64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τόνια Χάρντινγκ, μια ζωή στο… κόκκινο

Την ξυλοφόρτωναν η μάνα, ο άντρας της κι όταν κινδύνευσε η θέση της στην Εθνική έβαλε μπράβο να σπάσει τα γόνατα της Κέρινγκαν!
Η Ολυμπιονίκης που εξαργύρωσετην ανασφάλειά της με ισόβιο αποκλεισμό
Τον καιρό της αγωνιστικής της δράσης
Τον καιρό της αγωνιστικής της δράσης
Το τίμημα της δόξας είναι μεγάλο. Λίγοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές όμως το έχουν πληρώσει με δικαστική καταδίκη και ισόβιο αποκλεισμό. Η Τόνια Χάρντινγκ δέχτηκε την τιμωρία χωρίς διαμαρτυρίες. Τη στιγμή που ο εισαγγελέας έδρας του Ντιτρόιτ αγόρευε, το άστρο της είχε ήδη δύσει.
Ο επί πληρωμή ξυλοδαρμός της Νάνσι Κέριγκαν, ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ και… ήταν δικό της!

6 Ιανουαρίου 1994, η χαριτωμένη Νάνσι Κέριγκαν βγαίνει από την παγοπίστα για να δώσει συνέντευξη. Την πλησιάζει ένας λευκός μεγαλόσωμος κύριος κρατώντας μπαστούνι του μπέιζμπολ. Η Ολυμπιονίκης του 1992 σωριάζεται ενώ το γόνατό της μοιάζει διαλυμένο. «Πονάει, πονάει πολύ. Φοβάμαι»! Οι φωνές της ακούγονται μέχρι τα αποδυτήρια. Οι συναθλήτριές της παγώνουν. Όχι όλες. Μία χαμογελά. Η θέση της ατσούμπαλης Τόνια Χάρντινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ δεν κινδυνεύει πια!

12 Νοεμβρίου 1970, γεννιέται στο Ορεγκον ένα ξανθό κοριτσάκι. Πριν συμπληρώσει τα 4 χρόνια της ο Αγιος Βασίλης αφήνει στο δέντρο ένα ζευγάρι πατίνια. Πριν πατήσει τα 10 προσγειώνει το πρώτο της τριπλό λουπ! Ο πάγος είναι η μόνη ζεστασιά στη ζωή της.

Με την αντίπαλό της στον πάγο Νάνσι Κέριγκαν
Με την αντίπαλό της στον πάγο Νάνσι Κέριγκαν
Αλλαξε 13 σπίτια σε 16 χρόνια. Δεν είχε φίλους. Δεν ήταν καλή μαθήτρια. Η μητέρα της αλκοολική, συχνά πυκνά την κακοποιούσε. Ο πατέρας της άνεργος και άρρωστος δεν μπορούσε να της προσφέρει τα απαραίτητα. Τα ρούχα της ήταν κυρίως προσφορά της εκκλησίας, οι τρόποι της σκληροί, ο οργανισμός της εξασθενημένος από άσθμα.
Της άρεσε να οδηγεί φορτηγά, να τρέχει σε αγώνες, να καπνίζει, να βρίζει, να κυνηγάει, να παίζει μπιλιάρδο. Δεν είχε τίποτε από τη λάμψη και τη χάρη μιας βασίλισσας του πάγου αλλά το ταλέντο της ήταν μοναδικό.
Το 1991 κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα με τον μεγαλύτερο βαθμό που είχε δοθεί σε αθλήτρια τα τελευταία 18 χρόνια. Ηταν η μόνη Αμερικανίδα και μόλις η δεύτερη στον κόσμο (μετά την Κρίστι Γιαμαγκούκι) που εκτελούσε σε επίσημους αγώνες τριπλό άξελ.
Στα 19 της παντρεύτηκε τον Τζέφρι Τζιλόλι. Το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής της.

Ως μποξέρ (δεξιά)
Ως μποξέρ (δεξιά)
«Με έσυρε από τα μαλλιά στον δρόμο», «Αγόρασε όπλο και με απειλούσε», «Ηθελε να μου σπάσει τα πόδια για να μην πατινάρω», «Μου ξερίζωσε τούφες από το κεφάλι και μου έκλεισε τα δάχτυλα στην πόρτα του αυτοκινήτου»… Θα μπορούσε να ήταν σαπουνόπερα αλλά για την Τόνια ήταν η καθημερινότητα.
_38862667_tonya_nancy_94_ap203bΛέγεται ότι από την Ομοσπονδία την πίεζαν να μην χωρίσει για να διατηρήσει τουλάχιστον την καλή (για την συντηρητική αμερικανική κοινωνία) εικόνα της συζύγου! Προσπάθησε να τον πυροβολήσει, να προσλάβει μπράβους να τον σαπίσουν στο ξύλο, να τον χωρίσει αλλά πάντα έκανε πίσω.
Ηταν πρωταθλήτρια κόσμου το 1991, τέταρτη στους Ολυμπιακούς του 1992, πρωταθλήτρια Αμερικής αλλά… τρομερά ανασφαλής. Κάθε φορά που μια νέα αθλήτρια έβγαινε στο «φως» τη ζήλευε. Ηταν όλες άλλωστε πιο όμορφες, πιο λαμπερές και χαριτωμένες. Ιδιαίτερα η Κέριγκαν και η Κουάν!
Παραμονές των Αγώνων του Λιλεχάμερ ορίστηκαν τα τράιαλς. Ολοι πίστευαν πως θα ήταν η μία από τις δύο Αμερικανίδες των Αγώνων. Ηταν όμως δεύτερη στο Εθνικό πρωτάθλημα πια (στο οποίο έγινε έρανος για να πληρώσει το παράβολο). Η Κέριγκαν ή η Κουάν έπρεπε να βγει από τη μέση.
Εκτελεστής ήταν ο σωματοφύλακά της (τον είχε προσλάβει έπειτα από απειλητικό τηλεφώνημα το οποίο λένε ότι δεν είχε γίνει ποτέ). Η ίδια δήλωνε άγνοια. Εκείνος και ο σύζυγός της την κατήγγειλαν ως συνωμότισσα. Εννέα ώρες την ανέκριναν οι αρχές. Δεν την ένοιαζε. Μόλις είχε κερδίσει τα τράιαλς.
Η Ομοσπονδία έστειλε την Κέριγκαν (δεν είχε γίνει… σωστά η δουλειά) στο Λίλεχαμερ. Αναγκάστηκε (έπειτα από μήνυση της Χάρντινγκ) να στείλει και την Τόνια.
Tonya_Harding_The_Boxer_50Την ώρα του ελεύθερου προγράμματος βγήκε η λεπίδα από το παγοπέδιλό της! Ολοι μίλησαν για θεία δίκη. Η ίδια ξέσπασε σε λυγμούς ζητώντας από τους κριτές μια δεύτερη ευκαιρία. Της την έδωσαν. Τερμάτισε όγδοη ενώ η Κέριγκαν ανέβηκε στο βάθρο για το αργυρό.
Ολα είναι πλέον εναντίον της. Στις 17 Μαρτίου 1994 αναγκάζεται να δηλώσει ένοχη. Θα εκτίσει την ποινή της σε 500 ώρες κοινωνικής εργασίας, τρία χρόνια υπό περιορισμό, στέρηση του τίτλου της πρωταθλήτριας, ισόβια αποβολή από τις αγωνιστικές δραστηριότητες, ψυχιατρική θεραπεία και πρόστιμο 160.000 δολαρίων.
Προσπαθεί να γίνει ηθοποιός, μοντέλο, τραγουδίστρια και αποτυγχάνει. Χωρίζει τον Τζιλόλι. Το 1995 παντρεύεται τον Μάικλ Σμιθ τον οποίο χωρίζει ένα χρόνο αργότερα.
Η Τόνια και η Νάνσι έχουν ενώσει τα ονόματά τους για πάντα. Το Φεβρουάριο του 1998 η Fox τις καλεί σε εκπομπή για τους Ολυμπιακούς του Ναγκάνο και εκείνες ανταποκρίνονται.
Σε εκείνη την συνέντευξη είχε πει: «Εχω πίστη στη ζωή. Θα πατινάρω ξανά. Οταν πιάνεις πάτο δεν μπορείς παρά να ανέβεις».
Τρία χρόνια μετά κέρδισε το αργυρό μετάλλιο σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο πάγος την είχε ζεστάνει ξανά…

Κείμενο της Κατερίνας Ιωακείμ δημοσιευμένο το 2004 στο Sportime.
http://retrosport.wordpress.com/

Σχόλια