Ο Κλάους Άλοφς είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 5 Δεκεμβρίου του 1956. Τόπος καταγωγής του το Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από πολύ νωρίς ηλικιακά, καθώς στην οικογένεια του αγαπούσαν πολύ το άθλημα αυτό.
Η σταδιοδρομία
Αφού πέρασε τα πρώτα του χρόνια στην TuS Gerresheim, ο Άλλοφς το 1975 παίρνει μεταγραφή στην Φορτούνα Ντίσελντορφ, παίζοντας συμπαίκτης με τον μικρότερο αδερφό του, Τόμας. Ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος στην ομάδα της πόλης του. Στην ομάδα της γεννέτηρας του έμεινε για 6 χρόνια συμπληρώνοντας 169 συμμετοχές και 71 τέρματα. Παράλληλα, στα 6 αυτά χρόνια πανηγύρισε 2 Κύπελλα Γερμανίας ενώ πήρε μέρος και στον τελικό του Κυπέλλου Ουέφα την σεζόν 1978-79.
Η συνέχεια της καριέρας του βρήκε τον Άλλοφς στην Κολωνία. Αγωνίστηκε στα κρυάρια απ” το 1981 έως το 1987 έχοντας 177 συμμετοχές και 88 τέρματα. Στο διάστημα που αγωνίστηκε στην Κολωνία πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας την σεζόν 1982-83 ενώ κορυφαία στιγμή του στην ομάδα ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1985-86, όπου η Κολωνία ηττήθικε από την Ρεάλ Μαδρίτης.
Συνεχίζοντας την καριέρα του, ο Άλλοφς το 1987 φεύγει από την Γερμανία με προορισμό την Γαλλία και την Μαρσέιγ. Παρέμεινε 2 χρόνια και πανηγύρισε την σεζόν 1988-89 το νταμπλ με τους Μασσαλούς. Αγωνίστηκε σε 53 παιχνίδια και σκόραρε 20 τέρματα. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στην Μπορντό, χωρίς ωστοσο να καταφέρει κάτι σπουδαίο. Σε 37 παιχνίδια με τους Γιρονδίνους σκόραρε 14 τέρματα.
Τη σεζόν 1990 ο Άλλοφς επέστρεψε στην Γερμανία με προορισμό την Βέρντερ Βρέμης. Παρέμεινε τρία χρόνια και αγαπήθηκε απο τον κόσμο του συλλόγου. Συμπλήρωσε 78 συμμετοχές και σκόραρε 18 φορές.Με την ομάδα της Βρέμης πανηγύρισε Πρωτάθλημα Γερμανίας(1992-93), Κύπελλο Γερμανίας(1990-91). Σούπερ Καπ Γερμανίας(1993) καθώς και Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1991-92.
Παράλληλα με τις διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο, ο Άλλοφς κέρδισε 2 χρονιές(1978-79, 1984-85) το βραβείο του πρώτου σκόρερ του Γερμανικού πρωταθλήματος.
Η εθνική ομάδα
Πέρα απ” τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τις ομάδες όπου αγωνίστηκε, ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Άλοφς αποτελεί η εθνική ομάδα.
Με τα Πάντζερ αγωνίστηκε συνολικά 10 χρόνια. Συμπλήρωσε 56 συμμετοχές και σκόραρε 17 τέρματα με το εθνόσημο. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1978 στην Πράγα σε ένα φιλικό κόντρα στην Τσεχοσλοβακία που έληξε με 4-3 υπέρ της χώρας του. Κορυφαία στιγμή του με τα Πάντζερ ήταν η κατάκτηση του Euro το 1980.
Από την προκριματική φάση προέκυψαν 8 ομάδες. Για πρώτη φορά οι 8 που προκρίθηκαν χωρίστηκαν σε 2 ομίλους. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα κέρδιζαν και την πρόκριση στην τελική φάση (οι πρώτοι κάθε ομίλου θα αγωνίζονταν στον μεγάλο τελικό και οι δεύτεροι στον μικρό τελικό). Οι όμιλοι ήταν:
- Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία, Ελλάδα και
- Βέλγιο, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία.
- Από τους ομίλους την πρόκριση πήραν οι: Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Βέλγιο και Ιταλία. Η τελική φάση διεξήχθει στην Ιταλία.
Στον μικρό τελικό, η Τσεχοσλοβακία χρειάστηκε ένα άστοχο πέναλτι του Κολοβάτι για να πάρει την τρίτη θέση(στην κανονική διάρκεια ο αγώνας έληξε 1-1).
Στον μεγάλο τελικό του Ολύμπικο η Δυτική Γερμανία αντιμετώπισε το Βέλγιο. Στο ’10 ο Χρούμπες άνοιξε το σκορ. Στο 75′ οι Βέλγοι κέρδισαν πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Βαντερίκεν για να ισοφαρίσει σε 1-1. Κι ενώ όλα έδειχναν πως θα οδηγηθούμε σε παράταση έπειτα από εξαιρετική κίνηση ο Χρούμπες έγραψε το 2-1, χαρίζοντας τη νίκη και το τρόπαιο -για δεύτερη φορά- στην χώρα του.
Το τελευταίο παιχνίδι του Άλοφς με την φανέλα με το εθνόσημο ήρθε στις 31 Μαρτίου του 1988, σκοράροντας μάλιστα στο φιλικό κόντρα στην Σουηδία.
Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο
Αφ” ότου αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους ο Άλοφς ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα που αναδείχθηκε, την Φορτούνα Ντίσελντορφ. Αποχώρησε όμως απ” τον σύλλογο κι εδώ και μια δεκαετία περίπου είναι τεχνικός διευθυντής της Βέρντερ Βρέμης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου