64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Το «ψαλίδι του Παρόλα», σύμβολο της Panini (vid+pics)

Το «ψαλίδι του Παρόλα», σύμβολο της Panini (vid+pics)
Tο όνομα Κάρλο Παρόλα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λέει τίποτα στους ποδοσφαιρόφιλους, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται στη μέση ηλικία. Ή θα θυμίζει κάτι στους πολύ ψαγμένους. Όμως ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός, που «έφυγε» από τη ζωή στα 78 έτη του, τον Μάρτιο του 2000, χωρίς να το καταλάβει έγινε σύμβολο.

Στις 15 Ιανουαρίου 1950, ακριβώς 66 χρόνια πριν, σε αγώνα της Γιουβέντους με τη Φιορεντίνα, μια κίνησή του έμελε να σημαδέψει τον ίδιο, αλλά και να βρίσκει μιμητές της ακόμα και στις ημέρες μας.
Σε μια προσπάθειά του να διώξει την μπάλα από την περιοχή της ομάδας του, ο Κάρλο Παρόλα επιχείρησε ένα ψαλίδι, το περίφημο «bicycle kick». O φωτογράφος με τα μέσα της εποχής, έπιασε σε ασπρόμαυρο φόντο την ενέργεια του Παρόλα.
Κι αυτό ήταν. Αυτό το στιγμιότυπο έμεινε στην ιστορία, ο Παρόλα είχε εφεύρει μια νέα κίνηση. Kαι αυτή η φωτογραφία θα γίνει το επίσημο λογότυπο της συλλογής αυτοκόλλητων της Panini Calciatori, και θα κοσμήσει για πρώτη φορά το εξώφυλλο του άλμπουμ της περιόδου 1965-66.
%IMAGEALT
Το «ψαλίδι του Παρόλα», θα γίνει διάσημο, θα κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες, ενώ μέχρι και τώρα παραμένει το σήμα κατατεθέν του περιοδικού, που τόσο έχει λατρευτεί από μικρούς και μεγάλους.
Ο Παρόλα γεννήθηκε στο Τορίνο το 1921, φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους από το 1939 έως το 1954 (334 συμμετοχές), κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ιταλίας, ενώ η «γηραιά κυρία» ήταν και ο τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας την περίοδο 1974-76. '

Σχόλια