64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μιχάλης Κρητικόπουλος: Δώδεκα χρόνια μετά

Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκε πριν λίγες ημέρες από το θάνατο ενός εξαιρετικού επιθετικού που έγραψε ιστορία στα ελληνικά γήπεδα.
KRHTIKOPOULOS

Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος γεννήθηκε στην Καισαριανή (Αθήνα) στις 3 Ιανουαρίου 1946 και πέθανε στις 20 Ιουλίου 2002 και αποτέλεσε έναν σπουδαίο επιθετικό για τα ελληνικά δεδομένα που μεγαλούργησε, εντυπωσίασε και έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με τη φανέλα του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’70.  
 Ο Κρητικόπουλος και η… «Βαρβάρα»  
1962: Η καριέρα του  Κρητικόπουλου άρχισε στα 16 του, όταν και γράφτηκε στον τοπικό Γ.Σ. Καισαριανής. 
1963: Σε έναν από τους αγώνες του  τον εντόπισε ο Αστέριος Μπέλλας (παράγοντας του Παναιγιάλειου) και τον πήρε μαζί του στο Αίγιο. 
Ο Κρητικόπουλος πριν καν ενηλικιωθεί είχε συμμετοχές στην Α΄ Εθνική με την ομάδα της Δυτικής Πελοποννήσου.    
1964: Ένα χρόνο μετά γύρισε και εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Πειραιά με πρωτοβουλία του Δημήτρη Καρέλη
Παρέμεινε εκεί 9 συνεχόμενες σεζόν, ως το 1973 δηλαδή οπότε και φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Στον Εθνικό με συμπαίχτες με τους Χατζηιωάννου και τον Νικηφοράκο συνέθεσε μια φοβερή τριπλέτα που έσπερνε τον πανικό στις αντίπαλες άμυνες.
KRHTIKOPOULOS-4
 
1973: Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε, αφού ο Νίκος Γουλανδρής έδωσε στους συμπολίτες το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 9 εκ δρχ. και στο νεαρό Μιχάλη 1,5 εκ δρχ.!! 
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 έκανε το ντεμπούτο του εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου και άνοιξε λογαριασμό με τα αντίπαλα δίχτυα μόλις στο 25΄, ενώ το τελικό 2-0 «έγραψε» ο Γιούτσος. 
Φοβερή σύμπτωση αποτελεί το γεγονός και ο τελευταίος του αγώνας με την ερυθρόλευκη φανέλα τον έδωσε και πάλι στο Βόλο 7 χρόνια μετά (!!) στις 24 Μαΐου 1980 εναντίον του Άρη για την ανάδειξη του πρωταθλητή.  
* Στον Ολυμπιακό παρέμεινε 7 σεζόν και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (747580) ενώ στέφθηκε και κυπελλούχος Ελλάδος, το 1975: 1-0 τον Παναθηναϊκό, που είχε στο ρόστερ του παίχτες όπως οι:ΣεϊταρίδηςΓονιόςΓραμμόςΛιβαθηνόςΦυλακούρηςΒαλλίδης
* Το 1974 ο Ολυμπιακός -με τον Κρητικόπουλο στην κορυφή- κέρδισε στο νήμα τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό, έχοντας την καλύτερη επίθεση (φωτιά) αλλά και άμυνα του πρωταθλήματος (102/14). 
Κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα εναντίον του ΆΡΗ σε μπαράζ που έγινε στο Βόλο (2-0) και αφού προηγήθηκε μια χρονιά γεμάτη σασπένς και συγκινήσεις καθώς 4 ομάδες διεκδίκησαν το τίτλο μέχρι το τέλος (Ολυμπιακός 47, ΑΡΗΣ 47, Παναθηναϊκός 45, ΑΕΚ 45)!!  
Επίσης ήταν φιναλίστ του κυπέλλου 1974, όταν έχασε το τρόπαιο από ΠΑΟΚ στα πέναλτι, παρά το γεγονός πως ο ίδιος έκανε το καθήκον του στέλνοντας τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα (4-3 πέναλτι, 2-2 κανονικός αγώνας και παράταση), αλλά και του 1976, όταν ηττήθηκε από τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή με 6-5 πέναλτι (2-2 κανονικός αγώνας, 4-4 στην παράταση)
1980: Ολοκλήρωσε την καριέρα του στα 35 του,  παίζοντας για ένα χρόνο με την φανέλα του Απόλλωνα Αθηνών (1980-81).

Ο Κρητικόπουλος σκοράρει εναντίον του Παναθηναΐκού
KRHTIKOPOULOS-1 
 
Κρητικόπουλος-στιγμές
 Με το εθνόσημο στο στήθος είχε 28 συμμετοχές εκ των οποίων οι 17 ως παίχτης του Εθνικού, ενώ πέτυχε και 3 γκολ. Ντεμπούτο με τη γαλανόλευκη έκανε το 1969 σε ένα φιλικό εναντίον της Αυστραλίας και μάλιστα στη Μελβούρνη.  
1975 (30/12): αξέχαστο για τους Έλληνες φιλάθλους, αλλά και για τον ίδιο, ήταν το ματς με αντίπαλο την Ιταλία και μάλιστα μέσα στη Φλωρεντία. Παραμονές του νέου έτους ο Κρητικόπουλος «χόρευε» μέσα στο γήπεδο, με αποκορύφωμα το σπάνιας ομορφιάς γκολ που πέτυχε, με εκπληκτικό σπριντ, κάνοντας άνω-κάτω την άμυνα των Καμπρίνι-Μπενέτι-Τζεντίλε.  
* Εκτός από σέντερ φορ πρότυπο για την εποχή του υπήρξε ένα από τα καλύτερα παιδιά των γηπέδων. Παίκτες με το ήθος του αποτέλεσαν κόσμημα για τον Ολυμπιακό και το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εξαιρετικά ευγενικός και συμπεριφερόταν με σεμνότητα και ευπρέπεια και για αυτό του κόλλησαν το παρατσούκλι «Βαρβάρα»!!  
* Τον διέκρινε μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα και βρίσκεται στην πρώτη 5άδα (μαζί με τουςΣιδέρηΑναστόπουλοΓιούτσοΑλεξανδρή)  των σκόρερ του Ολυμπιακού σύμφωνα με  το «επίσημο περιοδικό του Ολυμπιακού»  (Φεβρουάριος 2001) και 7ος στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών.  
Συνολικά στην Α’ Εθνική είχε 422 συμμετοχές και 163 τέρματα.  
* Το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 εναντίον της ιστορικής Μπενφίκα, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. 29 Αυγούστου υπέγραψε και 19 Σεπτεμβρίου αγωνίστηκε στο Ντα Λουζ (0-1, 0-1).
KRHTIKOPOULOS-2 
 
Απεβίωσε στο γήπεδο
2002 (20/7): Απεβίωσε την ώρα που έπαιζε σε αγώνα για τα εγκαίνια του γηπέδου της Άνδρου «Νίκος Γουλανδρής»  από ανακοπή καρδιάς (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου).
 Στη μνήμη του διεξάγεται κάθε χρόνο στην Καισαριανή -στο γήπεδο που φέρει το όνομά του- φιλικός αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της μικτής ομάδας του Δήμου ενώ έχει κατασκευαστεί και ειδική προτομή.
* Ο γενικός γραμματέας παλαιμάχων Αντώνης Γλύκας είπε κάποτε γεμάτος θαυμασμό και συγκίνηση για τον Κρητικόπουλο: «Ο Κρητικόπουλος έχασε τη ζωή μέσα στο γήπεδο με την φανέλα του Ολυμπιακού, σε αγώνα παλαιμάχων κι αυτό τα λέει όλα. Ήταν σαν να βάλουμε ένα πούμα μέσα στην περιοχή και να του πετάξουμε την μπάλα στον αέρα. Κατήργησε τους νόμους της βαρύτητας… Εκπληκτικός. Ενώ όλοι κάνουμε άλμα σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, ο Μιχάλης Κρητικόπουλος είχε τον δικό του. 1-ανεβαίνω, 2-μένω, 3-κατεβαίνω για όλους εμάς, ενώ για τον Μιχάλη ίσχυε το 1-ανεβαίνω, 2 και 3 μένω, 4 κατεβαίνω…»!!   
** Ήταν σπουδαίος παίχτης με μοναδική αλτικότητα. Όταν πήδαγε για κεφαλιά έμοιαζε να καταργεί τους νόμους της βαρύτητας παραμένοντας δευτερόλεπτα ακίνητος στον αέρα. 
Διέθετε όμως και απίστευτη ταχύτητα καθώς έφευγε στην αντεπίθεση σα βέλος με τρομερό διασκελισμό.  Αν όχι ο πιο γρήγορος υπήρξε ένας από τους καλύτερους σε αυτή την κατηγορία, όπως λένε οι παλιότεροι που είχαν την τύχη να τον θαυμάσουν από κοντά. 
Υπήρξε ένας επιθετικός μεγάλης κλάσης, ευέλικτος, κίνδυνος-θάνατος για κάθε άμυνα. Αγαπήθηκε πολύ από τους φιλάθλους ενώ ακόμα και στους αγώνες παλαιμάχων το μεγαλύτερο χειροκρότημα το εισέπραττε ο αείμνηστος Μιχάλης Κρητικόπουλος.

Ο Κρητικόπουλος (αριστερά) πιάνει την κεφαλιά μπροστά από τον Πέλλιο του ΠΑΟΚ

KRHTIKOPOULOS-3



























evrytanika.gr

Σχόλια