64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά...»

Μιλάμε για, και με τον Άγγελο Κούτο
Παλιό εθνικό πρωτάθλημα. Ο Άγγελος σε εναέρια μονομαχία του με τον «θρύλο» του N
"Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά...".
Γνωστό το άσμα, αλλά εμείς μιλάμε για έναν πολύ γνωστό, εντός και εκτός των συνόρων, άνθρωπο του ποδοσφαίρου, που έκανε έντονη την παρουσία του, όπου αγωνίστηκε ή καθοδήγησε σαν προπονητής.
Μιλάμε για, και με τον Άγγελο Κούτο, που μετά από μακρά απουσία βρίσκεται και πάλι στη γενέτειρα Μελβούρνη, έχοντας κάνει ένα αξιοθαύμαστο ποδοσφαιρικό ταξίδι, που θα ζήλευαν πολλοί.
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το Ρίτσμοντ, με σταθμούς στην ποδοσφαιρομάνα Κατερίνη και στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Ελλάδας, με 1οο συμμετοχές και ενδιαφέρον από ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης Θεσσαλονίκης.
Τον Άγγελο Κούτο θα τον γνωρίσετε καλύτερα πιο κάτω και οι παλιότεροι σίγουρα θα τον θυμηθούν...
Ως τότε, να τι είπαμε για το χθες και το σήμερα:
-Άγγελε ήρθες για να μείνεις;
"Ναι, ναι, σίγουρα. Αρκετά έμεινα στην ξενιτειά".
-Γνωρίζεις καλά το Αυστραλιανό, αλλά και το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει διαφορά;
"Σίγουρα υπάρχουν διαφορές και είναι τεράστιες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μακράν καλύτερο. Εδώ η μόνη διαφορά είναι ότι το πρωτάθλημα έγινε πιο επαγγελματικό. Έμεινε όμως πίσω σε θέματα τακτικής. Ατομικής και συνόλου.".
-Είναι καλύτερο σήμερα το ποδόσφαιρο από ό,τι αυτό της εποχής του NSL;
"Δεν θα το έλεγα.... Ομάδες του σημερινού πρωταθλήματος δεν μπορούν να συγκριθούν με ομάδες της εποχής μου, όπως η Ελλάς, ο Μέγας, το Μαρκόνι, οι Κροάτιες, η Γιουβέντους Αδελαΐδας. Πολύ κουβέντα γίνεται σήμερα για τον Βραζιλιάνο της Βίκτορι Φίνκλερ. Μπορεί να συγκριθεί αυτός ο παίκτης με τον Όσκαρ Κρίνο, τον Πολ Τριμπόλι, τον Πίτερ Καθόλο, τον Πίτερ Ρασκόπουλο και πολλούς άλλους της δικής μου εποχής;
-Μπορεί ομάδα του σημερινού εθνικού λιγκ να αγωνιστεί επί ίσοις όροις στην Ελληνική Σούπερ Λιγκ;
"Και, βέβαια, όχι! Ίσως, σε έναν μοναδικό αγώνα νοκ άουτ, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Θυμηθείτε το ματς του Ολυμπιακού με την Βίκτορι στο Έτιχαντ. Περίπατο έκαναν οι "ερυθρόλευκοι".
Να σου πως και ένα άλλο παράδειγμα; Ο Μπρούνο Φορναρόλι και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, πέρασαν (...και δεν ακούμπησαν) από τον Παναθηναϊκό, χωρίς να καταφέρουν να καθιερωθούν. Εδώ είναι ήρωες και κορυφαίοι! Κάτι δεν λέει αυτό;
-Ομάδα της ελληνικής Σούπερ Λίγκ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο αυστραλιανό πρωτάθλημα;
'Άνετα... Και δεν μιλάμε για τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, αλλά για άλλες της περιφέρειας, όπως ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Βέροια, ο Πανθρακικός, η Ξάνθη. Άνετα, πολύ άνετα και για πρωταθλητισμό!".
Αυτά από την κουβέντα με τον Άγγελο Κούτο. Γνωρίστε τον και θυμηθείτε τον τώρα, μέσα από ένα αξιόλογο και πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό του:
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
Ο Άγγελος Κούτος γεννήθηκε το 1966 στη Μελβούρνη και μεγάλωσε στην περιοχή του Richmond. Από μικρή ηλικία το ποδόσφαιρο τον είχε κατακτήσει και ήταν σημαντικό μέρος της νεαρής ζωής του. 
Τα πρώτα βήματα του να παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο ήταν στις ακαδημίες της Ελλάς Μελβούρνης, περνώντας από όλα τα τμήματα ως επιθετικός. 
Στα 15 του χρόνια, το 1981 ο Κούτος ξεκίνησε την "ανδρική" του καριέρα ως επιθετικός για την ομάδα Richmond Alemannia SC που συμμετείχε τότε στο Victorian League Division One. Συμπλήρωσε 54 συμμετοχές για την πρώτη ομάδα και 26 για την 2η ομάδα για τον σύλλογο από το 1981-1983, πετυχαίνοντας 19 τέρματα. 
Το 1984, μεταγράφηκε και εντάχθηκε στην ομάδα του Caulfield City, όπου από επιθετικός μετατράπηκε με επιτυχία σε κεντρικό αμυντικό από τον τότε προπονητή του, Τάκη Σβίγγο, κάνοντας συνολικά 110 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 10 γκολ, κερδίζοντας δύο ανόδους κατηγοριών και το χρίσμα του νεότερου αρχηγού του συλλόγου.
Μετά από τέσσερις πετυχημένες σεζόν στο Caulfield City, το 1987 ο Κούτος ταξίδεψε στην Ελλάδα όπου δοκιμάστηκε με επιτυχία, πετυχαίνοντας να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας 3 ετών με την ομάδα της Κατερίνης τον ΠΙΕΡΙΚΟ, που αγωνιζόταν στην Β' Εθνική, προσθέτοντας και τον εαυτό του, στον ήδη αυξημένο αριθμό "Αυστραλών" που αγωνιζόταν επαγγελματικά στην Ελλάδα. 
Με θητεία επτά ετών, στην κορυφαία ομάδα της Μακεδονίας, ο Κούτος καθιερώθηκε από την αρχή ως βασικό στέλεχός της και στην πορεία έγινε αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού συλλόγου. 
Το 1990 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο και επιστροφή του συλλόγου στην Α' Εθνική και με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του κίνησε το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων όπως του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. 
Συμπλήρωσε συνολικά 100 συμμετοχές, σημειώνοντας 14 γκολ, ενώ ήταν και αρχηγός της ομάδας. 
Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο (ρήξη χιαστού συνδέσμου) περιόρισε την ποδοσφαιρική επαγγελματική καριέρα του, και μετά από κοινή συμφωνία με τον Πιερικό λύθηκε το συμβόλαιο του και του δόθηκε μεταγραφή. 
Επιστρέφοντας στη Μελβούρνη το 1994, ο Κούτος υπέγραψε στον Μέγα Αλέξανδρο (Heidelberg United) που αγωνιζόταν με επιτυχία στο Australian National Soccer League (NSL) και στην πρώτη του χρονιά πέτυχε να φτάσει την ομάδα στον τελικό του 1994-95 NSL Johnnie Walker Cup, με εξαιρετικές εμφανίσεις. 
Συνολικά είχε 35 εμφανίσεις, σημειώνοντας 2 γκολ σε περίοδο δύο ετών. 
Το 1996 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση σε ηλικία των 30 ετών, με αιτία τον τραυματισμό του στο γόνατο.
Μετά από αυτή την αναγκαστική αποχώρηση, ο Κούτος ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ 


Μόλις λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Κούτος ανακοινώθηκε ως βοηθός του πετυχημένου και βραβευμένου προπονητή Ζόραν Μάτιτς, στην καινούργια ομάδα του NSL Collingwood Warriors. Μαζί σχεδίασαν το θρίαμβο της νίκης του 1996- 97 NSL Johnny Walker Cup, νικώντας στον τελικό την ομάδα του Marconi με 1-0.

Σχόλια