64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Το «κραχ» κλείνει... διαρκείας στα γήπεδα της Superleague

Εκτός από τη βία και την αναξιοπιστία, η Σούπερ Λίγκα έχει να αντιμετωπίσει και τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά πολλών ομάδων, οι οποίες «φλερτάρουν» με λουκέτο.
Εκτός από τη βία και την αναξιοπιστία, η Σούπερ Λίγκα έχει να αντιμετωπίσει και τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά πολλών ομάδων, οι οποίες «φλερτάρουν» με λουκέτο.
Εν έτει 2015 το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ενώπιον ενός «κραχ». Βία, αναξιοπιστία, διαμάχες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που οδηγεί στην απόλυτη απαξίωση.
Οι κρατούντες στα χέρια τους τις τύχες του εγχώριου πρωταθλήματος δεν κατάφεραν ούτε το αυτονόητο: την ολοκλήρωσή του με τον ίδιο αριθμό ομάδων (18) που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Και να φανταστεί κανείς πως αυτό αποτελούσε το κυριότερο «στοίχημα», όπως είχε πολλάκις αποτυπωθεί από επίσημα χείλη.
Η Νίκη Βόλου, που το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε μετά «βαΐων και κλάδων» στην? ελίτ έπειτα από 49 χρόνια, ήταν η πρώτη που άνοιξε, τον περασμένο Δεκέμβριο, τον χορό των αποχωρήσεων. Πνιγμένη στα χρέη (έφτασαν σχεδόν τα 7 εκατ. €), απόρροια (και) της πρόωρης αποχώρησης του μεγαλομετόχου Ανδρ. Πάτση, δεν άργησε να «βαρέσει κανόνι». Το πρώτο γερό ταρακούνημα στο οικοδόμημα της Σούπερ Λίγκας ήταν κάτι σαν? προμήνυμα για το τι θα επακολουθούσε. Πριν από λίγες ημέρες, αφού φλέρταρε αρκετό διάστημα με τη? χρεοκοπία, έβαλε λουκέτο και ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί, παρότι το πάλεψαν με «νύχια και με δόντια», δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα δυσβάσταχτα ανοίγματα της ΠΑΕ που έφταναν κοντά στα 12 εκατ. €. Ανάλογο? πρεσάρισμα από τη Σούπερ Λίγκα δεχόταν και ο Πανιώνιος, που επίσης είχε προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, προκειμένου να υπαχθεί στις αντίστοιχες ευεργετικές διατάξεις με τον ΟΦΗ, λόγω οφειλών που ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ. Οι Νεοσμυρνιώτες βρήκαν τη «χρυσή τομή» και συνεχίζουν, με την οικονομική θηλιά, πάντως, να παραμένει τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό τους. Και δυστυχώς, η κατάσταση δεν σταματά εδώ.
«Μαύρη τρύπα» παρατηρείται και στον ΠΑΣ Γιάννινα, μια ομάδα που, όπως και οι Νίκη Βόλου, Πανιώνιος, δεν έλαβαν αδειοδότηση στην αρχή της σεζόν. Πέραν των τριών, πρωτόδικα, είχαν «κοπεί» οι Βέροια, Πλατανιάς, Εργοτέλης και ΟΦΗ, ωστόσο στη δευτεροβάθμια επιτροπή βρήκαν «παράθυρο» να ανοίξουν. Την αντίστοιχη περσινή σεζόν (2013-14) ο αρχικός αριθμός των ΠΑΕ που βρέθηκαν στο? κόκκινο ήταν οκτώ (Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Αρης, Πανιώνιος, Πανθρακικός, ΟΦΗ, ΑΕΚ, Κέρκυρα) και εντέλει υπέστησαν? κυρώσεις (χάδι) μόνο Αρης και Πανιώνιος.
Η ποινή έγινε... περιορισμός
Διότι η Σούπερ Λίγκα, αντί να στείλει στο «απόσπασμα» τις ασυνεπείς ομάδες, ήταν εκείνη που μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού σε περιορισμό των μεταγραφών (3+1) και παρακράτηση ποσού 20% από τα τηλεοπτικά τους έσοδα, το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Μάλιστα, για το προσεχές καλοκαίρι μπήκε πλαφόν στο κόστος συμβολαίων, που δεν θα δύναται να ξεπερνά τις 100.000 € ετησίως για τους παίχτες που θα αποκτηθούν. Ολα αυτά τη στιγμή που ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γ. Δημητρίου, είχε «κρούσει πολλάκις» τον κώδωνα του κινδύνου, επιμένοντας για εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων των ΠΑΕ με σκοπό να καθίστανται βιώσιμες.
Πέραν, δε, της κακοδιαχείρισης και τις ατιμωρησίας, σημαίνοντα ρόλο παίζει η δραματική μείωση εισροής κεφαλαίων στις ομάδες. Κυρίως στις μικρομεσαίες, που περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και τη NOVA για να «τρέξουν» τις υποχρεώσεις τους. Ο Οργανισμός είναι χρόνια ο βασικός «αιμοδότης» του πρωταθλήματος, ενώ το συνδρομητικό κανάλι έχει συνάψει συμφωνία με τη Σούπερ Λίγκα για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων. Το τρέχον συμβόλαιο εκπνέει το 2017, ενώ τις δύο προσεχείς αγωνιστικές περιόδους, δηλαδή το 2015-16 και το 2016-17, στα ταμεία της διοργανώτριας θα μπουν συνολικά 68 εκατ. € καθαρά, όμως ήδη οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επέκτασης μέχρι το 2019. Η πρόταση για τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στα 36 εκατ.€, ενώ για τον δεύτερο στα 37,5 εκατ. €. Η τηλεοπτική? πίτα δεν είναι ίδια για όλες τις ΠΑΕ, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια κατανομής. Αυτά έχουν ως εξής: 50% βάσει της εμπορικής αξίας, 25% βάσει της βαθμολογικής συγκομιδής, 23,5% ισομερώς, 1% στον πρωταθλητή, 0,5% στην πρώτη ομάδα της Περιφέρειας που θα τερματίσει ψηλότερα.
Σημειωτέον ότι από το συνολικό ποσό το 10% αποδίδεται στην ΕΛ.ΑΣ., το 5% στην ΕΠΟ και το 2% στη Σούπερ Λίγκα για κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων. Βάσει της προκήρυξης, το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 ομάδων και όχι 18, όπως ισχύει μέχρι τώρα, ενώ η βούληση που υπάρχει είναι να μειωθούν σε 14 τη μεθεπόμενη περίοδο με την ανάδειξη (και) του πρωταθλητή μέσω των πλέι οφ.
Η προοπτική αλλαγής του ποδοσφαιρικού χάρτη σε βάθος διετίας βρίσκει σύμφωνη και τη Nova. Διότι, παρά τη μείωση των ομάδων, θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό καθιστώντας συνάμα ελκυστικότερο το προϊόν της. Η ίδια, άλλωστε, ήταν που προέτρεψε τον συνεταιρισμό να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα για τη βελτίωση του πρωταθλήματος, αναθέτοντας, για τον λόγο αυτόν, σε ειδικευμένη εταιρεία τη διενέργειά της, ενώ έριξε στο τραπέζι την ιδέα περαιτέρω σύμπλευσης των δύο πλευρών. Ωστόσο, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως η ΑΕΚ, που έρχεται οσονούπω, φέρονται να υψώνουν απαγορευτικό, κάτι που αν ισχύσει, μπορεί να «τινάξει στον αέρα» ολόκληρο το οικοδόμημα της Σούπερ Λίγκας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ
xgram@pegasus.gr
ethnos.gr

Σχόλια