64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

O αθλητής-θρύλος του Βελγίου

Από το 1997 οι Βέλγοι θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Ιβο Βαν Ντάμε έδωσαν το όνομά του σε μια ετήσια διεθνή συνάντηση στις Βρυξέλλες, που με το πέρασμα του χρόνου γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία μίτινγκ του κόσμου.
Ο Ιβο Βαν Ντάμε αποτελεί ακόμα και τώρα το πιο λαμπρό όνομα που γέννησε ο βελγικός κλασικός αθλητισμός.

Εχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 29 Δεκεμβρίου 1976, οδηγώντας από τη Μασσαλία προς τη βόρεια Γαλλία, αλλά είχε ήδη προλάβει να γίνει θρύλος για τον αθλητισμό της χώρας.

Λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το ασημένιο μετάλλιο στα 800 μ. και στα 1.500 μ., μένοντας πίσω από τον Κουβανό Αλμπέρτο Χουαντορένα και τον Νεοζηλανδό Τζον Γουόκερ αντίστοιχα.

Ο Ιβο Βαν Ντάμε πρωτοασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, όμως σε ηλικία 16 ετών ανακάλυψε το στίβο και τις μεσαίες αποστάσεις.
Δεκατέσσερα παγκόσμια ρεκόρΣτην πίστα του σταδίου «Κινγκ Μποντουέν» κατά το «Μεμόριαλ Βαν Ντάμε» έχουν επιτευχθεί 13 παγκόσμια ρεκόρ. Την αρχή έκανε στη διοργάνωση του 1981 ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε, τρέχοντας την απόσταση του ενός μιλίου σε 3:47.33.
Ανάμεσα στους αθλητές και στις αθλήτριες που έχουν πετύχει ρεκόρ κόσμου στα αγωνίσματά τους είναι και ο Κενενίσα Μπεκέλε και η Ελενα Ισινμπάγεβα που διεκδικούν σήμερα το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Ο Αιθίοπας το 2001 σημείωσε παγκόσμιο εφηβικό ρεκόρ στα 3.000 μ. με 7:30.67, για να επιστρέψει το 2005 στις αγαπημένες του Βρυξέλλες για να πετύχει ένα φανταστικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μ. με 26:17.53. Η Ισινμπάγεβα στις Βρυξέλλες έχει σημειώσει μόλις ένα από τα 27 παγκόσμια ρεκόρ της. Ηταν αμέσως μετά το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα, όταν είχε πάει στη βελγική πρωτεύουσα και είχε σημείωσει 4,92 μ.
Το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2006 στη σκυταλοδρομία 4Χ800 μ. με τους Κενυάτες Τζόζεφ Μουτούα, Γουίλιαμ Γιαμπόι και Γουίλφρεντ Μπαντζέι να σημειώνουν 7:02.43.
Επίθεση στο αρχαιότερο ρεκόρΚάτι παρόμοιο θα επιχειρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες μια άλλη ομάδα Κενυατών, που θα προσπαθήσει να καταρρίψει το πιο παλιό παγκόσμιο ρεκόρ, αυτό στη σκυταλοδρομία 4Χ1.500 μ. Ανδρών. Ενα ρεκόρ που αντέχει 32 χρόνια, από τις 17 Αυγούστου 1977 και είχε επιτευχθεί στην Κολωνία από γερμανική τετράδα με ηγέτη τον περίφημο Τόμας Βεσινγκάγκε.
sentragoal.gr

Σχόλια