64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

ΠΑΟΚ: Κόρατς 23 χρόνια πριν...


Πριν από 23 χρόνια σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς στους διπλούς τελικούς με Στεφανέλ Τριέστε και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με δυο ευρωπαϊκούς τίτλους, ενώ ο κόουτς Σούλης Μαρκόπουλος ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Το Sport24.gr θυμάται (video)..
Η ιστορία δίνει το στίγμα, προσδιορίζει το παρόν και δείχνει το μέλλον... Ο ΠΑΟΚ πριν από 17 χρόνια επικράτησε της Στεφανέλ Τριέστε μέσα στο Μιλανο με 100-91 και στέφθηκε Κυπελλούχος Κόρατς!

Οι Θεσσαλονικείς πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους και διπλασιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα επί των Ιταλών (είχαν επικρατήσει και στο Αλεξάνδρειο με 77-65) πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου.
Το Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία προς τον τελικό και τον... πανικό στον Λευκό Πύργο με το τρόπαιο! Παράλληλα, θυμίζει και τη μεγάλη νίκη επί της Ορτέζ στο Αλεξάνδρειο (81-65) έναν χρόνο πριν (16/03/93) που του έδωσε το "εισιτήριο" για το Final-4 της Αθήνας.
Τυπική διαδικασία...
Στα προκριματικά της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στις 27 Οκτωβρίου 1993 τη ρωσική Σαμάρα. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου δυσκολεύονται, αλλά κερδίζουν στη Ρωσία με 81-77, κάτι που κάνουν ακόμα πιο εύκολα στο Αλεξανδρειο στις 3 Νοεμβρίου, καθώς διαλύουν τους Ρώσους με 101-56.
Πρωτιά στον όμιλο!
Σειρά παίρνει πλέον η φάση των ομίλων, όπου οι Θεσσαλονικείς συμμετάσχουν στον Γ' Όμιλο μαζί με τις Κάχα Σαν Φερνάντο, Ρεκοάρο Μιλάνο και ΚΚ Ζαγκρεμπ.
Ο ΠΑΟΚ ξεκινά ιδανικά τις υποχρεώσεις του, επικρατώντας μέσα στη Σεβίλλη της Κάχα Σαν Φερνάντο με 87-82. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ηταν καταιγιστικός (26  πόντους), ενώ ο Σάβιτς κυριάρχησε μέσα στις δυο ρακέτες (12 ριμπάουντ).
Στο Μιλάνο, όμως δεν καταφέρνει να πάρει το θετικό αποτέλεσμα, έπειτα από την ήττα του με 76-74 από την Ρεκοάρο. Ο Μπέρι, πάντως με 35 πόντους και 21 ριμπάουντ έκανε ότι μπορούσε για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη.
Η ΚΚ Ζάγκρεμπ προσπάθησε να απειλήσει τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο στην τρίτη αγωνιστική και στο πρώτο εντός έδρας ματς στο Κόρατς για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Η πλάστιγγα τελικά έγειρε υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι πήραν τη νίκη με 84-70.
Η Ρεκοάρο που είχε επικρατήσει στο Μιλάνο δεν κατάφερε να διπλασιάσει τις νίκες της επί του ΠΑΟΚ, καθώς στο Αλεξάνδρειο οι Θεσσαλονικείς είχαν ξεχάσει τη σημαίνει ήττα... Νίκη με 71-67 και ο Μπέρι σε μεγάλα κέφια (22 πόντοι, 15 ριμπάουντ)!
Στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης του Κόρατς ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Ζαγκρεμπ. Η νίκη με 91-77 "κλείδωσε" την πρωτιά του ομίλου, με τον Μπέρι να προσθέτει ακόμα ένα προσωπικό του σόου στο ενεργητικό του (30 πόντοι, 7 ριμπάουντ).
Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ολοκλήρωσε τη φαση με 11 βαθμούς και απολογισμό 5 νίκες, μία ήττα, τερματίζοντας πρώτη. Η Ρεκοάρο Μιλάνο ακολούθησε με 10 βαθμους (4-2), ενώ οι ΚΚ Ζάγκρεμπ, Κάχα Σαν Φερνάντο αποκλείστηκαν.

Ποιος να τον σταματήσει;
Στα προημιτελικά ακόμα μία ιταλική ομάδα βρέθηκε στον δρόμο του ΠΑΟΚ... Η Σκαβολίνι ήταν ιδιαίτερα δυνατή στην έδρα της, κάτι που επιβεβαίωσε και απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Η ήττα με 16 πόντους διαφορά στο Πέζαρο (82-66), έδειχνε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.
Σε ένα κατάμεστο, όμως Αλεξανδρειο ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στους Ιταλούς και τους συντρίβει με 96-58 (38 πόντους), παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά!
Ο πρώτος "εμφύλιος"...
Στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ βρήκε έναν γνώριμο. Ο Πανιώνιος βρέθηκε στον δρόμο των παικτών του Σούλη Μαρκόπουλου στον πρώτο "εμφύλιο" της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ!
Στο πρώτο ματς ο Πανιώνιος προηγείται με 48-34 στο ημίχρονο, όμως ο ΠΑΟΚ βρίσκει τα ψυχικά αποθέματα και κερδίζει τελικά με 85-83. Πρωτεργάτες της μεγάλης νίκης οι Μπέρι (25 πόντους), Κόρφας (16 πόντους) και Σάβιτς (15 πόντους).
Στον επαναληπτικό, πάντως τα πράγματα ήταν πιο απλά κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης. Ο Πανιώνιος ήταν και πάλι μπροστά στο σκορ (31-34) για να κάνει ακόμα μία φορά την ολική επαναφορά ο ΠΑΟΚ και να φτάσει στη νίκη με 82-64 και εν μέσ αποθέωσης για την πρόκριση στον διπλό τελικό της διοργάνωσης!
"Κόχλαζε" το Αλεξάνδρειο!
Έξι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο με μοναδικό στόχο να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Στεφανέλ και να σπρώξουν την ομάδα του στη νίκη. Από τη μία Μπέρι, Πρέλεβιτς, Σάβιτς, Μπουντούρης και από την άλλη Μποντιρόγκα, Λάμπλεϊ, Τζεντίλε, Φούτσκα. Στους πάγκους... Σούλης Μαρκόπουλος vs Μπόγκνταν Τάνιεβιτς...
Οι γηπεδούχοι έκλεισαν το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 35-28 για να φτάσουν στη νίκη με 75-66 και προβάδισμα εννέα πόντων, ύστερα από ένα καλάθι του Τζον Κόρφα στην εκπνοή του ματς.

ΠΑΟΚ - Στεφανέλ Τριέστε 75-66
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μαμαζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Σάβιτς 15, Μπέρι 23.
Στεφανέλ (Τάνιεβιτς): Μποντιρόγκα 6, Τζεντίλε 7, Πιλούτι 7, Φούτσκα 12, Ντε Πολ 2, Λάμπλεϊ 20, Κανταρέλο 2, Καλαβίτα 10.
Μεγαλείο ΠΑΟΚ...
Η ώρα για τον μεγάλο επαναληπτικό είχε φτάσει. Ήταν 16 Μαρτίου του 1994 και ώρα 21:00... Ο ΠΑΟΚ έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του και δεν επέτρεψε στους Ιταλούς να πιστέψουν στη νίκη.
Έκλεισε το ημίχρονο με προβάδισμα 46-44 και με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στο δεύτερο (9/11 τρ., 25/26 β., 24/38 διπ.) έφτασε στην τεράστια νίκη που ισοδυναμούσε με κατάκτηση του τίτλου με 100-91!
Στεφανέλ Τριέστε - ΠΑΟΚ 91-100
Στεφανέλ (Τάνιεβιτς): Μποντιρόγκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλάβιτα.
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μπουντούρης 12 (2), Πρέλεβιτς 30 (3), Μπαλογιάννης, Κόρφας 16 (2), Γαλακτερός 8 (2), Σάβιτς 8, Μπέρι 26.
Πανηγύρια στον Λευκό Πύργο...

Χιλιάδες οπαδοί της ομάδας έσπευσαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τους Κυπελλούχους Κόρατς, ενώ η εικόνα στον Λευκό Πύργο ήταν εκπληκτική. Εκπληκτική για την πρώτη ελληνική ομάδα ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου (προηγήθηκε το Κυπελλούχων στη Γενεύη το 1991)..sport24.gr

Σχόλια