64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Άρωμα προσφυγής στο ΣτΕ εν όψει της ανακατασκευής


Το Sport24.gr παρακολούθησε τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σχετικά με την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης" και μεταφέρει όλο το ρεπορτάζ και τις αντιδράσεις.
Η συζήτηση (2/12) στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αφορά την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης", έκρυβε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ενώ αποκάλυψε και προθέσεις...
Το Sport24.gr ήταν παρόν στη διαδικασία και μεταφέρει τα όσα συνέβησαν, καταγράφοντας παράλληλα τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια απ' όσους αντιτίθενται στην αλλαγή της εικόνας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Καταρχήν, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καρανάσος, ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο γενικός γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου "Κέντρο Αμπελοκήπων", Φαίδων Παπαθεοδώρου και το μέλος, Μανώλης Παπαγεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της Επιτροπής είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού Κινήματος, Νίκος Αβραμίδης.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Εύα Κοντοσταθάκου, προσκείμενη στο Γιώργο Καμίνη, ενώ πλην του Νικήτα Κακλαμάνη δεν παρέστη ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, σύμβουλος της παράταξης του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Οι αντιρρήσεις του πολιτιστικού συλλόγου

Πρώτη έλαβε το λόγο η κ. Πανούση, εκ μέρους της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Δόμησης, η οποία τόνισε ότι η υπηρεσία της είχε λίγο χρόνο να μελετήσει τη ΜΠΕ και ασχολήθηκε μόνο με τις διατάξεις και τη νομοθεσία. Οι προβληματισμοί της εστιάστηκαν σε δύο ζητήματα:
α) Εάν τα μεταλλικά στηρίγματα των πρόσθετων κερκίδων θα έχουν την απαιτούμενη απόσταση από τα ρείθρα του πεζοδρομίου (ήτοι 5 μέτρα).
β) Εάν η ΜΠΕ συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των γηπέδων με χωρητικότητα έως 20.000 θεατών, όπως αναφέρεται ή εάν τελικά οι εξέδρες θα φιλοξενούν περισσότερους θεατές, οπότε απαιτείται μελέτη άλλης κατηγορίας.
Κατόπιν, στην Επιτροπή απευθύνθηκε  ο Φαίδων Παπαθεοδώρου, πολιτικός μηχανικός και πολεοδόμος στο επάγγελμα. Κατά την ομιλία του, έθιξε έξι σημεία με βάση τα οποία κρίνει παράνομη την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης".
1. Θεωρεί μη σύννομη την αύξηση του όγκου του "Απόστολος Νικολαΐδης".
2. Εκτιμά ότι η ΜΠΕ χρειάζεται την έγκριση του ΥΠΕΚΑ και όχι της Περιφέρειας Αττικής.
3. Υποστήριξε ότι  δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για Δημόσια Διαβούλευση.
4. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το γήπεδο μετά την ανακαίνιση θα ενταχθεί στην τρίτη κατηγορία της UEFA, αλλά ο ίδιος σημειώνει ότι παρατήρησε βασικές ελλείψεις σε αυτό τον ισχυρισμό.
5. Εκείνος δεν εντόπισε καμία βελτίωση των αθλητικών χώρων που χρησιμοποιεί ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.
6. Πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή των Αμπελοκήπων από την ανακαίνιση του γηπέδου θα είναι δυσανάλογα μεγάλο.
"Το κόστος των έργων θα είναι μεγαλύτερο των 14 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτιμάται στη ΜΠΕ. Ουσιαστικά, ερχόμαστε προ τετελεσμένου. Κανένας δεν δαπανά τόσα χρήματα για ένα προσωρινό έργο. Θα είναι μία μόνιμη εγκατάσταση" κατέληξε στο συμπέρασμα του ο Παπαθεοδώρου, εννοώντας ότι σταδιακά θα παγιωθεί η παρουσία του Παναθηναϊκού στο χώρο.
Πάντως, σε μία αποστροφή του λόγου παραδέχτηκε ότι δεν είναι Παναθηναϊκός και παρουσίασε τον εαυτό του ως Απολλωνιστή...
Ακόμα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως ως σύμφωνη με το πρώτο συμπέρασμα του, αλλά η άμεση αντίδραση του Νίκου Αβραμίδη τον οδήγησε στην εσπευσμένη ανασκευή των λεγομένων του.

Μιχαλαριάς: "Μένουμε στη Λεωφόρο"

Σε πρώτη φάση, τις αιτιάσεις του Φαίδωνα Παπαθεοδώρου αντέκρουσε ο Γιάννης Παναγιωτίδης.
"Τη ΜΠΕ που έχετε μπροστά σας, την έχουν εγκρίνει τρεις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο κύριος Παπαθεοδώρου θέλει να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες του Κράτους; Είναι καθόλα νόμιμη η ΜΠΕ, αν και την τελική απόφαση θα την πάρει η ΔΟΚ του ΥΠΕΚΑ.
Έχουμε προσλάβει για τη μελέτη την κορυφαία εταιρία στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα και έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Πέρυσι, για τέσσερις μήνες κάναμε έργα στη Λεωφόρο και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας περίοικος να μας κάνει παράπονα. Όλα γίνονται με προσοχή.
Είναι απόφαση της ΠΑΕ και του ΑΟ να γίνει το γήπεδο πιο λειτουργικό. Δεν σας ενοχλεί όπως είναι σήμερα και σας ενοχλεί η ανακατασκευή του; Έχουμε μία κακή εγκατάσταση στη Λεωφόρο και θέλουμε να τη βελτιώσουμε. Έχουμε ένα άλυτο πρόβλημα, θέλουμε να το λύσουμε και για αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε" αναρωτήθηκε ο Παναγιωτίδης.
Σε αυτό το σημείο, η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τη Διπλή Ανάπλαση και την προοπτική να μετεγκατασταθεί ο Παναθηναϊκός στη σύνολο του στο Βοτανικό, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο στο συγκεκριμένο χώρο.
Ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν είναι ότι δεν είναι δυνατόν να δαπανηθούν τόσα πολλά χρήματα, από τη στιγμή που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα έχει άδεια λειτουργίας για άλλα τρία χρόνια, ενώ υπάρχει η επιλογή της Διπλής Ανάπλασης για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ο Ηλίας Μιχαλαριάς φρόντισε να βάλει τέρμα στη συζήτηση με το πιο κατηγορηματικό τρόπο.
"Δεν θέλουμε τη Διπλή Ανάπλαση με τη μορφή που έχει πλέον. Αλλιώς άρχισε, αλλιώς κατέληξε. Μένουμε στη Λεωφόρο και θέλουμε να τη φτιάξουμε. Έχουμε 21 τμήματα, έχουμε 2.000 παιδιά στις υποδομές μας και σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Το όνειρο μας είναι ο αθλητισμός για όλους και θα το πετύχουμε" σημείωσε ο Μιχαλαριάς.

Αβραμίδης: "Κάτι κρύβεται από πίσω..."

Στο διάλογο παρενέβη ο Νίκος Αβραμίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των οπαδών του Παναθηναϊκού επιθυμεί την παραμονή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
"Το Παναθηναϊκό Κίνημα εκπροσωπεί ένα μέρος του κόσμου του Παναθηναϊκού, όμως το σύνολο επιθυμεί την παραμονή στη Λεωφόρο και ήδη έχει αρχίσει η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πολιτιστικός σύλλογος δεν κάνει απλά κάποιες παρατηρήσεις, αλλά κάτι περισσότερο. Κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.
Όλος ο Δήμος έχει 2,5 γήπεδα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και εμείς συζητάμε για το αν είναι λογικό να εκσυγχρονιστεί η Λεωφόρος. Εγώ απλώς θα προσθέσω ότι από τη στιγμή που η ομάδα ποδοσφαίρου επέστρεψε στη Λεωφόρο, 35 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στην περιοχή την τελευταία διετία. Έχει ξαναζωντανέψει η περιοχή", τόνισε ο Νίκος Αβραμίδης.
Ο Γιάννης Παναγιωτίδης συμπλήρωσε ότι "κανένας δεν μπορεί να μας διώξει από τη Λεωφόρο. Ακόμα και αν αύριο το πρωί βρίσκονταν τα χρήματα που χρειάζονται για την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Βοτανικό, για να αρχίσει θα πρέπει να προηγηθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΠΑΕ".

Ο... μπαμπούλας του Ρυθμιστικού Σχεδίου

Στην τελική τοποθέτηση του, ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου επιφύλαξε μία έκπληξη, δικαιώνοντας όσους εξέφραζαν τις ανησυχίες του για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο θεωρεί το οικόπεδο που εδράζεται το "Απόστολος Νικολαΐδης" ως χώρο πρασίνου.
"Εμείς όταν λέμε για ανάπλαση των Αμπελοκήπων, δεν εννοούμε τη Διπλή Ανάπλαση, αλλά με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Στο Ρυθμιστικό η Λεωφόρος προβλέπεται ως χώρος πρασίνου και αυτό θέλουμε να γίνει" σχολίασε ο Παπαθεοδώρου και συμπλήρωσε: "Κακώς η Περιφέρεια ενέταξε τη σύμβαση στον προϋπολογισμό της, τα χρήματα θα πάνε για τις επιδιώξεις μίας ανώνυμης εταιρίας".
Πρακτικά, οι φωνές του "Παναθηναϊκού Κινήματος" για την... παράλειψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου και τους κινδύνους που κρύβει, αποδείχτηκαν σωστές και καταδεικνύουν γιατί απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση σε αυτά τα ζητήματα.
Παράλληλα, ο Γιώργος Καρανάσος απάντησε στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης του Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι "εφόσον αυξηθούν τα έσοδα της ΠΑΕ, θα αυξηθούν τα έσοδα του Ερασιτέχνη και θα βελτιώσει τις δραστηριότητες του".

Ομόφωνα η έγκριση

Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας, στην αίθουσα έμειναν μόνο τα μέλη της Επιτροπής και μετά από ένα σύντομο διάλογο, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε ομόφωνα με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Γιώργου Καμίνη, της Ελθήνας Αγγελόπουλου εκ μέρους του Γιώργου Σακελλαρίδη και φυσικά, του Νίκου Αβραμίδη.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης παρότι προσήλθε στην έναρξη της διαδικασίας, αποχώρησε προκαλώντας ερωτηματικά, ενώ ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, προσκείμενος στον Άρη Σπηλιωτόπουλο, δεν παρέστη.
Επίσης, με δεδομένο ότι η Επιτροπή είναι διαπαραταξιακή και η στήριξη τριών παρατάξεων εξασφαλίζει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να προωθηθεί απ' ευθείας στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς να έρθει προς ψήφιση σε κεντρικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παναθηναϊκό Κίνημα σε συνεργασία με τον Ερασιτέχνη, έκανε μεγάλη προεργασία τις προηγούμενες ημέρες ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συνεννόηση με τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις και να παρατηρηθεί η ομοφωνία στο ζήτημα.

Πρόκριμα προσφυγής

Η γενικότερη στάση των εκπροσώπων του πολιτιστικού συλλόγου Κέντρο Αμπελοκήπων μαρτυρά ότι στις προθέσεις τους είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο το νόμο Καλαφάτη, ο οποίος επιτρέπει τις εργασίες ανακαίνισης στο "Απόστολος Νικολαΐδης".
Τουλάχιστον, το υπόμνημα που κατέθεσαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων δείχνει μεγάλη προετοιμασία, που ξεπερνά μία απλή συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση...
Προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, ο οποίος αντιδρούσε πριν μερικούς μήνες, είναι διαφορετικός από τον Κέντρο Αμπελοκήπων.

sport24.gr

Σχόλια