64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Δεν είναι μόνο η Μπάρτσα – Οι μεγαλύτερες ανατροπές στον παγκόσμιο αθλητισμό


Η Μπαρτσελόνα με την ανατροπή που έκανε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης στο «Κάμπ Νου» κερδίζοντας με 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν, έγραψε φαρδιά-πλατιά το όνομά της στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου καθώς κατάφερε να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε.
Γράφει o Μιχάλης Μαρδάς

Με αφορμή αυτό το ματς το EΤheMagazine του EleftherosTypos.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις πιο μεγάλες ανατροπές που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου.
Το θαύμα της Βέρνης
Ηταν το πρώτο… γερμανικό χτύπημα και θα ακολουθούσαν και άλλα στην συνέχεια. Στο μουντιάλ του 1954 στον τελικό αγωνίστηκαν η Δυτική Γερμανία με την Ουγγαρία. Οι Ούγγροι πριν φτάσουν στοπ τελευταίο σκαλί για να ανέβουν στο βάθρο είχαν αντιμετωπίσει πάλι τους Γερμανού στον όμιλο και είχαν κερδίσει με 8-3. Ο τελικός αρχίζει και στο δεκάλεπτο προηγούνται με 2-0 και όλοι περίμεναν πότε θα τελειώσει ο τελικός και το ερώτημα ήταν πόσο θα κέρδιζε αυτή την φορά η ουγγρική ομάδα. Και όμως στο ημίχρονο η δυτική Γερμανία είχε ισοφαρίσει και στο 84’ ο Χέλμουτ Ραν της έδωσε τη νίκη και την αφορμή να γραφτούν συνέχεια πολλά βιβλία αλλά και να φτιαχτεί ταινία για το θαύμα της Βέρνης.

Οταν η Λίβερπουλ τρέλανε τον κόσμο
Το 2007 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Μίλαν αντιμετώπιζε την Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη. Στο ημίχρονο του αγώνα οι Ιταλοί κέρδιζαν με 3-0 έχοντας μετατρέψει τον τελικό σε μία τυπικότατη διαδικασία μέχρι εκείνη την στιγμή. Η Λίβερπουλ στο 54’ μείωσε με τον Στίβεν Τζέραρντ και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθήσει. Σμίτσερ και Αλόνσο βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα δύο και έξι λεπτά αργότερα από το γκολ του αρχηγού της αγγλικής ομάδας και όλος ο κόσμος παραμιλούσε. Ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι και εκεί οι «κόκκινοι» δεν μπορούσαν να χάσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το χρυσό της Πατουλίδου
Φτάνουμε στο 1992 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Η Βούλα Πατουλίδου τα έδωσε όλα ήταν όμως παράλληλα και πολύ, πολύ τυχερή. Η πρωτοπόρος Ντίβερς σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο κι η Ελληνίδα προσπέρασε και πήρε το χρυσό με το εξωπραγματικό 12.64! Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας στο στίβο από το μακρινό 1912, με τον Τσικλητήρα στη Στοκχόμη.
Από την κόλαση στον παράδεισο και το αντίστροφο
Στο γήπεδο που πριν από λίγες ημέρες η Μπαρτσελόνα έκανε την επική ανατροπή, το «Καμπ Νου» το 1999 έγινε ένα από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς. Η Μπάγερν Μονάχου αντιμετώπιζε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από την αρχή του αγώνα είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ. Τα λεπτά κυλούσαν και οι Γερμανοί όλο και πλησίαζαν προς την μεγάλη νίκη αλλά οι Αγγλοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τέντι Σέριγχαμ ισοφαρίζει σε 1-1 και  στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Σόλσκιερ κάνει την ολική ανατροπή.

Το πεταχτάρι του Πρίντεζη
Τελικός Ευρωλίγκα το 2012 και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δώδεκα λεπτά πριν από την λήξη η ΤΣΣΚΑ που είχε και τον τίτλο του φαβορί κέρδιζε με 19 πόντους (53-34). Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως μίλησε η καρδιά του πρωταθλητή Ελλάδας και στο τέλος με το γνωστό του πεταχτάρι ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε τη νίκη με 62-61 και έφερε το βαρύτιμο τρόπαιο στον Πειραιά.

Ο άθλος του Παναθηναϊκού 
Ήταν 9 Δεκεμβρίου 1987 όταν ο Παναθηναϊκός σημείωσε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Μετά την ήττα με 5-2 από τη Χόνβεντ στην Ουγγαρία, οι περισσότεροι είχαν ξεγράψει τον Παναθηναϊκό από τη συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Με εντυπωσιακή εμφάνιση μπροστά σε 75.000 οπαδούς του (κόπηκαν 73.282 εισιτήρια!) συνέτριψε με 5-1 τη Χόνβεντ στη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο θρίαμβος του Μοχάμεντ Αλι
Αφήνουμε το ποδόσφαιρο μεταφερόμαστε στο μποξ και ειδικότερα στην 30η Οκτωβρίου του 1974. Εκείνη την ημέρα στο Ζαίρ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζόρτζ Φόρμαν αντιμετώπισε τον Μοχάμεντ Αλι και όλα τα στοιχήματα ήταν πάνω του. Ο Άλι για οκτώ γύρους έφαγε απίστευτο ξύλο από τον αντίπαλό του αλλά όπως φάνηκε αυτό ήταν μέρος της στρατηγικής του. Ο Φόρμαν κουράστηκε και από το δυνατό χτύπημα του Μοχάμεντ Αλι βγήκε νοκ άουτ και από εκείνη την στιγμή άλλαξε η ιστορία του αθλήματος.

Το πάθημα του Τάισον
Παραμένουμε στην πυγμαχία και μεταφερόμαστε στο Τόκιο το 1990 όπου ο Μάικ Τάισον αντιμετώπισε τον Τζέιμς «Μπάστερ» Ντάγκλας. Ο «Iron Mike» ήταν αήττητος και εθεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών. Ο Ντάγκλας όμως έκανε τη μεγάλη έκπληξη και επικράτησε με νοκ άουτ, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ακόμα και ο Τάισον ήταν δυνατόν να ηττηθεί. Αυτός ο αγώνας έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του αθλητισμού.

Η ανατροπή των Καβαλίερς
Σε τελικούς του ΝΒΑ μέχρι πέρυσι καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να γυρίσει την σειρά από το 3-1 και να πάρει αυτή τον τίτλο. Αυτό καταρρίφθηκε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς που ταπείνωσε το Γκόλντεν Στέιτ. Αν και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο κατάφεραν να πάρουν τρία συνεχόμενα παιχνίδια και με συνολικό σκορ στις νίκες 4-3 πήραν τον τίτλο γράφοντας παράλληλα και ιστορία.

Το μεγαλειώδες δάγκωμα του ΟΦΗ
Στις 27 Μαίου του 1990 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει ποτέ σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Ήταν η τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1989/1990 και οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Γεώργιος Καραϊσκάκης για το φινάλε της χρονιάς. Στο 31′ ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, ενώ στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 3-0. Στο 50ο λεπτό ο Τσιαντάκης διαμόρφωσε το 4-0. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η κρητική αντεπίθεση που ήταν εντυπωσιακή.  Ο Μαρινάκης 51′, στο 62’ και το 86’ ο Βέρα, στο 85’ ο Μπατσινίλας και στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Βάβουλας έγραψαν ιστορία.

Βάλτο αγόρι μου…
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2005 απέναντι στην Γαλλία η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε 67-66 με το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη ακριβώς στη λήξη του αγώνα και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, κατακτώντας εντέλει το τρόπαιο απέναντι στη Γερμανία. Το «3,2,1, βάλτο, αγόρι μου…» που φώναξε ο Βασίλης Σκουντής έχει μείνει στην ιστορία. Η Εθνική ομάδα έχανε 62-55 στα 47’’ πριν από το τέλος του ματς.

Το ξανάκανε δύο χρόνια μετά
Δυο χρόνια μετά ήταν η Σλοβενία που έπεσε θύμα της Εθνικής. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη  έχανε 61-49 στα 2,5 λεπτά πριν το φινάλε. Στο 62-55 δυο τρίποντα  από Παπαλουκά και Ζήση κάνουν το 62-61, ακολουθεί φοβερή άμυνα και καλάθι του «Τεό» για το 63-62. Στο τέλος, ο Τσαρτσαρής έκοψε τον Λάκοβιτς και η Εθνική έκανε μια επική ανατροπή, φτάνοντας στην 4άδα της διοργάνωσης.
Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές παγκοσμίως 
Στις 30 Οκτωβρίου ου 2012 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αρσεναλ και Ρέντινγκ μάχονταν για το λιγκ καπ και η ομάδα του Βενγκέρ μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έχανε με 4-0. Εχασε; Φυσικά και όχι καθώς στην παράταση του αγώνα οι «κανονιέρηδες» κέρδισαν με 7-5.

Η μεγαλύτερη ανατροπή στην Αγγλία
Σπουδαιότερη ανατροπή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου θεωρείται η νίκη της Τσάρλτον επί της Χάντερσφιλντ με 7-6 το 1956. Οι φιλοξενούμενοι κέρδιζαν 1-5 27 λεπτά πριν τη λήξη, έχαναν 6-5 στο 81’ (τα γκολ της ανατροπής μπήκαν στο 63’, στο 64’, στο 73’, στο 78’ και στο 81’), ισοφάρισαν 6-6 στο 86’ και το τελευταίο τέρμα σημειώθηκε στο 89’.

Η κούρσα ζωής του Γιαννιώτη
Στην τελευταία κούρσα της καριέρας του ο Σπύρος Γιαννιώτης μας κρατούσε το καλύτερο. Ο Ελληνας πρωταθλητής στον μαραθώνιο ανοιχτής θάλασσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας από την αρχή ήταν μέσα στους 15 πρώτους, αλλά τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα γίνονταν στην συνέχεια. Στα τελευταία μέτρα περνούσε τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλον και βρέθηκε πρώτος. Τελικά έχασε το χρυσό μετάλλιο για μια χεριά από τον Ολλανδό, Φέρτμαν.
Η Μπαρτσελόνα το έχει ξανακάνει
Η Μπαρτσελόνα δεν είναι η πρώτη φορά που έχει κάνει μεγάλες ανατροπές. Στις 12 Μαρτίου του 1997 σρτοι 3-00 έχανε μέσα στο γήπεδό της από την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-0. Αυτό το σκορ ήταν και το αποτέλεσμα του ημιχρόνου αλλά στην επανάληψη τα πράγματα άλλαξαν.  Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Ρονάλντο πέτυχε δύο γκολ, ενώ ακόμη τρία επιτεύχθηκαν μεταξύ 67΄ και 83΄ από τον ίδιο και τους Φίγκο και Πίτσι και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό το 5-4.

Το έπος της Ρεάλ
Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν γίνει ποτέ στα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1985. Στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ «συναντήθηκαν» η Ρεάλ και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Γερμανοί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, σε αντίθεση με τους Ισπανούς και στο πρώτο ματς κέρδισαν με 5-1. Η πρόκριση έμοιαζε απίθανη αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απίθανό. Οι 95.000 οπαδοί της «βασίλισσας» που βρέθηκαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου πανηγύρισαν με την ψυχή τους την νίκη με 4-0 που τους έδωσε και την πρόκριση.

Σούπερ ανατροπή στο Superbowl
Στο Superbowl γράφτηκε ιστορία πριν από ένα μήνα. Οι New England Patriots κατάκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στην παράταση, παρότι έχαναν 25 πόντους από τους Atlanta Falcons.

Από 0-4 σε 5-4 για την Μαρσέιγ
Οι οπαδοί της Μαρσέιγ ακόμη θυμούνται την επική ανατροπή της ομάδας τους. Στη διάρκεια της σεζόν 1998-1999, οι «Φωκαείς» γιορτάζουν 100 χρόνια ιστορίας. Με αυτή την ομάδα, η Μαρσέιγ καταφέρνει να καταλάβει την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ως αποτέλεσμα μίας πορείας πρωταθλητισμού στις τελευταίες αγωνιστικές του σεζόν, ενώ φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Χάιλαϊτ αποτέλεσε η νίκη επί της Μονπελιέ. Η Μαρσέιγ ηττάται στο ημίχρονο με 4-0 στο Βελοντρόμ, αλλά καταφέρνει να νικήσει με 5-4.



Σχόλια