64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η Βιγιαρεάλ κλείνει 94 χρόνια ζωής


Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο φαρμακοποιός Χοσέ Αλμέλα και πρώτος γενικός γραμματέας ο τραπεζικός υπάλληλος Χοσέ Μαρτίνεθ Αγκιλάρ. Πρώτη ενέργεια της διοίκησης αποτέλεσε η ενοικίαση γηπέδου στο Βίλα Ρεάλ αντί 60 πεσετών ενώ το εισιτήριο για τους ενήλικους κόστιζε μισή πεσέτα
. Οι γυναίκες έμπαιναν στο γήπεδο δωρεάν. Τα πρώτα χρώματα της ομάδας ήταν το άσπρο και το μαύρο αλλά το 1946 οι προτιμήσεις άλλαξαν και οι εμφανίσεις πήραν τα χρώματα που έχουν μέχρι σήμερα (γαλάζιο και κίτρινο).
Μετά από μία μακρά διαδρομή στις μικρές κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, η Βιγιαρεάλ άρχισε να ζει ημέρες δόξας και αναγνώρισης προς το τέλος της δεκαετίας του 90. Την περίοδο 97-98 το «κίτρινο υποβρύχιο» τερμάτισε στην 4η θέση της Σεγκούντα Ντιβιζιόν και κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο στην Πριμέρα.
Στις 31/08/98 η Βιγιαρεάλ έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. H ομάδα έκανε καλές εμφανίσεις αλλά δεν κατάφερε να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Όταν επέστρεψε στην Πριμέρα, ένα χρόνο μετά, (2000-2001) η Βιγιαρεάλ δεν κοίταξε ξανά πίσω. Το 2003 πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου intertotoενώ στη συνέχεια εξασφάλισε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή έξοδό της μέσω του πρωταθλήματος.
H διετία 2004-2006 αποτελεί τη χρυσή εποχή της Βιγιαρεάλ αφού η ομάδα σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας της. Η τρίτη θέση που κατέλαβε στο πρωτάθλημα της σεζόν 2004-2005 της έδωσε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου στο οποίο έκανε θαύματα

Στο κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό η Βιγιαρεάλ (με παίκτες-αστέρια όπως ο Ντιέγο Φορλάν και ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε) διέγραψε φανταστική πορεία φτάνοντας ένα βήμα πριν από τον τελικό. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Αρσεναλ αφού ο Ρικέλμε αστόχησε σε πέναλτι στο 89ο λεπτό της ρεβάνς και δεν μπόρεσε να στείλει το ματς στην παράταση.

Σχόλια