64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Δράμα στη Νέα Ιωνία

Δράμα στη Νέα Ιωνία
Ένα δράμα εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στη Ν. Ιωνία του Βόλου.
Μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας, η Νίκη, με τη δική της ξεχωριστή παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, μια ομάδα που εκφράζει την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες, κινδυνεύει με διάλυση και αφανισμό από τον χάρτη! Η αποχώρηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Ανδρέα Πάτση, τα συσσωρευμένα χρέη και η εκ των έσω αδυναμία κάλυψής τους, οδηγούν το κυανόλευκο συγκρότημα σε στιγμές απόλυτης εξαθλίωσης.

Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα, μόλις πριν από έξι μήνες. Τότε που η Νίκη Βόλου έπαιρνε πανηγυρικά το εισιτήριο ανόδου από την Football League, επανερχόμενη στη μεγάλη κατηγορία, στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από 48 ολόκληρα χρόνια! Ένα ποδοσφαιρικό θαύμα μόλις είχε συντελεστεί. Η Νίκη, «καταπίνοντας» τις κατηγορίες βρέθηκε από την Γ΄ Εθνική στη Superleague, σκορπώντας τον ενθουσιασμό, ξυπνώντας μισού αιώνα «μνήμες παγωμένες». Το καμάρι της Ν. Ιωνίας, μιας περήφανης συνοικίας του Βόλου, μιας εργατούπολης που ζει και αναπνέει γι αυτή την ομάδα, μπορούσε και πάλι να μιλά για Νίκη!    

Οι συνθήκες έμοιαζαν ιδανικές και το πεδίο (δόξης) λαμπρό, όπως το οραματίζονταν άπαντες (;). Παρά τις δυσκολίες αδειοδότησης, στήνεται μια ομάδα με νεαρά, μα ταλαντούχα παιδιά και προπονητή τον Γουϊλι Φλουτ, ο οποίος είναι έτοιμος να εφαρμόσει το Ολλανδικό μοντέλο.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα, δεν είναι καλά. Η Νίκη απογοητεύει στα φιλικά, χάνει τα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια με κατεβασμένα χέρια και πόδια, το πείραμα Φλουτ αποτυγχάνει, η γκρίνια στην κερκίδα ξεκινά. Οι μόλις προ τριμήνου φιέστες και πανηγύρια, μοιάζουν με μακρινή ανάμνηση, ο κόσμος γυρνά την πλάτη στην ομάδα (σε χρόνο ρεκόρ θα έλεγε κάποιος) και ο Πάτσης αρχίζει να κάνει δεύτερες σκέψεις. 

Το ποτήρι ξεχειλίζει στο ματς Κυπέλλου με τη Ζάκυνθο, το οποίο, εν τέλει, δεν έγινε ποτέ. Τα 70, όλα κι όλα, κομμένα εισιτήρια και το «παγωμένο» Πανθεσσαλικό, είναι εικόνες που εξοργίζουν τον Πάτση, ο οποίος αρνείται να πληρώσει τους διαιτητές, στέλνοντας τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Ηταν η αρχή του τέλους. Ο δικηγόρος, εξ Αθηνών, είχε πάρει την απόφασή του και ο χρόνος μετρούσε, πλέον, αντίστροφα.

Στις 10 Δεκεμβρίου το δράμα ολοκληρώνεται. Ο Πάτσης, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ΠΑΕ, καρφώνοντας τους πάντες: «Πέφτει η αυλαία της παρουσίας μου στην ομάδα. Μιας ομάδα που την πήρα στην 8η θέση στη Γ΄ Εθνική, την ανέβασα στη Β' Εθνική. Μια ομάδα που ήρθε πρωταθλήτρια στη Β' Εθνική σε δύο χρόνια και φιγουράρει στη Σούπερ Λιγκ. Σε τι σας εμπόδισε ο Ολυμπιακός Βόλου να είστε στη Σούπερ Λιγκ; Σε τι σας έβαλε προσχώματα να μην ανεβείτε ο νυν Δήμαρχος; Σε τίποτα απολύτως. Μήπως το πρόβλημα που δεν ανέβαινε η Νίκη ήσασταν οι ίδιοι εσείς που φορτώσατε στην πλάτη ενός ανθρώπου 8 εκατ. χρέη;

Κάποιοι διοικούντες την ΠΑΕ Νίκη έπαιρναν τηλέφωνο σε παλιούς ποδοσφαιριστές και τους έλεγαν να κάνουν προσφυγές. Εγώ τίμησα περισσότερο από όλους αυτούς που το παίζουν ιδεαλιστές αλλά είναι μεροκαματιάρηδες μιας ιδεολογίας. Έφτιαξα μια ομάδα με δυναμική, ρυθμίσαμε το χρέος, φτιάξαμε μια υγιή ποδοσφαιρική ομάδα. Δεχθήκαμε λοιδορία, προσβολή, υποτίμηση. Ήρθε ο Πάτσης γιατί είναι αχυράνθρωπος του Μπέου, γιατί είναι άνθρωπος του Τσακογιάννη, γιατί θέλει να κάνει συγχώνευση. Μόνιμη αμφισβήτηση, όλοι επαΐοντες. Απαξιώνατε το περσινό ρόστερ και μετά ζητούσατε να τους κρατήσω. Μπορώ να νικήσω τους πάντες, τους βλάκες ποτέ. Όλη μου τη ζωή τη μαθαίνω δια μέσου των Νικιωτών. Τα ρολά, λοιπόν, κατεβαίνουν.

Ελάτε θεματοφύλακες της Νίκης Βόλου, εσείς που αγαπάτε περισσότερο τη Νίκη από τον Πάτση. Ελάτε να αναλάβετε, εσείς οι αξιοπρεπείς, οι λεφτάδες», είπε κι έφυγε.  

Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης του Ανδρέα Πάτση, Τζαναβάρας και παίκτες ''παγώνουν'' στα αποδυτήρια. Μαζεύουν όμως τα κομμάτια τους και ταξιδεύουν στα Χανιά για το ματς με τον Πλατανιά. Πηγαίνουν αυθημερόν και στη Βέροια, όμως η απόφαση μη ορισμού του ματς με τον Παναιτωλικό, σβήνει κάθε ελπίδα.

Ο τελευταίος, αν έχει απομείνει κάποιος, ας κλείσει την πόρτα.  

novasports.gr

Σχόλια