64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο πανίσχυρος κυβερνήτης της Ντνίπρο

Ο πανίσχυρος κυβερνήτης της Ντνίπρο

Πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ και ορκισμένος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της Ντνίπρο, Ιγκόρ Κολομόισκι!
Ο πανίσχυρος ολιγάρχης και κυρίαρχος του επιχειρηματικού ομίλου Privat Group, είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην αντίπαλο του Ολυμπιακού στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι όμως που αποτελεί μόλις ένα μικρό ποσοστό των δραστηριοτήτων του.
Ο Ιγκόρ Βαλερίοβιτς Κολομόισκι, γεννήθηκε στο Ντνιπροπετρόφσκ στις 13 Φεβρουαρίου του 1963, γόνος οικογένειας εβραϊκής καταγωγής. Είναι παντρεμένος με την Ιρίνα και έχουν δύο παιδιά, την Ανζέλικα και τον Γριγκόρι. Σπούδασε στο Μεταλλουργικό Ινστιτούτο του Ντνιπροπετρόφσκ και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο «Μπένια» -όπως τον αποκαλούν πολλοί στην πατρίδα του - είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος της χώρας πίσω από τον Ρινάτ Αχμέτοφ (αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ) και τον Βίκτορ Πίντσουκ. Το 2011 ήταν στην 377η θέση των μεγιστάνων της λίστας του Forbes, το οποίο υπολογίζει την περιουσία του σε 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα όμως με το ουκρανικό περιοδικό Korrespondent, το προσωπικό του...κομπόδεμα μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 6.5 δισ. δολάρια!
Ο Κολομόισκι, είναι κάτοχος τριών διαβατηρίων, ουκρανικού, ισραηλινού και κυπριακού, γεγονός που του επιτρέπει να κινείται άνετα σε όλη την Ευρώπη, έχοντας ως βάση των επιχειρήσεών του τη Γενεύη. Εσχάτως όμως μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κιέβου και Ντνιπροπετρόφσκ, καθώς η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την περιοχή της Κριμαίας τον έχει αναγάγει σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής της πατρίδας του...
Ο Κολομόισκι και οι επιχειρήσεις
O όμιλος επιχειρήσεων του οποίου ηγείται ο Κολομόισκι συγκεντρώνει εκατοντάδες εταιρίες σε ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων. Νομικά η σύνδεση μεταξύ τους γίνεται με ένα πολύπλοκο δίχτυο offshore εταιριών, καθώς  ακόμα και οι μεγαλομέτοχοι αρνούνται επίσημα πως υπάρχει ενιαίο Privat Group. Η ύπαρξή του όμως, έστω και με «χαλαρή» μορφή είναι κοινό μυστικό στην Ουκρανία.
Η Privat Group ελέγχει από αεροπορικές εταιρίες, εργοστάσια πετροχημικών, χάλυβα και σιδηροκράματος, επιχειρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου μέχρι και εργοστάσια αναψυκτικών. Πυρήνας όλων αυτών είναι η Privat Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας. Επίσης ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα των media και φυσικά στον αθλητισμό, καθώς πέρα από τη Ντνίπρο, ελέγχει τις ομάδες της Μπουντιβέλνικ σε χόκεϊ και μπάσκετ!
Οι επικριτές του, τον κατηγορούν πως συγκέντρωσε τόσο μεγάλη δύναμη χρησιμοποιώντας βία, χάρη στον «προσωπικό στρατό» του, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ενεργοποιεί επιχειρηματικά εργαλεία όπως...ρόπαλα του μπέιζμπολ, λοστούς, πιστόλια με πλαστικές σφαίρες και αλυσοπρίονα, προκειμένου να προβαίνει σε εξαγορές εταιριών που το αφεντικό έχει βάλει στο μάτι. Όταν δεν τα καταφέρνει έτσι, αναλαμβάνουν τη δουλειά φιλικοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης...
Ο Κολομόισκι και ο Πούτιν
Όπως είναι φυσικό, ένας τόσο ισχυρός άνθρωπος έχει εξ' ίσου δυνατούς φίλους, αλλά και εχθρούς. Ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του δεν είναι άλλος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η σχέση με τον οποίο έφτασε στα άκρα με αφορμή τη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας για την Κριμαία. Εν μέσω της κρίσης του περασμένου Μαρτίου ο πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ τον έχρισε κυβερνήτη της περιοχής του Ντνιπροπετρόφσκ. Μία μέρα μετά ο Κολομόισκι επιτέθηκε στον Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «σχιζοφρενή και εντελώς τρελό»! Απαντώντας, ο Ρώσος κατήγγειλλε πως ο κυβερνήτης του  Ντνιπροπετρόφσκ «πούλησε» τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποσπώντας του ποσά δισεκατομμυρίων δολαρίων και αθετώντας στη συνέχεια συμφωνίες που είχε συνάψει με το αφεντικό της Τσέλσι. «Ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς μου είπε πως δεν θεωρούσε δυνατόν να ξεγελαστεί τόσο πολύ απο έναν άνθρωπο. Είναι ένας μοναδικός απατεώνας».
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στη Ρωσία αλλά και στην Ελβετία, τον ήθελαν να προσφέρει αμοιβή 10.000 δολαρίων σε όποιον κατέδιδε Ρώσο κατάσκοπο στην Ουκρανία, αλλά και 1.500 δολάρια για κάθε Καλάσνικοφ που θα αποσπώνταν από Ρώσους! Επίσης, φέρεται να χρηματοδότησε με πάνω από 10 εκατ. ευρώ το «τάγμα Ντνίπρο», το οποίο αποτελείται από εθελοντές και είναι ευρύτερα γνωστό ως «τάγμα Κολομόισκι».
Στη Μόσχα, θεωρείται «άνθρωπος της Ουάσινγκτον» και οι Ρώσοι δεν δίστασαν να τον κατηγορήσουν ακόμα και για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines τον περασμένο Ιούλιο, σε μία αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 298 άτομα. Συγκεκριμένα, η φιλική προς το Κρεμλίνο εφημερίδα Komsomolskaya Pravda υποστήριξε πως ο Κολομόισκι γνώριζε «εκ των έσω» πως ο Πούτιν θα πετούσε με το προεδρικό αεροσκάφος εκείνη την ημέρα και σκόπευε να το καταρρίψει σκοτώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο! Κατά λάθος όμως οι Ουκρανοί -πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα -  κατέρριψαν το μοιραίο Boeing, το οποίο έμοιαζε με το αεροσκάφος του Πούτιν...
Ο Κολομόισκι και το ποδόσφαιρο
Η συνταγή «ολιγάρχης από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ που ασχολείται με το ποδόσφαιρο» είναι γνωστή εδώ και χρόνια, με τον Ουκρανό επιχειρηματία να ακολουθεί και αυτός την πεπατημένη. Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρινάτ Αχμέτοφ, ασχολήθηκε με την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, με στόχο - όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί - να αποσπάσει την κυριαρχία από τον μεγάλο αντίζηλό του, τον ιδιοκτήτη της Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Ο Κολομόισκι δεν τσιγκουνεύτηκε κεφάλαια γι' αυτό τον σκοπό και υπό την επίβλεψή του κατασκευάστηκε η σύγχρονη «Ντνίπρο Αρένα». Παράλληλα, έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, με στόχο να δει την ομάδα του κάποια στιγμή να κατακτά το πρωτάθλημα και να αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σκληρός διαπραγματευτής (και χωρίς ανάγκη από λεφτά), είπε «όχι» πέρσι το χειμώνα στα εκατομμύρια που πρόσφερε η Λίβερπουλ για το μεγάλο αστέρι της Ντνίπρο, Γεβγκένι Κονοπλιάνκα, έστω και αν κάποια στιγμή νομοτελειακά θα τον πουλήσει.
Σύμφωνα όμως με τη φημολογία που υπάρχει στην Ουκρανία (και έχει καταγραφεί και σε δημοσιεύματα του Τύπου), ο Κολομόισκι δεν είναι - ή δεν ήταν -  μόνο ο de facto ιδιοκτήτης της Ντνίπρο, αλλά μέχρι το 2013 είχε υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον άλλες τρεις ομάδες της χώρας, τις Βόλιν Λουτσκ, Άρσεναλ Κιέβου και Κρίβμπας! Μερίδα των ΜΜΕ αναφέρει πως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των ομάδων ήταν απλά «μαριονέτες» του αφεντικού της Ντνίπρο, ο οποίος τις χρηματοδοτούσε με εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ, εκ των μεσαζόντων σε αυτή την ιδιότυπη συνιδιοκτησία δεν ήταν άλλος από τον Ντιμίτρι Σέλουκ, γνωστό εκπρόσωπο του άσου της Μάντσεστερ Σίτι και πρώην του Ολυμπιακού, Γιάγια Τουρέ...

novasports.gr

Σχόλια