64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Πλάμεν Κονσταντίνοφ: Ο άνθρωπος-πρωτάθλημα (vids+pics)

Πλάμεν Κονσταντίνοφ: Ο άνθρωπος-πρωτάθλημα (vids+pics)
Σαν σήμερα το 2004, ο Παναθηναϊκός κατακτά το 18ο πρωτάθλημα της ιστορίας του μέσα στον «Τάφο του Ινδού» επί του Ολυμπιακού και ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ γίνεται ο πρώτος βολεϊμπολίστας που κατακτά 4 πρωταθλήματα με τη φανέλα 4 διαφορετικών ομάδων. Διαβάστε στο SDNA τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του Βούλγαρου και το πού βρίσκεται σήμερα.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι μυημένος στα βασικά ενός αθλήματος όπως το βόλεϊ, αλλά απλά ασχολείται με τον αθλητισμό, τότε με μια γρήγορη ματιά στους πρωταγωνιστές, μπορεί να αντιληφθεί από την... αύρα που αποπνέει ο καθένας για το αν πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό. 

Μία τέτοια περίπτωση ήταν ως παίκτης ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ. Σε μια «χρυσή» εποχή για το ελληνικό βόλεϊ που ομάδες όπως ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστούσαν στο πρωτάθλημα ενώ πάντα προσπαθούσαν με αξιώσεις να «σκαρφωλώσουν» μέχρι την κορυφή του... ευρωπαϊκού Έβερεστ, ο Βούλγαρος αγωνίστηκε στο πλάι σπουδαίων παικτών όπως ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ, Τομ Χοφ, Ερνάντο Γκόμεζ, Μάριος Γκιούρδας, Κλέιτον Στάνλεϊ, Μάρκους Νίλσον, Αντρέι Κράβαρικ, Σίμον Τίσερ κλπ.

Ωστόσο, κατάφερε τα χρόνια της καριέρας του να μην μένει απλά ως δεύτερο όνομα δίπλα τους, αλλά αντίθετα να έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο στην αναγνώριση των συμπαικτών του, στην αποδοχή του κόσμου και φυσικά στις ομαδικές επιτυχίες. 

Σαν σήμερα, 28 Μαρτίου του 2004, ο Βούλγαρος μπήκε στο «πάνθεον» του ελληνικού βόλεϊ -ως έπρεπε- καθώς κατέκτησε τότε το 4ο πρωτάθλημα της καριέρας του με 4 διαφορετικές ομάδες, δηλαδή όσες έχουν κατακτήσει τον τίτλο από το 1993, όταν το άθλημα έγινε επαγγελματικό. Τότε, ο Παναθηναϊκός μέσα στον «Τάφο του Ινδού», ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ελληνικό βόλεϊ, αφού είχε «σπάσει» την έδρα του Ολυμπιακού και κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στο βόλεϊ μετά από 8 χρόνια. MVP ανακηρρύχθηκε ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ, σε ένα βραβείο που για εκείνη τη χρονιά και για μοναδική φορά είχε δύο νικητές, αφού δεν γινόταν να μην αναγνωριστεί και η αξία του Ερνάντο Γκόμεζ που έπαιζε στον Ολυμπιακό.

Η αρχή στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη

Ευτυχώς για τον Πλάμεν Κονσταντίνοφ δεν ήταν καλός ούτε στο ποδόσφαιρο, αλλά ούτε και στο τένις, γι' αυτό στη συνέχεια για την εξεύρεση του αθλητικού του «είναι», τον κέρδισε το βόλεϊ. Σε αυτή την κατάληξη φαίνεται ότι συνέβαλαν και τα γονίδια, αφού ο πατέρας του, Τζόια, και η μητέρα του, Εύα Κονσταντίνεβα, ήταν διεθνείς βολεϊμπολίστες. 

Στην Ελλάδα τον έφερε το 1996 ο Άρης σε ηλικία 23 ετών και αφού είχε προλάβει να παίξει στη Λέφσκι Σόφιας (που άρχισε την καριέρα του), Σλάβια Σόφιας και στην Ιταλία με τη φανέλα της Γκιόια ντε Κολέ. Ο νεαρός τότε ακραίος βρισκόταν αρχικά στη... σκιά του Γκάνεφ, αλλά χωρίς αυτόν ο Άρης δεν πρόκειται να είχε κατακτήσει το πρώτο του και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του στο βόλεϊ. 

Αυτή ήταν και η μοναδική του χρονιά στον Άρη, αφού στη συνέχεια μετακόμισε για δύο χρόνια στην Τουρκία αγωνιζόμενος σε Έμλανκ και Άνκαρα.Χρονιά και πρωτάθλημα

Στην Ελλάδα το ταλέντο του δεν έχει ξεχαστεί και η Ορεστιάδα που έχει μακρά παράδοση στο βόλεϊ, το 1999 τον κάνει εκ νέου κάτοικο της χώρας μας, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει σε κάποιο τίτλο (αν και έφτασεη μέχρι το φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου), όπως κάτι ανάλογο έγινε την επόμενη σεζόν αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ.

Η στιγμή της δικαίωσης για τον Βούλγαρο, όμως, έρχεται τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς αγωνιζόμενος σε Ηρακλή (2001-2002), Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, φτάνει στην κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Το πρωτάθλημα με τον Ηρακλή ήταν το πρώτο στην ιστορία του «Γηραιού», με τον Ολυμπιακό ήταν η επιστροφή στο τρόπαιο, ενώ με τον Παναθηναϊκό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα του «τριφυλλιού» μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. 

«Κάθε τίτλος έχει τη δική του γοητεία και ιστορία. T' αγαπώ και τα τέσσερα. Με τον Αρη ήταν η πρώτη επαφή μου με το ελληνικό κοινό. Στον Ηρακλή είχαμε μια εκπληκτική χρονιά. Κατακτήσαμε το νταμπλ και ήρθαμε 3οι στο Τσάμπιονς Λιγκ. O κόσμος, όπως και φέτος στον ΠΑΟ, ήταν συνεχώς δίπλα μας. Σε νίκες και ήττες. Μετά πήγα στον Ολυμπιακό, όπου ένιωσα περίεργα παίζοντας κόντρα στην παλιά ομάδα μου. Βοήθησα τους «ερυθρολεύκους» για να πάρουν τον τίτλο από τον «Γηραιό». Φέτος στήριξα το «τριφύλλι» για να πάρει το πρωτάθλημα από τους Πειραιώτες. Οταν το σκέπτομαι καταλαβαίνω πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος. Δεν είναι εύκολο να τα καταφέρεις. Αλλες ομάδες, άλλες πόλεις, διαφορετικοί άνθρωποι και στυλ παιχνιδιού. Πολύ δύσκολο», δήλωνε ο ίδιος στην «Καθημερινή» λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους «πράσινους». Αξίζει να σημειωθεί ότι 20 μέρες μετά πανηγύρισε το πρωτάθλημα και με τη γαλλική Τουρ, από την οποία είχε αποκτηθεί για τα play-off.Το απωθημένο

Έχοντας κατακτήσει τα πάντα στην Ελλάδα, μετακόμισε το 2005 και για τα επόμενα δύο χρόνια σε Πολωνία και Ρωσία και εν συνεχεία επέστρεψε στον Ηρακλή με στόχο την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Ο «Γηραιός» φτάνει το 2009 μέχρι το Φάιναλ Φορ της Πράγας, νικάει στον ημιτελικό την Ίσκρα με 3-1, αλλά στον τελικό δεν είναι στην κατάσταση που θέλει λόγω του τραυματισμένου του ώμου. Αυτό δεν τον εμποδίζει να βραβευθεί ως ο καλύτερος ακραίος του Φάιναλ Φορ. Το γεγονός ότι δεν έφτασε ποτέ στο πρώτο σκαλί του βάθρου ίσως να είναι και το μοναδικό του απωθημένο.

Σήμερα


Φτάνοντας στο πού είναι και τι κάνει σήμερα ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ, είναι αναμενόμενο ότι βρίσκεται ακόμα στα τερέν. Είναι προπονητής της εθνικής Βουλγαρίας και της ρωσικής Νίζνι ενώ έχει κάτσε από το 2010 στους πάγκους των Άνκαρα και Σούργκουτ.Το πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού 











sdna.gr

Σχόλια