησμόνητο παιχνίδι! Και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος και οι αποτυχίες, οι καλές και οι κακές στιγμές, η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, η παρέα μας, όλα».
Για την πορεία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της σεζόν: «Ήταν δύσκολος ο πρώτος γύρος. Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, είχαμε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, χάσαμε και τον Μπεργκ... Κλονιστήκαμε μετά τον αποκλεισμό από τη Σταντάρ Λιέγης. Στενοχωρηθήκαμε πολύ, μας πείραξε. Ήταν επειδή το θέλαμε τόσο πολύ όλοι να παίξουμε για τη συμμετοχή μας στο Champions League και επειδή είχαμε φτάσει τόσο κοντά μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα. Σιγά-σιγά επανήλθαμε, προχωράμε...».
Για τη «μάχη» του τίτλου: «Θα είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να παλέψουμε, να το προσπαθήσουμε, να το διεκδικήσουμε. Παιχνίδι με το παιχνίδι, νίκη με τη νίκη. Έχουμε κάνει και αρκετά λάθη, ωστόσο πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι και ο κόσμος. Αν δεν είχαμε τη στήριξή του στις ήττες και στις αποτυχίες δεν θα είχαμε φτάσει πουθενά. Αυτός ήταν από τους βασικότερους λόγους της επιτυχίας μας».
Για το που μπορεί να βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός: «Πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε ορισμένα εκτός έδρας παιχνίδια. Υπάρχουν δύσκολες έδρες, καλοί αντίπαλοι. Πρέπει να μη χάνουμε τόσους πολλούς βαθμούς εκτός έδρας και να διατηρήσουμε αυτό που χτίζουμε φέτος στη Λεωφόρο. Νομίζω ότι είμαστε πιο προσεκτικοί φέτος εντός έδρας συγκριτικά με πέρυσι και πιο αποφασιστικοί. Βεβαίως, θα παίξουν ρόλο και τα αποτελέσματα στα ντέρμπι, αλλά έως τότε πρέπει να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στα υπόλοιπα ματς».

Σχόλια