64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Φερέρα στο SDNA: «Το Βέλγιο δεν είναι φόβητρο για την Ελλάδα»

Φερέρα στο SDNA: «Το Βέλγιο δεν είναι φόβητρο για την Ελλάδα»
Ο Βέλγος τεχνικός Εμίλιο Φερέρα εξηγεί στο SDNA τους λόγους για τους οποίους η Εθνική μπορεί να διεκδικήσει αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες απέναντι στο Βέλγιο, τονίζοντας πως η Ελλάδα με έξυπνο παιχνίδι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.To αποψινό παιχνίδι με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες είναι αναμφισβήτητα το πιο απαιτητικό από το πρόγραμμα της Εθνικής μας ομάδας στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το  βελγικό ποδόσφαιρο άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει μια τρομερά ταλαντούχα φουρνιά ποδοσφαιριστών, οι οποίοι συνθέτουν μία πολύ επικίνδυνη ομάδα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο ανέβασε τον ποδοσφαιρικό πήχη, οι επιτυχίες ακόμα να έρθουν. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ως τώρα έχουν απογοητεύσει σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο στις Κάτω Χώρες.
Ενόψει της σημερινής αναμέτρησης της Ελλάδας στο «Κινγκ Μποντουέν», το SDNA μίλησε με τον Εμίλιο Φερέρα. Τον Βέλγο τεχνικό που πέρασε στο πρόσφατο παρελθόν από το ελληνικό ποδόσφαιρο και από τους πάγκους της Ξάνθης, του Πανθρακικού και του Πανιωνίου. Σύμφωνα με τον 49χρονο προπονητή, η Εθνική ομάδα της χώρας του μπορεί να αποτελεί θεωρητικά το φαβορί του ομίλου, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
«Το Βέλγιο μπορεί να είναι το φαβορί του γκρουπ, αλλά θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Η Εθνική του Βελγίου συγκριτικά με αυτήν της Ελλάδας διαθέτει παίκτες με μεγαλύτερη ποιότητα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Για να έχεις μια πραγματικά καλή ομάδα πρέπει να τη χτίσεις και αυτό για το Βέλγιο είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα. Δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο Εθνικών ομάδων, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία», υπογραμμίζει ο Φερέρα στο SDNA.

«Με ευέλικτο σύστημα η Ελλάδα μπορεί το αποτέλεσμα»

Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του Euro το Βέλγιο γνώρισε δύο ήττες. Η μία στη φάση των ομίλων από την Ιταλία, που δεν κόστισε ουσιαστικά και η άλλη από την Ουαλία στα νοκ-άουτ που σήμανε και τον αποκλεισμό για τους «Κόκκινους Διαβόλους». Σύμφωνα με τον Φερέρα αυτά τα δύο παιχνίδια αποτελούν «οδηγό» για την Ελλάδα, η οποία αν κοιτάξει στην ιστορία της θα δει τον τρόπο ώστε να φύγει όρθια από τις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει το Βέλγιο, το οποίο είναι ένα σύνολο που δυσκολεύεται να παίξει απέναντι σε ευέλικτες ομάδες. Στο πρόσφατο Euro στα παιχνίδια απέναντι στην Ιταλία και την Ουαλία γνώρισε ήττες. Αυτές οι ομάδες παίξανε με τρεις στο κέντρο της άμυνας και ενισχυμένο κέντρο με πέντε και έξι ποδοσφαιριστές και του δημιούργησαν δυσκολίες. Αν παίξεις με έναν παραδοσιακό τρόπο παιχνιδιού απέναντι στο Βέλγιο δεν έχεις καμία τύχη να κερδίσεις.
Η λύση για την Ελλάδα είναι να κοιτάξει στην ιστορία της. Στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο η Ελλάδα ήταν πολύ δυνατή στην άμυνα, επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και στις στημένες φάσεις. Αυτή τη φιλοσοφία πρέπει να ακολουθήσει και απέναντι στο Βέλγιο».

«Αμφιβάλλω αν το Βέλγιο είναι πραγματικά δυνατή ομάδα»

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει με παίκτες τεράστιας κλάσης, όπως ο Αζάρ, ο Ντε Μπρόινε, ο Ναϊνγκολάν, ο Μέρτενς και ο Λουκάκου, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ως τώρα έχουν πέσει αρκετά έξω από τους υψηλούς στόχους που θεωρητικά είχαν ως σύνολο στις πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις. Όπως υποστηρίζει ο Φερέρα, η αλλαγή στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Βελγίου αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα που ίσως να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να απογοητεύσει.
«Το Βέλγιο διαθέτει τα τελευταία χρόνια μια τρομερή γενιά παικτών, αλλά ιστορικά η Εθνική ομάδα είχε κοινά στοιχεία με αυτή της Ελλάδας. Ανέκαθεν το Βέλγιο βασιζόταν στην οργανωμένη άμυνα και στις αντεπιθέσεις. Τώρα προσπαθεί να αλλάξει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, διαθέτοντας παίκτες με ποιότητα που προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία όμως είναι επικίνδυνη. Είναι κάτι που μπορεί να πληρώσει γιατί έρχεται ενάντια στην ιστορία αυτής της Εθνικής ομάδας.
Αυτή η φουρνιά παικτών είναι τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια μαζί, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν πέτυχαν ποτέ κάποιο αποτέλεσμα απέναντι σε ομάδες όπως η Ιταλία, η Γερμανία ή η Βραζιλία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η ομάδα είναι πραγματικά ή θεωρητικά δυνατή. Για να λογίζεσαι ως δυνατή Εθνική ομάδα πρέπει να νικάς και στα σημαντικά ματς, όχι μόνο στα μικρά παιχνίδια των προκριματικών.
Το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα που πρέπει να δουλέψει σκληρά για να φτάσει ψηλά. Παλιότερα διέθετε μία ομάδα με ισχυρή αμυντική φιλοσοφία. Τώρα με τους νέους παίκτες που έχουν αναδειχθεί, προσπαθούν να αλλάξουν στυλ τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα στις μεγάλες διοργανώσεις είναι απογοητευτικό».

«Νωρίς για να κρίνουμε τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ»

Στη μετά Μαρκ Βίλμοτς εποχή, το Βέλγιο κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στο τιμόνι. Έναν τεχνικό που έχει αποδείξει την οξυδέρκεια που τον διακατέχει στην Πρέμιερ Λιγκ και με τον οποίο οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ευελπιστούν ότι θα κάνουν το παραπάνω βήμα.
«Ο Μαρτίνεθ έχει αφήσει καλό έργο στην Πρέμιερ Λιγκ με τις Γουίγκαν και Έβερτον, αλλά είναι ένας προπονητής που δεν τον έχουμε δει εδώ στο Βέλγιο για πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής απέναντι σε μεγάλες ομάδες δεν έχει φέρει κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα, συνεπώς ακόμα δεν γίνεται να τον κρίνουμε. Τώρα στα προκριματικά τα πράγματα είναι εύκολα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσαρμόσει την ποδοσφαιρική λογική με την ιστορία αυτής της Εθνικής και να πάρει νίκες σε σημαντικά μας. Γιατί αυτό είναι που λείπει από το Βέλγιο», επισημαίνει ο Φερέρα.

«Ομάδα με ιστορία και ακαδημίες ο Πανιώνιος»

Ο Βέλγος τεχνικός, φυσικά, δεν ξεχνά και το πέρασμά του από την Ελλάδα, δουλεύοντας σε Πανθρακικό, Ξάνθη και Πανιώνιο. Μια ενδεχόμενη επιστροφή του στο μέλλον είναι ευπρόσδεκτη για τον Φερέρα, ο οποίος βλέπει με ικανοποίηση τη μεθοδική δουλειά που γίνεται στον Πανιώνιο να πιάνει τόπο και τους «κυανέρυθρους» να φιγουράρουν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λιγκ.
«Ναι, γιατί όχι, θα μου άρεσε να επιστρέψω. Έχω καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα, στον Πανθρακικό, στον Πανιώνιο και στην Ξάνθη, αν και εκεί είχα αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα. Τότε βέβαια ήταν καλύτερη περίοδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε οικονομικά τις μεγάλες ομάδες. Ο Πανιώνιος πάντως είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία. Είναι μια παραδοσιακή ομάδα που διαθέτει μια εξαιρετική ακαδημία. Ο Πανιώνιος επένδυσε στις ακαδημίες του και αυτό τον βοήθησε να αναδείξει παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια κατάφεραν να πάρουν καλές μεταγραφές».

Σχόλια