64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μπέλα Γκούντμαν, ο Μουρίνιο της εποχής του!

Συνήθως για τους προπονητές λέμε ότι μια αδιάφορη ποδοσφαιρική καριέρα ακολούθησε μια πετυχημένη προπονητική ή το αντίστροφο. Ο Μπέλα Γκούντμαν θα μπορούσε να έχει μια ποδοσφαιρική καριέρα αντάξια της προπονητικής του εάν είχε ζήσει σε άλλη εποχή.

Κι όμως ως προπονητής ήταν σταρ. Τέτοιου βεληνεκούς μάλιστα που μπορούμε να τον συγκρίνουμε με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η ζωή του Γκούντμαν είχε τις κόντρες που έχει κι αυτή του Πορτογάλου και κάτι παραπάνω. Σημαδεύτηκε από όλες τις εξελίξεις του αιώνα μας. Κυνήγι για την εβραϊκή του καταγωγή, κομμουνιστικής κλοιός στην Ουγγαρία κι… απόδραση στη Δύση. Κρίμα που δεν την ανακάλυψε το Χόλιγουντ. Α, και κάτι ακόμα κοινό. Ο Γκούντμαν δεν ήταν μόνο προπονητής στη Πόρτο, όπως ο Μουρίνιο, αλλά κι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Εουσέμπιο, τον μόνο ποδοσφαιράνθρωπο στη Πορτογαλία που μπορεί να συναγωνιστεί σε φήμη τον τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης.
Γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1900 την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ήταν εβραϊκής καταγωγής. Τα ανέμελα χρόνια του όμως δεν κράτησαν πολύ. Έπαιξε στην καλύτερη ομάδα της Ουγγαρίας την ΜΤΚ Ουγγάρια, από το 1919 έως το 1921. Κάπου εκεί αποφάσισε να φύγει για τη Βιέννη. Το Ουγγρικό καθεστώς είχε ήδη να παίρνει μέτρα κατά των Εβραίων κι ο Γκούντμαν είδε τη Βιέννη ως τον ιδανικό τόπο ν’ αποφύγει τις διώξεις και τη ταλαιπωρία. Στη πρωτεύουσα της Αυστρίας γράφτηκε κατ’ ευθείαν στην Χακόα την ομάδα των Εβραίων της Βιέννης. Έμεινε εκεί τέσσερα χρόνια. Από το 1922 έως το 1926. Μόνο που το έργο που άρχισε να παίζεται το είχε ξαναδεί στη Βουδαπέστη. Διώξεις, διώξεις, διώξεις μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν «καθαρός» Αυστριακός. Ή έστω Ούγγρος!
Οι υπεύθυνοι της ομάδας κατάλαβαν ότι έπρεπε να την… κάνουν σιγά σιγά. Πήγαν μια τουρνέ στις ΗΠΑ όπου η Εβραϊκή παροικία ήταν ισχυρή και συνέστησαν στους παίκτες τους ο καθένας να βρει κάτι να κάνει για να γλυτώσει από αυτά που έρχονται. Ο Γκούντμαν ήταν από αυτούς που… έπιασαν το μήνυμα. Και φρόντισε να κλείσει σε ομάδες της Νέας Υόρκης. Βέβαια το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ βρισκόταν σε νηπιακή κατάσταση, αλλά το μεροκάματο έβγαινε και ο καιρός περνούσε μάλλον ήσυχα όταν στην Ευρώπη γινόντουσαν κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Εκεί στις ΗΠΑ έγινε προπονητής
Επιστροφή στην Ευρώπη
Ο προπονητής Γκούντμαν υπερίσχυσε του πολίτη. Έτσι λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι ενώ τα σύννεφα του πολέμου είχαν απλωθεί πάνω από την Ευρώπη τον βρίσκουμε στην Ουγγαρία να προπονεό την Ουίπεστ. Νωρίτερα είχε κάνει ένα πέρασμα από την Ολλανδία και την Αυστρία. Εκεί τον βρήκε ο πόλεμος και οι διώξεις, Ο αδελφός του πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Ο ίδιος τόσκασε την τελευταία στιγμή στην Ελβετία. Το 1946 τον βρίσκει στο Βουκουρέστι στη Τσιοκανούλ. Εκεί μάλιστα απαιτεί ο μισθός του να καταβάλλεται σε λαχανικά! Η συμφωνία κλείνει. Ένα χρόνο μετά γυρίζει στην Ουγγαρία και μαζί με τους Μάρτον Μπούκοβι και Γκούσταβ Ζέμπετς αποτελούν την «Αγία Τριάδα» της προπονητικής. Είναι οι πρώτοι που εφαρμόζουν το «4-4-2»
Η καριέρα στη Δυτική Ευρώπη
Το 1949 περνά τα σύνορα. Προορισμός η Ιταλία. Πριν πάει στη Μίλαν το 1953 περνά από την Αργεντινή (Κιλμές) και την Κύπρο (ΑΠΟΕΛ). Στο Μιλάνο περνά δύο εξαιρετικά χρόνια. Μόνο που το τέλος δεν είναι το ιδανικό. Απολύεται και λέει με παράπονο: «Δεν μου είπαν ούτε αντίο μετά από δύο χρόνια δουλειάς. Ακόμα κι αν ήμουν ομοφυλόφιλος ή κατάδικος θα είχα καλύτερη αντιμετώπιση..»
Η συνέχεια της καριέρα τους είναι μια διαρκής περιπλάνηση. Με επιτυχίες περισσότερες από τις αποτυχίες. Με την Μπενφίκα κερδίζει δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1961,62). Μέχρι και στην Ελλάδα έρχεται (Παναθηναϊκός), το καλοκαίρι του 1967, αλλά είναι πιά μεγάλος και κουρασμένος για δουλειά σε βάθος. Παρ’όλα αυτά θα εργαστεί άλλα επτά χρόνια. Όταν στην Ελλάδα πέφτει η χούντα, το 1974, αποσύρεται από το ποδόσφαιρο.
O
Μπέλα
Γκούντμαν
σε
αριθμούς
Πλήρες όνομα: Béla Guttmann
Γεννήθηκε: 13 Μαρτίου 1900 στη Βουδαπέστη
Πέθανε: 28 Αυγούστου 1981 στη Βιέννη
Εθνικότητα: Ούγγρος
Θέση: Μέσος και αμυντικός
Συμμετοχές στην εθνική Ουγγαρίας: 4
Γκολ με την εθνική Ουγγαρίας: 1
Περίοδος: 1921-24
Ομάδες

retrosport.wordpress.com

Σχόλια