64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Έβερτον (1971)

Ο Παναθηναϊκός έχει αποκλείσει στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71 την Ζενές Ες του Λουξεμβούργου και την Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Τσεχοσλοβακία αντίστοιχα. Στη συνέχεια στα προημιτελικά καλείται να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον, η οποία ήταν φυσικά το φαβορί για την πρόκριση.


Έβερτον-Παναθηναϊκός 1-1
Α' αγώνας
9/3/1971

Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της πρωταθλήτριας Αγγλίας, στο Γκούντισον Παρκ. Σε ολόκληρο τον αγώνα η Έβερτον κάνει ότι θέλει μέσα στο γήπεδο και σφυροκοπάει τον Παναθηναϊκό, αλλά το πολυπόθητο γκολ δεν έρχεται. Μάλιστα η αγγλική ομάδα είχε δύο δοκάρια, στο 12' με τον Royle και στο 58' με το Johnson. Στο 81', σε ένα έργο που έχουμε δει άπειρες φορές από τότε, ο Παναθηναϊκός με αντεπίθεση και αξιοποιώντας την μοναδική ευκαιρία του σε ολόκληρο τον αγώνα βρίσκεται να προηγείται μέσα στο Λίβερπουλ και με περίπου 10 λεπτά να απομένουν για να κρατήσει αυτό το 0-1. Το σφυροκόπημα από την Έβερτον συνεχίζεται και στο 90' έρχεται και η ισοφάριση σε 1-1 που θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα, σε έναν αγώνα όπου και το 5-0 θα ήταν κολακευτικό για την ελληνική ομάδα.



Παναθηναϊκός-Έβερτον 0-0
Β' αγώνας
24/3/1971

Για τον επαναληπτικό της Λεωφόρου, στους παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν υποσχεθεί πριμ 100.000 για τον καθένα σε περίπτωση πρόκρισης, τα μισά από τα οποία θα τα έδινε ο Παναθηναϊκός και τα άλλα μισά ο Ασλανίδης, ο οποίος έταζε χρήματα εν μέσω πατριωτικών κορώνων τα οποία βέβαια δεν ήταν από την τσέπη του. Τελικά η πρόκριση ήρθε, αφού το σκορ έμεινε στο 0-0 και ο Παναθηναϊκός πέρασε στα ημιτελικά χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Βέβαια το πως έμεινε αυτό το 0-0 είναι μια άλλη ιστορία, αφού η Έβερτον έβραζε για την διαιτησία του συγκεκριμένου αγώνα και την θεωρούσε υπαίτια για τον αποκλεισμό της ομάδας, καθώς ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν προκλητικά εχθρικός προς την αγγλική ομάδα, καταστρέφοντάς της το παιχνίδι. Όλοι οι κύκλοι της Χούντας, από τον Ασλανίδη μέχρι την Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, πανηγυρίζουν για την πρόκριση, εξού και η φωτογραφία με την Δέσποινα να δίνει συγχαρητήρια και φιλιά στον Δομάζο για την πρόκριση και η οποία δημοσιεύεται και εδώ.

Διαβάστε: Brian Glanville: ο ΠΑΟ εξόφθαλμα ευνοημένος από την διαιτησία με την Έβερτον

Ο Άγγλος συγγραφέας αναφέρεται στο βιβλίο του για την εύνοια του ΠΑΟ και την προκλητική συμπεριφορά των παικτών του, ενδεικτικά της αγανάκτησης των Άγγλων για την εχθρική διαιτησία εις βάρος της Έβερτον. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος αποκάλυψε πριν κάποια χρόνια ότι οι διαιτητές του επαναληπτικού με την Έβερτον, όπως και αυτοί του επαναληπτικού με τον Ερυθρό Αστέρα, έμειναν στην Αθήνα για ένα περίπου μήνα μετά τους αγώνες και έφυγαν αρκετά πλουσιότεροι από την Ελλάδα, αφού είχαν όλοι την τύχη να κερδίσουν στον... ιππόδρομο, όπως υποστήριξαν. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Σχόλια