64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Όταν ο Sugar Ray Robinson έγραφε ιστορία στην πυγμαχία…

2vdhah1

Το othersportsnews.gr πηγαίνει 59 χρόνια πίσω και στη μεγάλη ρεβάνς του Sugar Ray Robinson κόντρα στον Carmen Basilio και τη νίκη του πρώτου η οποία του χάρισε τον πέμπτο τίτλο στην καριέρα του!

25 Μαρτίου 1958, Chicago Stadium. Sugar Ray Robinson και Carmen Basilio μπαίνουν στο ρινγκ για τη διεκδίκηση του τίτλου στην κατηγορία των μεσαίων βαρών. Ο Robinson, σε ηλικία 36 ετών, θα γράψει ιστορία στην πυγμαχία καθώς θα γίνει ο πρώτος πυγμάχος που κατακτά πέντε τίτλους σε μια αναμέτρηση που ονομάστηκε από το περιοδικό «The Ring Magazine» ο αγώνας της χρονιάς.
Στον αγώνα, ο «λάτρης» του Muhammad Ali, κυριάρχησε σε όλους τους τομείς και πήρε μια σπουδαία νίκη απέναντι στον Carmen Basilio ο οποίος δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα πέφτοντας στο ρινγκ (15ος γύρος) με knock-down.
Ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα (Σεπτέμβριος 1957) στο Yankee Stadium και μπροστά σε 38.000 θεατές (!) ο Basilio είχε επικρατήσει του Sugar Ray σε έναν απίστευτο αγώνα.
Ο Robinson, ο οποίος είχε παραμείνει χωρίς τροφή για 20 ώρες, κατάφερε στον αντίπαλό του ένα δυνατό χτύπημα στο μάτι, στον έβδομο γύρο, το οποίο λίγο αργότερα έκλεισε εντελώς.
box_a_basilio1_sw_sq_300
Η πίεση που δέχθηκε ο Basilio ήταν αφόρητη και όλοι περίμεναν ότι η νίκη θα πήγαινε στον Sugar Ray. Ωστόσο ο διαιτητής της αναμέτρησης έδωσε τη νίκη στον Basilio με 69-64 χαρίζοντάς του τον τίτλο εν μέσω αποδοκιμασιών.
Ένα χρόνο αργότερα, μία μέρα σαν τη σημερινή, ο Sugar Ray θα πάρει την ρεβάνς και παράλληλα θα γίνει ο πρώτος πυγμάχος που θα έχει κατακτήσει πέντε τίτλους!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μεγάλος αυτός πυγμάχος, είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1952 προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο χορό! Όμως το 1955 επέστρεψε και πάλι στα ρινγκ, καθώς όπως ο ίδιος έλεγε ήταν ακόμα νωρίς για να εγκαταλείψει τη μεγάλη του αγάπη την πυγμαχία.
Ο Robinson «έφυγε» τον Απρίλιο του 1989 σε ηλικία 67 ετών «χτυπημένος» από τον διαβήτη, αλλά και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο μεγάλος του αντίπαλος Carmen Basilio πέθανε τον Νοέμβριο του 2012 σε ηλικία 85 ετών έχοντας αρκετά προβλήματα με την καρδιά.

Σχόλια