64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

ΟΦΗ, ο αυτοκράτορας του Νότου: Η ιστορία μέσα από πληροφορίες και ρετρό...φωτογραφίες (pics)

ΟΦΗ, ο αυτοκράτορας του Νότου: Η ιστορία μέσα από πληροφορίες και ρετρό...φωτογραφίες (pics)
Ο ΟΦΗ, ο αυτοκράτορας του Νότου, ιδρύθηκε το 1925 από αθλητές της πόλης του Ηρακλείου, οι οποίοι επιθυμούσαν μέσα από την σύσταση ενός συλλόγου που θα εκφράζει τους ίδιους και τους φιλάθλους του.
Η πλήρης ονομασία του είναι Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου με σήμα την ασπρόμαυρη ασπίδα και χρώματα το άσπρο και το μαύρο.
Στην διαδρομή του ΟΦΗ μέσα στην ιστορία οι ένδοξες στιγμές είναι αμέτρητες, με την ιδέα του Ομίλου να μεγαλώνει γενιές και γενιές, αθλητών και φιλάθλων.
Ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που με την Κρήτη στην φανέλα της, ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και έκανε γνωστή την μεγαλόνησο στη ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που μπήκε «σφήνα» στους λεγόμενους «μεγάλους», που σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, που έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση και του πρωταθλήματος, τερματίζοντας τελικά στην δεύτερη θέση.
Ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που, σε πολύ δύσκολες εποχές για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, τροφοδοτούσε συνεχώς παίκτες τα μεγάλα Ευρωπαϊκά αλλά και την Εθνική ομάδα της χώρας μας.
Γενικά, ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που μέσα από τα τρία γράμματα του, περικλείει μια τεράστια ιστορία, που όμοια της, δύσκολα βρίσκεις κάπου αλλού.
Η ιστορία του ΟΦΗ
Ο ΟΦΗ ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1925 στο Γυμναστήριο της οδού Ιδομενέως όπου συνυπήρχαν αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές καθώς και ποδοσφαιριστές.
Στο σπίτι του μετέπειτα γιατρού Μηνά Ζαμπόζη υπογράφτηκε το καταστατικό ίδρυσης του O.Φ.Η. (Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου), που είχε σαν φυτώριο τους προσκόπους του Ηρακλείου και τους τελειόφοιτους του Γυμνασίου Αρρένων της πόλης.
Το καταστατικό ανέφερε τις εξής δραστηριότητες:
«Παντός είδους αθλητικές εκδηλώσεις. Ψυχαγωγία των μελών. Οργάνωση διαλέξεων, εκδρομών κ.λπ».
Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη αλλά και στελέχη του ΟΦΗ συνήθιζαν να είναι και αθλητές της ομάδας, έτσι συντέλεσαν στο να δημιουργηθούν τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών (στα 1928 είχε γυναικεία ομάδα βόλεϊ), στίβου, κολύμβησης και ποδηλατικό τμήμα.
Ο ΟΦΗ συνάντησε μεγάλη στήριξη από τους φιλάθλους κυρίως για της επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο αλλά και στα άλλα αθλήματα και κυρίως στον κλασσικό αθλητισμό όπου στους Παγκρήτιους αγώνες είχε κυρίαρχη παρουσία. Η πορεία αυτή του ΟΦΗ βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Κρήτη.
Κατά τη 15ετία 1925-1940 όταν και ο ΟΦΗ έκανε τα πρώτα του βήματα δεν υπάρχουν στοιχεία διότι και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν και αυτό στα πρώτα του βήματα παρ' όλα αυτά λέγεται από τους ανθρώπους της ομάδας ότι πρέπει να έδωσε σ' αυτή την προπολεμική 15ετία πάνω από 400 αγώνες και πως οι νικηφόροι ήταν πολλαπλάσιοι αυτών που έληξαν με ήττα.
O OΦΗ ήταν από πολλά χρόνια ο τιμημένος εκπρόσωπος της Κρήτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με εξαίρεση όμως κάποιες σποραδικές αναλαμπές, δεν κατάφερε να γνωρίσει κάποια μεγάλη διάκριση.
Όμως τη διετία 1986-1988 ο ΟΦΗ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, δευτεράθλητής Ελλάδας και πανάξιος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Από τις αρχές του 2000 όμως ο ΟΦΗ άρχισε να παρακμάζει, μετά κυρίως της αποχώρησης του προπονητή-σύμβολο του ΟΦΗ, Ευγένιο Γκέραρντ. Το 2006, ο ΟΦΗ κατάφερε να υπαγεί στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και τα χρέη του να διαγραφούν, αλλά στη συνέχεια να χρέη ξαναμαζεύτηκαν και μέχρι το 2015 είχε χρέη ύψους 12,2 εκατομμυρίων[1]. Μία σειρά κακών αγωνιστικών περιόδων τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό του ΟΦΗ την περίοδο 2008-2009. Η ομάδα προβιβάστηκε ξανά στη Super League τη σεζόν 2010-2011. Τις 21 Μαρτίου 2015, ο Ο.Φ.Η. αποχώρησε από το πρωτάθλημα και πλέον κάνει επανεκκίνηση από τη Γ Εθνικη.
Τίτλοι
1987 Κύπελλο Ελλάδος
1989 Βαλκανικό Κύπελλο
Διακρίσεις
1994 Φάση των 16 στο Κύπελλο UEFA
1988 Φάση των 16 στο Κύπελλο Κυπελλούχων
1990 Φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδος
1986 Δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας
Υψηλότερη θέση (Ά Εθνική): 2η, 1986

Σχόλια