64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Σαν σήμερα το 1998 η Νέα Σμύρνη μεθούσε απ την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Πανιώνιο

Αποτέλεσμα εικόνας για 1998 Ο Πανιώνιος
Μοναδικής σημασίας η σημερινή ημέρα για όλους τους Πανιώνιους. Σαν σήμερα (29/4) το 1998 ο Πανιώνιος κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας του.
Με γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή στο 53ο λεπτό, ο Ιστορικός νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία του (μετά το 1979)! Μια ηρωική, μια μεγάλη στιγμή για τον Πανιώνιο και όχι μόνο επειδή έπαιξε για σχεδόν είκοσι λεπτά με εννέα παίκτες στον μεγάλο τελικό.
563229_438865252910780_796684603_n
O πρωταγωνιστής του παιχνιδιού και σημερινός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης με τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη σε δηλώσεις του τονίζει ότι : «Θέλω να τονίσω πως ήταν πραγματικά ένα παιχνίδι που έχει στιγματίσει την καριέρα μου. Αισθάνθηκα πάρα πολύ έντονα εκείνη την μεγάλη νίκη. Υπήρχε απίστευτος ενθουσιασμός με τον κόσμο της ομάδας και ζήσαμε συναισθήματα πολύ δυνατά, που πλέον μπορώ να πω πως τα καταλαβαίνω ακόμη καλύτερα. Μαζί με την χρονιά που είχα βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου».
Μες στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων ζούσε (και) τότε ο Πανιώνιος. Οι παίκτες ήταν απλήρωτοι, ο Γιάννης Κυράστας εγκατέλειψε την τεχνική ηγεσία προφασιζόμενος αυτόν τον λόγο, λίγες μέρες πριν το πρώτο ματς Κυπέλλου στην Ελευσίνα… Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι αυτή η ταλαιπωρημένη ομάδα -η οποία μόλις είχε επιστρέψει από τη Β’ Εθνική- θα έφτανε τόσο ψηλά. Μόνο ο Χρήστος Εμβολιάδης και οι παίκτες του το είχαν πιστέψει. Και τα κατάφεραν, κόντρα στα προγνωστικά, κόντρα στη λογική.
images
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Στο 47′ αποβλήθηκε ο Γ. Σ. Γεωργιάδης. Στο 53′ μπήκε το γκολ. Τρία λεπτά αργότερα αποβλήθηκε -άδικα- ο Καμίτσης και στο 73′ ο Πανιώνιος έμεινε με παίκτη λιγότερο, όταν αντίκρισε την κόκκινη κάρτα -σωστά αυτήν τη φορά- ο Ιωαννίδης. Η πίεση που άσκησε ο Παναθηναϊκός ήταν μεγάλη, αλλά ο Πανιώνιος, με ηγέτη τον σπουδαίο Αντώνη Σαπουντζή και τον Άκη Μάντζιο «βράχο» στην άμυνα, κράτησε με νύχια και με δόντια τη νίκη. Ο αρχηγός, Λεωνίδας Βόκολος, σήκωσε λίγη ώρα αργότερα το τρόπαιο. Και η Νέα Σμύρνη γιόρταζε για το καμάρι της, τον Πανιώνιο της.
Ο τελικός του ’98 έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για το αποτέλεσμά του. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος έκανε και την απονομή και έγινε μάρτυς της πιο ατυχούς στιγμής του Κριστόφ Βαζέχα στα ελληνικά γήπεδα. Εκνευρισμένος από την ήττα και τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Παναθηναϊκού, ο Πολωνός άσος αγνόησε τον πρόεδρο και άρχισε να βρίζει τον κόσμο απειλώντας να τους ρίξει το μετάλλιό του.Με το ζόρι συγκρατήθηκε και ηρέμησε…
Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-0 (53′ Ναλιτζής)


Πανιώνιος (Χρήστος Εμβολιάδης): Στρακόσα, Καμίτσης, Φύσσας, Μάντζιος, Βόκολος, Ιωαννίδης, Μπουγάς, Κατσαμπής (78′ Καρασαββίδης), Μένταν (65′ Κάφαλης), Σαπουντζής, Ναλιτζής (73′ Βάσμπεργκ).
Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65′ Σιπνιέφσκι), Κολιτσιδάκης, Γκούμας, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Θεοφ. Νικολαΐδης, Μίκλαντ (49′ Μπασινάς), Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Αλεξούδης (54′ Λυμπερόπουλος), Γ. Χ. Γεωργιάδης.

Σχόλια