64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Το θαύμα του Πανιωνίου και η πλατεία των… ονείρων

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανιωνίου
Οκτώ αγωνιστικές απομένουν για να ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στο ερώτημα αν υπάρχει ομάδα που μπορεί να κόψει το δρόμο προς τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, όλοι στη Νέα Σμύρνη θα φωνάξουν: 
Ο Πανιώνιος!
Οι «πάνθηρες», μετά τη μεγαλειώδη νίκη τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη την προηγούμενη Κυριακή, απέδειξαν, ανήμερα Αποκριές, πως μόνο μάσκα δεν φορούσαν σε όλο το πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Βρίσκονται πανάξια στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, απέχοντας επτά βαθμούς από την κορυφή και αφήνοντας πίσω τους όλες τις άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ είναι μακριά τέσσερις πόντους, ο Παναθηναϊκός έξι και η ΑΕΚ οκτώ. Σε μια εποχή που το χρήμα είναι εκείνο που μετράει, η παρέα της Νέας Σμύρνης αποδεικνύει πως όχι μόνο μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, αλλά κάνει και εντυπωσιακά πράγματα που κανείς δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου.
Το μυστικό
Για να μιλήσουμε για τα μυστικά της επιτυχίας θα πρέπει να πάμε τρία χρόνια πίσω. Το καλοκαίρι του 2014 ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναλαμβάνει τον Πανιώνιο με την εντολή από τη διοίκηση να προχωρήσει στην ελληνοποίηση της ομάδας και να προσπαθήσει, μέσω των πολλών οικονομικών δυσκολιών, να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα μπορούσε να σταθεί στην κατηγορία.
Από την πρώτη στιγμή ο Πανιώνιος ήταν το ακλόνητο φαβορί για υποβιβασμό, αλλά όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο και κυρίως χωρίς να έχουν αντιληφθεί πως το DNA της συγκεκριμένης ομάδας είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
Την πρώτη χρονιά τερματίζει στη 12η θέση της βαθμολογίας με 43 βαθμούς. Το πλάνο δεν αλλάζει και μπορεί να μην επιτρέπεται στην ομάδα να κάνει μεταγραφές αλλά αρχίζει και εμπλουτίζει τα αποδυτήρια με φρέσκο αίμα. Την επόμενη χρονιά από τους 43 βαθμούς πήγε στους 44 αλλά δεν ήταν 12ος. Αντίθετα, τερμάτισε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και μέσω των πλέι οφ κέρδισε στα γήπεδα το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τελικά, όμως, του αφαιρέθηκε, μετά την προσφυγή που έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα στην ΟΥΕΦΑ και έτσι δεν πήρε την πολυπόθητη άδεια για να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το ίδιο καλοκαίρι ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποχωρεί από την ομάδα, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς τον αντικαθιστά και επανεμφανίζονται οι ψίθυροι για το αν ο Πανιώνιος μπορεί να αντέξει. Οι απαντήσεις δίνονταν σε κάθε αγωνιστική και πλέον, οκτώ αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, έχει πάρει τους ίδιους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει συνολικά πέρυσι και ατενίζει από ψηλά τις 15 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος.
Εργοστάσιο…
Η παραγωγή παικτών στη Νέα Σμύρνη εξαρχής δούλευε, αλλά το τελευταίο διάστημα, όποιος παίκτης και αν φύγει από την ομάδα, όσο και πολύτιμος και αν είναι, μέσα σε ελάχιστες ημέρες ο αντικαταστάτης του είναι εκεί για να δηλώσει παρών. Οταν έφυγε ο Χατζηισαΐας για να πάει στον ΠΑΟΚ, όλοι απορούσαν ποιος θα τον αντικαταστήσει: Ρισβάνης και Οικονόμου πήραν την ευκαιρία τους και τα πήγαν περίφημα. Οταν ο Μπουμάλ άφησε τη Νέα Σμύρνη για να πάει στον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκε ο Μπεν που ήρθε το καλοκαίρι στην ομάδα και ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του. Οταν ο Μπακασέτας φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, πήρε τη θέση του ο Μασούντ και το κενό του δεν φαίνεται. Το ίδιο έγινε και με την πρόσφατη έξοδο του Ανσαριφάρντ, που αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς μπορεί να ήρθε στον Πανιώνιο με διαφορετικές ιδέες από αυτές του Μαρίνου Ουζουνίδη αλλά το σχέδιό του φροντίζει να το εφαρμόζει με μεθοδικό τρόπο. Στα χνάρια του προκατόχου του, έδειξε να υπολογίζει πολύ στους Ελληνες παίκτες και αυτοί είναι που σχηματίζουν τον κορμό της ομάδας: Ο Ανδρέας Γιαννιώτης κάτω από τα γκολπόστ έχει χάσει μόνο ένα ματς στην τρέχουσα σεζόν, αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Μανώλης Σιώπης έχει 21 ματς, ενώ συνοδοιπόρος του στο κέντρο, ο Παναγιώτης Κόρμπος δεν έχει λείψει από κανένα παιχνίδι. Ο σκόρερ στο πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό Γιώργος Μασούρας επίσης έχει λείψει μόνο σε ένα ματς μέχρι στιγμής. Συνεχίζοντας με τα Ελληνόπουλα πάμε στο κέντρο της άμυνας: Βλάχος (20 συμμετοχές) στο δεξί άκρο, Τασουλής (16 συμμετοχές) στο αριστερό, Οικονόμου (20 συμμετοχές) και Ρισβάνης (19 συμμετοχές) ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Αν στους παραπάνω προσθέσουμε και τους Μασούντ, Μπεν, Φούντα, τότε έχουμε δημιουργήσει την ομάδα που ξέρει και εμπιστεύεται ο Μιλόγεβιτς μέχρι τώρα.
 Με χρυσά γράμματα
Η νίκη επί του Ολυμπιακού την προηγούμενη Κυριακή θα γραφτεί στην ιστορία του Πανιωνίου με χρυσά γράμματα, καθώς πολλά ήταν τα ρεκόρ που έσπασαν. Αυτή η νίκη ήταν η πρώτη για τους Νεοσμυρνιώτες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά από 51 χρόνια, όταν είχε επικρατήσει με σκορ 4-1 των Πειραιωτών στις 5 Ιανουαρίου 1966. Από τους «κυανέρυθρους» είχαν σκοράρει οι Ιντζόγλου, Καραγιαννόπουλος και Αθανασούλας, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προηγηθεί με τον Αγανιάν. Από εκεί και πέρα, η επικράτηση του Πανιωνίου επί του Ολυμπιακού ήταν η πρώτη εκτός έδρας μετά το 1981, όταν τότε οι «κυανέρυθροι» είχαν επικρατήσει με σκορ 2-1 των Πειραιωτών στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Μάλιστα, σε όλα τα προηγούμενα «διπλά» επί του Ολυμπιακού, οι «κυανέρυθροι» είχαν δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ.
Οι Νεοσμυρνιώτες, παράλληλα, κατάφεραν να συμπληρώσουν τέσσερις διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και, μάλιστα, χωρίς να έχουν δεχθεί γκολ, κάτι που καταφέρουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Α’ Εθνική! Επίσης αυτή η νίκη ήταν η 7η φετινή εκτός έδρας επικράτηση για τους Νεοσμυρνιώτες, οι οποίοι βελτίωσαν την κορυφαία συγκομιδή τους μακριά από τη Νέα Σμύρνη στο πρωτάθλημα (είχαν 21 βαθμούς με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες τη σεζόν 2002-03).
«Παράρτημα, ε;»
Ο χαρακτηρισμός «παράρτημα» συνοδεύει τον Πανιώνιο πολλά χρόνια και είναι ίσως η μοναδική ομάδα που κατά καιρούς της έχουν προσάψει σχέσεις και με τους τρεις μεγάλους των Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά οι «κυανέρυθροι» όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να τροφοδοτήσουν με πολύ καλούς παίκτες τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα περί παραρτήματος λοιπόν μπορεί να εξυπηρετούν τις καφενειακές συζητήσεις, αλλά στην ουσία κανείς δεν μπορεί να αφήσει κηλίδες πάνω στη Σούπερ Λίγκα. Ψάχνοντας για το μελανό σημείο της ομάδας θα σταθούμε στην παρουσία του κόσμου στις εξέδρες της Νέας Σμύρνης. Παρά την εντυπωσιακή πορεία που διαγράφει ο Πανιώνιος και το πολύ μεγάλο κοινό που εκπροσωπεί, κατά μέσον όρο βλέπουν τα παιχνίδια του 1.582 άτομα και είναι στη 12η θέση της σχετικής λίστας. Θέση που τον αδικεί κατάφωρα.
ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ:«Νέοι, Ελληνες και ικανοί για πιο ψηλά»
Ο «Ε.Κ.» της Κυριακής στο σημερινό του αφιέρωμα στο… θαύμα της Νέας Σμύρνης δεν θα μπορούσε να μη ζητήσει την άποψη ενός παλιού θρύλου του Πανιωνίου και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Θωμάς Μαύρος, που έγραψε χρυσές σελίδες τόσο με τη φανέλα του Πανιωνίου όσο και με της ΑΕΚ, αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη των «κυανέρυθρων» επί του Ολυμπιακού, τόνισε: «Ηταν μία πάρα πολύ μεγάλη νίκη για τον Πανιώνιο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Αυτό που κατάφεραν δεν είναι καθόλου εύκολο και απέδειξαν την πολύ μεγάλη αξία που έχουν». Αναφερόμενος στην πορεία της ομάδας μέχρι τώρα είπε: «Από την αρχή της χρονιάς ο Πανιώνιος έχει πολύ μεγάλη σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που ελάχιστες ομάδες το έχουν καταφέρει. Βασίζεται σε νέα παιδιά, Ελληνες κατά κύριο λόγο και σε κάθε αγώνα οι πάντες δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της ομάδας». Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια τόνισε: «Πρέπει να συνεχίσουν έτσι και στα υπόλοιπα οκτώ παιχνίδια. Με προπόνηση και πίστη μπορεί να φτάσουν ψηλά, πολύ ψηλότερα από ό,τι είναι τώρα».
ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΚ
Παίκτες που έχει δώσει στην ΑΕΚ
Κώστας Νεστορίδης
Θωμάς Μαύρος
Γιώργος Δέδες
Γιώργος Σκρέκης
Μπάμπης Ιντζόγλου
Χάρης Κοπιτσής
Νίκος Μιρτσέκης
Δημήτρης Ναλιντζής
Ταμαντανί Ενσαλίβα
Γρηγόρης Μάκος
Ραφίκ Τζιμπούρ
Ηλίας Σολάκης
Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος
Χρήστος Κόντης
Ανδρέας Σταμάτης
Μάρκος Ντούνης
Γιάννης Ανέστης
Χρήστος Αραβίδης
Βασίλης Λαμπρόπουλος
Τάσος Μπακασέτας
Βασίλης Ρόβας
Γιάννης Κοντοές
Σύνολο: 22 παίκτες
Στον Παναθηναϊκό
Τάκης Παππουλίδης
Δημήτρης Σαραβάκος
Σπύρος Μαραγκός
Τάκης Φύσσας
Λεωνίδας Βόκολος
Ανδρέας Λαγωνικάκης
Αλεν Ραγκουέλ
Νίκος Γιαννακόπουλος
Νίκος Σπυρόπουλος
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Βαγγέλης Μάντζιος
Αλέξανδρος Τζιώλης
Ολιβιέ Μπουμάλ
Σύνολο: 13 παίκτες 
Στον Ολυμπιακό
Νίκος Αναστόπουλος
Νίκος Τσιαντάκης
Φώτης Στρακόσια
Χρήστος Κόντης
Ζίζι Ρόμπερτς
Ερόλ Μπουλούτ
Γιάννης Μανιάτης
Δημήτρης Σιόβας
Ανδρέας Σάμαρης
Δημήτρης Κολοβός
Τάσος Αυλωνίτης
Καρίμ Ανσαριφάρντ
Σύνολο: 12 παίκτες
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχόλια