64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

10 Μαρτίου 1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

    Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) ή απλά Ολυμπιακός Πειραιώς είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά. Είναι ο δημοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος.Το έμβλημα της ομάδας είναι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, ενώ ο σύλλογος είναι γνωστός και με το προσωνύμιο «Θρύλος».
    Έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε πανελλήνιο κυρίως, αλλά και διεθνές επίπεδο. Έχει κατακτήσει συνολικά 6 ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο και την πάλη, ενώ στο ποδόσφαιρο έχει από το 
1997 συνεχή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με εξαίρεση τις περιόδους 2008-2009 και 2010-11. Το 1997 η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα, ενώ το 2002 η ομάδα πόλο κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Πρωτάθλημα Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.Ίδρυση
    Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 
10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί. ΟΜιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες.Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας έγινε ο Μιχάλης Μανούσκος.
Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι:
Βασίλης ΑνδριανόπουλοςΓιάννης ΑνδριανόπουλοςΓιώργος ΑνδριανόπουλοςΝτίνος ΑνδριανόπουλοςΔημήτρης Ανδρόνικος,Δημήτρης ΑυδήςΝίκος ΒλάσσηςΣτέφανος ΕμμανουήλΝίκος ΖαχαρίαςΘανάσης ΚαλλίτσηςΝίκος ΚαλούδηςΝτίνος Καλούδης,Νότης ΚαμπέροςΚώστας ΚλειδουχάκηςΌθων ΚόκκινοςΤριαντάφυλλος ΚρέμοςΠαναγιώτης ΚωστάλαςΠαναγιώτης ΛαγουμιτζήςΑνδρέας ΛουκάκηςΣπύρος ΛουκάκηςΓιάννης ΛουλουδάκηςΒαγγέλης ΜαγγόπουλοςΜιχάλης ΜανούσκοςΣταύρος ΜαραγκουδάκηςΓρηγόρης ΝτούφαςΘόδωρος ΟρλώφΦώτης ΠρωτοψάλτηςΓιάννης ΣυμιγδαλάςΝίκος ΣυμιγδαλάςΧρήστος ΤζουμερικιώτηςΒρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.
    Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.
    Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1925. Το 1925 ιδρύθηκαν επίσης το τμήμα υδατοσφαίρισης, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης. Το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, όπως επίσης και το οπλομαχητικό τμήμα, με δάσκαλο τον Ιταλό προπονητή Αρθούρο Τσερένσκυ.
    Το Τμήμα της Κωπηλασίας ιδρύθηκε το 1927. Ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα χάντμπολ το 1930. Το 1930 ο σύλλογος διατηρούσε καιτμήμα ποδηλασίας με έφορο τον 
Ι. Παούρη. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πήρε μέρος με έναν αθλητή.
    Το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 
1931. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι πρώτοι αθλητές καταδύσεων του Ολυμπιακού και το τμήμα ποδοσφαίρου κατακτά για πρώτη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1938 με προσωπική εργασία των μελών του Ολυμπιακού κατασκευάζεται το πρώτο ανοικτό γήπεδο της ομάδας μπάσκετ στην Καστέλλα.
    Την περίοδο της κατοχής οι αθλητές του Ολυμπιακού είχαν πλούσια αντιστασιακή δράση και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η δράση τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών. Ο 
Στέλιος Αναματέρος σκοτώθηκε στη μάχη των Εξαρχείων, ενώ ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε το 1948 φορώντας τη φανέλλα του Ολυμπιακού.
    Μεταπολεμικά ιδρύονται νέα τμήματα. Το τμήμα γυναικείου μπάσκετ και το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης δημιουργήθηκε το 1947 και το τμήμα ιστιοπλοΐας ιδρύθηκε το 1949. Το 1949 το τμήμα μπάσκετ ανδρών κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1954 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού κατακτά για 10η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το τμήμα Σκοποβολής ιδρύθηκε το 1958. Το τμήμα Άρσης Βαρών ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1960.
    Το τμήμα πάλης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1961. Το 1963 η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο. Το 1964 η έδρα του Ολυμπιακού ανακατασκευάστηκε από ποδηλατοδρόμιο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και μετονομάστηκε σε 
στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
    Το 1970 το τμήμα πυγμαχίας και το τμήμα καταδύσεων κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους πρωτάθλημα Ελλάδας και για το τμήμα των καταδύσεων ήταν το μοναδικό.
    Το τμήμα πινγκ-πονγκ του Ολυμπιακού διανύει την καλύτερη δεκαετία της ιστορίας του καθώς κατακτά τα 8 από τα 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος του συλλόγου από το 1971 έως το 1980. Το 1971 το τμήμα ενόργανης γυμναστικής κατακτά το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του.
    Το 1972 ο 
Ηλίας Χατζηπαυλής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην Ολυμπιάδα του Μονάχου. Το 1975 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού κατακτά για 20η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι Στηβ ΓιατζόγλουΓιώργος Καστρινάκηςκαι Γιώργος Μπαρλάς, με προπονητή το Φαίδωνα Ματθαίου, οδηγούν το τμήμα μπάσκετ στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, το 1976. Μεγάλη επιτυχία ήταν ότι τη χρονιά εκείνη κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα, αήττητος, έχοντας 22 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ έφτασε και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
    Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή στις 19 Ιανουαρίου 1979 οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μετατράπηκαν σε Π.Α.Ε. και έγιναν επαγγελματικοί. Ταυτόχρονα, επιχειρηματίες και εφοπλιστές ανέλαβαν τις νέες ΠΑΕ αποκτώντας τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών. Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ανέλαβε όμιλος επιχειρηματιών με πρόεδρο το 
Σταύρο Νταϊφά.
    Στις 8 Φεβρουαρίου 1981 σημειώνεται η πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου καθώς μετά από τον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη, 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους, στη Θύρα 7 του γηπέδου. Το 1987 ο 
Γιώργος Κοσκωτάς αποκτά την ομάδα του Ολυμπιακού και το σκάνδαλο που προκλήθηκε, από τις εξωγηπεδικές δραστηριότητές του, θα πλήξει το σύλλογο. Ο Ολυμπιακός πέρασε σε μια έποχη διοικητικής αστάθειας έως το 1993 οπότε και ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου ο Σωκράτης Κόκκαλης.
    Από το 1991 επίσημη έδρα του τμήματος καλαθοσφαίρισης είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το 1992 η ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1994 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον τελικό της Ευρωλίγκα στο Τελ Αβίβ και το 1995 συμμετέχει και πάλι στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Σαραγόσσα.
    Το 1996 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο που είναι το Κύπελλο Κυπελλούχων στο βόλεϊ. Το 1997 η ομάδα μπάσκετ κατακτά την Ευρωλίγκα. Το 1997 και το 1998 η ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Το 1998 η ομάδα μπάσκετ αντιμετώπισε τους πρωταθλητές ΝΒΑ Σικάγο Μπουλς στον τελικό του Mc Donalds Open.
    Το 1998 ιδρύθηκε το τμήμα τένις με προπονητή τον Κώστα Σπανό και είναι το νεότερο τμήμα του συλλόγου, μαζί με το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης που ιδρύθηκε το ίδιο έτος. Το 1998 η ομάδα πόλο αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
    Το 1999 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού συμπληρώνει την κατάκτηση 20 Κυπέλλων Ελλάδας. Το 2000 η ομάδα βόλεϊ το Ολυμπιακού κατακτά για 20η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδος. Το 2000 ο αθλητής του Ολυμπιακού 
Κώστας Κεντέρης αναδεικνύεται χρυσός ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, ενώ οι αθλήτριες Κατερίνα Θάνου και Μιρέλα Μανιάνι κατακτούν αργυρά μετάλλια.
    Το 2001 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού κατακτά για 30η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 2002 η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και το ίδιο έτος κατακτά και το Σούπερ Καπ στο πόλο. Το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, κατασκευάστηκε την περίοδο 2003-2004, παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2004 και χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
    Στην Ολυμπιάδα του 2004 η αθλήτρια του Ολυμπιακού 
Φανή Χαλκιά κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αθανασία Τσουμελέκα στο βάδην. Στην πάλη ο Αρτιόμ Κουρεγκιάν κατακτά το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο, όπως και η Μιρέλλα Μανιάνι στον ακοντισμό.
    Το 2005 η ομάδα του βόλεϊ κατακτά το Top Teams Cup. Το 2006 η ομάδα ελληνορωμαϊκής πάλης του Ολυμπιακού κατέκτησε την πρώτη θέση στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Cela Cup που διεξήχθη στην πόλη Σμέτζανιν της Σερβίας. Το 2008 η
Χρυσοπηγή Δεβετζή κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, στο τριπλούν, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου.
    Το 2008 ο Ολυμπιακός δημιουργεί και τμήμα μηχανοκίνητου αθλητισμού ιδρύοντας την ομάδα της formula.   Το 2010 η ομάδα της formula καταλαμβάνει την 4η θέση στη Super League Formula. Το 2010 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον τελικό της Ευρωλίγκα.
Τμήματα
    Ο Ολυμπιακός καλλιεργεί τμήματα για 14 ολυμπιακά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβο, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, σκοποβολή, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και επιτραπέζια αντισφαίριση. Στο παρελθόν υπήρξαν τμήματα του συλλόγου η ενόργανη γυμναστική, η ξιφασκία, η ποδηλασία, το χάντμπολ, το σκάκι, οι καταδύσεις, το τένις, η συγχρονισμένη κολύμβηση, η ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού Superleague Formula, αλλά πλέον δεν υφίστανται ή είναι ανενεργά.

Σχόλια