64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η ομάδα «όνειρο» του Κίνσλερ και η 10ρα στον Απόλλωνα

Διαβάστε για την επίθεση «φωτιά» του Παναθηναϊκού το 1929 που σε εννέα αγώνες πέτυχε 41 γκολ! Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου 1929, Παναθηναϊκός – Απόλλων 10-0
Η ομάδα του Παναθηναϊκού που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αθηνών το 1929
Η ομάδα του Παναθηναϊκού που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αθηνών το 1929
Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ή καλύτερα στο «γήπεδο του Παναθηναϊκού», όπως το ονόμαζε ο Τύπος της εποχής, 3.000 φίλαθλοι «χόρτασαν» θέαμα και συνολικά 16 γκολ! Βρισκόμαστε στο 1929. Το ημερολόγιο δείχνει 24 Μαρτίου, σαν σήμερα, και οι «πράσινοι» υποδέχονται τον Απόλλωνα.

Το Greenzone σας ταξιδεύει στην πιο βαριά ήττα στην ιστορία της Αθηναϊκής ομάδας, που είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε ένα Τριφύλλι βγαλμένο από τα όνειρα κάθε φιλάθλου…
Απογευματάκι και η Λεωφόρος του Παναθηναϊκού αρχίζει να γεμίζει ασφυκτικά. Τα πρώτα έργα της ανακαίνισης έχουν ολοκληρωθεί και έτσι ο κόσμος απολαμβάνει την ξύλινη εξέδρα, το σκέπαστρο ακόμα και μαξιλάρακια για να κάτσει! Πρωτοπόρος σε όλα ο Όμιλος!
Άλλα 6 γκολ...Ο Απόλλων δεν ήταν ομάδα της σειράς. Σύλλογος με βαριά ιστορία που είχε αξιόλογους ποδοσφαιριστές, ήρθε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Αθηνών, για να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο. Το Τριφύλλι όμως ήταν καταιγιστικό!
«Οι παίκται του Απόλλωνος έπαιξαν όσον ηδύναντο καλλίτερον, αλλ’ ευρεθέντες προ της ισχύος, της ταχύτητος και της λαμπράς τέχνης των αντιπάλων των υπέκυψαν, χωρίς να δυνηθούν ουδέ άπαξ να παραβιάσουν το τέρμα του Παναθηναϊκού», γράφουν την επομένη οι εφημερίδες.
Το πρώτο γκολ του Αντώνη Τσολίνα. Νικάει τον τερματοφύλακα Χοϊτζόπουλο και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα
Το πρώτο γκολ του Αντώνη Τσολίνα. Νικάει τον τερματοφύλακα Χοϊτζόπουλο και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιόζεφ Κιούνσλερ (ή Κίνσλερ όπως έμεινε στην ιστορία) έφτιαχνε το αήττητο σύνολο που θα σκορπούσε στους πέντε ανέμους κάθε αντίπαλο. Με σύστημα… 2-3-5 (!) είχε βρει τη φόρμουλα να διαλύει τις φιλοδοξίες όσων έμπαιναν στον δρόμο του Παναθηναϊκού. Η ίδια, άλλωστε, ομάδα είναι που συνέτριψε και τον ΟΣΦΠ την επόμενη χρονιά με 8-2.
Στο  γήπεδο παρατάχθηκαν οι Μαντζαβίνος (τερματοφύλακας), Πανουργιάς καιΒασιλείου (οπισθοφύλακες), ΑνδρίτοςΜεσσάρης (ο νεότερος, αδελφός του Άγγελου),Αντωνόπουλος (μέσοι), Μηγιάκης, Μεσσάρης, Τζιραλίδης, Τσολίνας, Παπαδόπουλος (κυνηγοί).
Τελικό σκορ 10-0! Έξι γκολ στο πρώτο ημίχρονο και άλλα τέσσερα στο δεύτερο! Στο ματς σημειώθηκαν 3 χατ τρικ! Το σκορ άνοιξε ο μεγάλος μπόμπερ της εποχής Αντώνης Τσολίνας, ο οποίος έβαλε άλλες δύο φορές τη μπάλα στο πλεκτό. Από τρία τέρματα πέτυχε και ο «ξανθός Άγγελος» Μεσσάρης, καθώς και ο Τζιραλίδης. Εντυπωσιακότερο όλων ήταν το γκολ που πέτυχε ο Αντώνης Μηγιάκης (το όγδοο του Παναθηναϊκού) με απευθείας εκτέλεση φάουλ από δύσκολη θέση στα δεξιά.
Το πρωτάθλημα της χρονιάς κέρδισε με περίσσια ευκολία ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» αήττητοι νίκησαν 9 φορές σε 9 παιχνίδια. Η επιθετικότητα που είχε μεταβιβάσει στους παίχτες του ο Κίνσλερ αποτυπώνεται τέλεια στο γεγονός πως σε εννέα μόλις ματς η ομάδα πέτυχε 41 γκολ και δέχτηκε 3.

Σχόλια