64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Καταιγιστικές εξελίξεις και διώξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο


Ποινικές διώξεις σε βάρος 16 ατόμων για σειρά βαρύτατων, όπως χαρακτηρίζονται, κακουργηματικών πράξεων άσκησε ο αρμόδιος για αυτά τα θέματα των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αντιεισαγγελέας Αριστείδης Κορέας.

Στο πόρισμα, που αριθμεί 173 σελίδες, εκτιμάται ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα.

Περαιτέρω, διαπιστώνεται στην έρευνα που τέλεσε ο κ. Κορέας από το 2011 έως και το 2013, ότι υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.  Και ταυτόχρονα, απεκόμισαν πολλά εκατομμύρια ομάδες που ευνοήθηκαν από τα στημένα παιχνίδια, τόσο από παράνομο στοιχηματισμό, όσο και από τα χρήματα που λάμβαναν, αφού πήραν ψηλή θέση στη βαθμολογία, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των 16 προσώπων εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. όμως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος,  ανάμεσα στους διωκόμενους ποινικά είναι δυο παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ), ο ένας μάλιστα χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες περισσότερα ως «μεγαλοπαράγοντας», τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τρεις διαιτητές και πέντε μέλη άλλης επιτροπής.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι 16 που επισήμως πια κατηγορούνται, έχουν δώσει καταθέσεις στον κ. Κορέα που διενήργησε τις μακρές και δύσκολες έρευνες, σε έναν χώρο μάλιστα που, όπως επισημαίνουν στο ΚΥΠΕ έμπειροι αθλητικοί συντάκτες, δεν φημίζεται «ούτε για την διαφάνεια του, ούτε και για την ποιότητα των πλείστων παραγόντων του».

Κατόπιν και αυτών των καταθέσεων, οριστικοποιήθηκε το εναντίον τους πόρισμα, στο οποίο η άσκηση ποινική δίωξης είναι για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη σε βαθμό κακουργήματος, απόπειρα εκβίασης, δωροληψίες και δωροδοκίες με βάση τον αθλητικό νόμο.

Επίσης, ο κ. Κορέας βοηθήθηκε στην εξαγωγή των συμπερασμάτων του κυρίως από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμά του.

Ενδεικτική του τρόπου δράσης αυτής της εγκληματικής, όπως χαρακτηρίζεται, οργάνωσης, είναι και η εκβιαστική και εκφοβιστική τακτική που ακολουθήθηκε εναντίον του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα που, σύμφωνα με το πόρισμα, επειδή δεν ενέδωσε στις εντολές της ομάδας που έστηνε αγώνες, είδε να πραγματοποιείται η απειλή της και να ανατινάσσεται ο φούρνος που είχε στην πόλη.

Στο πόρισμα, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρεται, ότι θύματα αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» έπεσαν και οι απλοί  φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα καθαρό και όχι στημένο και βρώμικο, όπως χαρακτηρίζεται, πρωτάθλημα.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΕΠΟ.

Πηγή ΚΥΠΕ


Σχόλια