64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Με τη στόφα του εξάστερου! (video)

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μια ανάσα από την ήττα αλλά με buzzer beater τρίποντο του Μάικ Τζέιμς κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη κόντρα στην Ούνιξ Καζάν με σκορ 83-82, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μια ανάσα από την ήττα αλλά με buzzer beater τρίποντο του Μάικ Τζέιμς κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη κόντρα στην Ούνιξ Καζάν με σκορ 83-82, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. 


Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν σε πολύ κακή μέρα, ο αντίπαλος έβαλε αρκετά μεγάλα καλάθια αλλά ο Μάικ Τζέιμς μίλησε στο τέλος. Ο Αμερικανός, που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν άφαντος, πήρε την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης και έδειξε ότι είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα ευστοχώντας και δίνοντας στην ομάδα του τη νίκη. Δικαίωση για τον Τσάβι Πασκουάλ που έκανε φάουλ 7,8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος προκειμένου να έχει στα χέρια του την τελευταία επίθεση. Εκτός αυτού, αυτοί που πρωταγωνίστησαν για τον Παναθηναϊκό ήταν οι Μπουρούσης με 15 πόντους και έξι ριμπάουντ ενώ αρκετά καλοί ήταν οι Παππάς, Ρίβερς και Σίνγκλετον που στην τελευταία περίοδο έβγαλαν ενέργεια και εν τέλεια βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει μία αγχωτική μεν νίκη δε για την 23η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. 


Νευρικός Παναθηναϊκός, μεγάλη ζημιά ο Λάνγκφορντ

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός εμφάνισε το γνωστό κακό του πρόσωπο που παρουσιάζει στην πλειοψηφία των αγώνων στις αρχές με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να παρουσιαστούν αρκετά νωθροί στην άμυνά τους. 

Εκτός αυτού, στην επίθεση δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό αν και έτρεξαν ένα σερί 7-0 και από το 4-7 το σκορ πήγε στο 11-7. Ωστόσο, ο Λάνγκφορντ ήταν σε αρκετά καλό βράδυ από την αρχή του αγώνα με αποτέλεσμα η άμυνα του Παναθηναϊκού να μην μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας κατάφερε σε μία περίοδο να πετύχει εννιά πόντους και πέντε ασίστ. Εκτός αυτού μεγάλη ζημιά έκανε και ο Γουίλιαμς που σκόραρε οκτώ πόντους, όλους από τις ασίστ του Λάνγκφορντ. 

Απ’ την άλλη, οι γηπεδούχοι έμειναν κοντά στο σκορ χάρη στον Τζεντίλε, ο οποίος έφτασε τους οκτώ πόντους γρήγορα ενώ μάζεψε και δύο ριμπάουντ στην πρώτη περίοδο. Ωστόσο, το πρόβλημα του «τριφυλλιού» έγκειτο στην κάκιστη άμυνα που έπαιζε καθώς δέχτηκε 25 πόντους σε ένα δεκάλεπτο. 

Στο ίδιο τροπάριο… 

Στη δεύτερη περίοδο οι γηπεδούχοι συνέχισαν στο ίδιο τροπάριο με τον Τσάβι Πασκουάλ να εκρήγνυται σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού εξαιτίας των κάκιστων επιλογών των παικτών του.  

Οι φιλοξενούμενοι αφού βρήκαν πρόσφορο έδαφος δεν έχασαν την ευκαιρία και κατάφεραν να φτάσουν τη διαφορά ακόμα και στο +8 (28-36) με τους Λάνγκφορντ και Κολόμ να δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην χαλαρή άμυνα του Παναθηναϊκού. 

Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που είχε δημιουργηθεί στο «πράσινο στρατόπεδο» ήταν το γεγονός ότι στα πρώτα τέσσερα λεπτά οι παίκτες του Πασκουάλ κατάφεραν να πετύχουν μόλις δύο πόντους με τον Τζέιμς να βρίσκεται σε κακό μέχρι εκείνο το σημείο βράδυ και τον Μπουρούση να παλεύει μόνος του κάτω απ’ το καλάθι για να κρατήσει την ομάδα του κοντά στο σκορ. 

Τα λάθη των γηπεδούχων ήταν πολλά και ο εκνευρισμός έντονος κυρίως από τα αρκετά σφυρίγματα των διαιτητών εις βάρος τους, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων έστελναν στη γραμμή των βολών τους παίκτες του Πασούτιν. Έτσι, το ημίχρονο έκλεισε με τους Ρώσους να προηγούνται με επτά πόντους (36-29) και τον Πασκουάλ να έχει σίγουρα πολλά να πει στους παίκτες του στην ανάπαυλα. 

Στο ίδιο έργο θεατές!


Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά και προσπάθησε, παίζοντας πιεστική άμυνα, να βρει σκορ οδηγώντας στο λάθος την Ούνιξ. 

Ωστόσο, οι παίκτες του Πασκουάλ δεν βρίσκονταν επιθετικά σε καλό βράδυ και προσπαθούσαν να βάλουν κάποια «μεγάλα» καλάθια για να μπορέσει να μπει και ο κόσμος στην εξίσωση και να ανατραπεί η κατάσταση. 

Απ’ την πλευρά της Ούνιξ μοναδική απειλή αποτελούσε ο Λάνγκφορντ, ο οποίος ήταν όμως σε τρομερό βράδυ και κατάφερε να πετύχει μερικά πολύ εντυπωσιακά καλάθια. 

Οι «πράσινοι» πλησίασαν ακόμα και στο τρίποντο (49-52) ενώ είχαν τις ευκαιρίες να φέρουν το ματς στα ίσια αλλά τόσο ο Τζέιμς όσο και ο Γκέιμπριελ δεν μπόρεσαν να βάλουν κάποια ελεύθερα τρίποντα. Εκτός αυτού ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός και από τη γραμμή των βολών, μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα, καθώς μετρούσε 4/18 ήτοι 22,2%. 

Έτσι, αφού ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ανατρέψει το σκορ οι φιλοξενούμενοι «έχτισαν» εκ νέου μία διαφορά και πήγαν στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο προηγούμενοι 61-52. 

Σκωτσέζικο ντους και τελικά νίκη!

Στο ξεκίνημα της τέταρτης και τελευταίας περιόδου η Ούνιξ με μία βολή του Λάνγκφορντ έφτασε τη διαφορά στους +10 για πρώτη φορά στο ματς (52-62) και κάπου εκεί οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να αλλάξουν άρδην την εικόνα τους εάν ήθελαν να αποφύγουν τα ευτράπελα. 

Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα σερί 5-0 και μείωσαν στους πέντε πόντους (57-62) αλλά ένα τρίποντο του Αντίποφ έστειλε ξανά τη διαφορά στο +8 (57-65). Σε εκείνο το σημείο του αγώνα ο Παναθηναϊκός γνώριζε πως θα έπρεπε να αλλάξει στο 100% την εικόνα του σε άμυνα και επίθεση για να μπορέσει να φτάσει στην ανατροπή και αυτό έγινε. 

Οι παίκτες του Πασκουάλ έβγαλαν ενέργεια και αυτοθυσία από Μπουρούση και Παππά με αποτέλεσμα να γίνει ένα σερί 10-0 και το σκορ να πάει στο 65-65. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα ο Κολόμ ήταν εκείνος που έκανε τους φίλους του Παναθηναϊκού να έχουν την αίσθηση του σκωτσέζικου ντους καθώς με οκτώ δικούς του πόντους από δύο τρίποντα και ένα δίποντο έστειλε τη διαφορά στο +6 (67-73) 3:45 πριν το τέλος του αγώνα. 

Το ματς φαινόταν ότι θα είχε τον χαρακτήρα ντέρμπι και έτσι αποδείχθηκε με τον Παναθηναϊκό να χαμογελάει στο τέλος. 7,8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς ο Γουίλιαμς ευστόχησε σε δύο βολές και η εντολή του Πασκουάλ ήταν να πάρει την επίθεση ο Τζέιμς. 

Ο Αμερικανός ανέλαβε την ευθύνη αν και μέχρι εκείνο το σημείο είχε κινηθεί σε πολύ ρηχά νερά αλλά αφού «άδειασε» δύο αντιπάλους του σηκώθηκε από τα 6,75μ. και ευστόχησε πετυχαίνοντας buzzer beater, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στη νίκη της ομάδας του. 

Δεκάλεπτα: 24-25, 39-46, 52-61, 83-82

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλεντον 14 (3/4 τριπ., 8 ριμπ.), Νίκολς, Ρίβερς 13 (3/6 τριπ.), Τζέιμς 8 (2/5 τριπ., 3 ασίστ), Παππάς 4, Φελντέιν 4, Γκάμπριελ 10 (2/7 τριπ.), Τζεντίλε 10, Μπουρούσης 15 (1/1 τριπ., 6 ριμπ.), Καλάθης 5 (1/3 τριπ., 4 ριμπ., 6 ασίστ).

Ούνικς Καζάν (Πασούτιν): Αντίποφ 11 (3/5 τριπ.), Κλάρκ 6 (1), Λάνγκφροντ 21 (1/4 τριπ.), Στολ, Παραχούσκι 6, Κολόμ 17 (3/3 τριπ.), Μπάνιτς, Βορόνοφ, Ουίλιαμς 13 (9 ριμπ.), Άντουστις 8 (1/3 τριπ.)

Σχόλια