64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Φάουστο Κόπι - Πέθανε η δολοφονήθηκε;





Ανέβηκε στο ποδήλατο το 1927 για να μοιράσει γάλα στις γειτονιές της Καστελανίας και… κατέβηκε τριάντα τρία χρόνια μετά σαν πρωταθλητής κόσμου! Ο Φάουστο Κόπι γεννήθηκε για να λάμψει στους δρόμους και να λατρευτεί όσο λίγοι στον χώρο των πεντάλ. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Όλοι τους πικραμένοι για το αστέρι που έσβησε από λάθος διάγνωση των γιατρών. Η μαλάρια δεν θα τον έστελνε στον τάφο εάν δεν είχε αντιμετωπιστεί σαν βρογχίτιδα. Η μεγάλη ανατριχίλα, όμως, έρχεται 42 χρόνια μετά το θάνατό του: Ο «Campionissimo» (Μέγας πρωταθλητής) δολοφονήθηκε με αφρικανικό βότανο!
Σπαρμένη από αγκάθια η εντυπωσιακή διαδρομή του Κόπι στα μονοπάτια της ποδηλασίας του δίνει διαστάσεις ήρωα. Ο δυνατός του χαρακτήρας τον κράτησε όρθιο στα απανωτά χτυπήματα τραυματισμών. Δύο φορές έσπασε αυχενικό σπόνδυλο, έπαθε κατάγματα στην ωμοπλάτη, στα χέρια και στα γόνατα, χτυπήθηκε από τύφο και μπήκε στο χειρουργείο για ράμματα στο κεφάλι έπειτα από σύγκρουση με κοντέινερ (εν ώρα προπόνησης)! Το πιο βαρύ χτύπημα, όμως, ήταν του καλοκαιριού του 1951.

Ο Φάουστο και ο Σέρσε είχαν ένα χρόνο διαφορά αλλά έμοιαζαν δίδυμοι. Ηταν ίδιοι. Σε εμφάνιση και ταλέντο. Αχτύπητο δίδυμο! Στις 29 Ιουνίου πήραν θέση στην εκκίνηση του Γύρου της Πιεμόντε. Εκατό μέτρα πριν τον τερματισμό ο Σέρσε συγκρούστηκε με άλλον ποδηλάτη και πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Λίγες ώρες αργότερα, στο ξενοδοχείο, αισθάνθηκε έντονους πόνους στο κεφάλι. Το ασθενοφόρο δεν τον πρόλαβε. Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία. Ο αδελφός του αποφάσισε να εγκαταλείψει την ποδηλασία. 

Στα τέλη του 1959 έχει πλέον ξορκίσει τον δαίμονα που του στέρησε τον Σέρσε. Δεν άφησε τίποτε στην ποδηλασία. Ηταν ο πρώτος που κέρδιζε σε μία χρονιά Γύρο Γαλλίας και Γύρο Ιταλίας (1949). Ηταν ο μόνος που το επανέλαβε (1952). Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ατομικής χρονομέτρησης (45.871 χλμ/ ώρα) το οποίο διατήρησε για 14 χρόνια. Στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στην πίστα (ατομικό πουρσουϊτ, 1949) και στο δρόμο (1953). Ήταν είδωλο. Είχε, όμως, τη φλόγα του έφηβου. Αγάπησε την Τζιούλια Οκίνι, γνωστή ως “DamaBianca”, και στήθηκε στον τοίχο από την κοινή γνώμη και κυβέρνηση (ο δεσμός τους απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής καθώς ήταν και οι δύο παντρεμένοι με παιδιά). Κατέφυγε στην Αργεντινή για την γέννηση του Φαουστίνο και ένιωθε πολύ κουρασμένος.

Στα 40 του είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, όταν κλήθηκε να λάβει μέρος σε αγώνα που διοργάνωνε μικρό αφρικανικό κρατίδιο για να γιορτάσει την ημέρα της ανεξαρτησίας του. Του άρεσε το σαφάρι. Σε μία εξόρμηση στην ζούγκλα τον τσίμπησε κουνούπι και στις 27 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Τορτόνα (Ιταλία). Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν διάγνωση. Κάποιος μίλησε για βρογχίτιδα. Εντρομος ο αδελφός του ποδηλάτη Τζεμινιάμι που επίσης είχε βρεθεί στην Αφρική, ενημερώνει για κρούσμα ελονοσίας. «Μην ανησυχείτε. Ο Κόπι έχει μια απλή γρίπη, δεν θα πεθάνει», του απάντησαν αλλά στις 8.45 π.μ., της 2ας Ιανουαρίου 1960 είδαν τον “Campionissimo” να αφήνει την τελευταία του πνοή.
Ιανουάριος 2002, δημοσίευμα της «Corriere dello Sport» αναγκάζει τις ιταλικές αρχές να θυμηθούν τον θάνατο του Κόπι. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι ο σπουδαίος ποδηλάτης δολοφονήθηκε. Συζητιέται ακόμη το ενδεχόμενο εκταφής προκειμένου να αναζητηθούν σε αναλύσεις του DNA ίχνη από δηλητήριο. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τέσσερις δεκαετίες μετά δεν είναι δυνατό να ανιχνευτεί η φονική ουσία. 
Καλόγερος των Βενεδικτίνων που έζησε αρκετά χρόνια στην Μπουρκίνα Φάσο (όπου μολύνθηκε ο Κόπι) αποκάλυψε μία απίστευτη ιστορία: «Οι Αφρικανοί είχαν ορκιστεί να λάβουν εκδίκηση για τον θάνατο του Κάνγκα. Ο ποδηλάτης τους είχε πέσει σε γκρεμό κατά τη διάρκεια αγώνα στην Ακτή Ελεφαντοστού και διαδόθηκε ότι έφταιγαν λευκοί αθλητές που τον έκλεισαν σε μία στροφή. Πίστευαν ότι το πνεύμα του ζητούσε έναν Ευρωπαίο ποδηλάτη. Στην επόμενη διοργάνωση ετοίμασαν γιορτή για τους συμμετέχοντες και έριξαν δηλητήριο από βότανα σε ένα πιάτο. Δρα αργά και παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης. Είναι συνηθισμένο στην Αφρική»! Ο Ραφαέλ Τζεμινιάμι προσθέτει στα λόγια του μοναχού Αντριάν μια συγκλονιστική λεπτομέρεια: «Όταν καθίσαμε για φαγητό το πιάτο του Φάουστο έπεσε στο χώμα και του έφεραν ξεχωριστά ένα νέο»!

Ο Φάουστο Κόπι ίσως πέθανε από μαλάρια. Ισως από τραγικό λάθος των γιατρών. Μπορεί επίσης να πλήρωσε τον φθόνο μιας μικρής αφρικανικής κοινότητας και να ακολούθησε το πεπρωμένο του Κάγκα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μάθουμε ποτέ…


http://sportimenews.blogspot.gr/

Σχόλια