64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Κλάρενς Ζέεντορφ, η ολλανδική μηχανή!


Του Γιώργου Σέργη

Η στήλη «Που να ‘σαι Τώρα», σας παρουσιάζει την καριέρα ενός παίκτη ο οποίος κέρδισε το «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά» με τα λευκά της «Βασίλισσας» κι ακόμη έγραψε τη δική του, «ολόχρυση» σελίδα στο ποδόσφαιρο!
Ο λόγος για τον, Ολλανδό, Κλάρενς Ζέεντορφ!

Ο σπουδαίος άσος γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1976 στο Παραμαρίμπο του Σουρινάμ και η λέξη «πλήρης» είναι η μόνη που μπορεί να τον περιγράψει επαρκώς ως ποδοσφαιριστή! Έπαιζε ως μέσος και, αρχικά, πρέπει να πούμε ότι διέθετε μεγάλη δύναμη, αντοχή, μαχητικότητα και καλό ρυθμό, στοιχεία απαραίτητα για όσους παίζουν στη θέση του, τα οποία του επέτρεπαν να προσφέρει επιθετικά αλλά και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Παράλληλα, όμως, ήταν ευλογημένος με ισορροπία, ευελιξία, διορατικότητα, μεγάλη αντίληψη και εξαίσια ικανότητα δημιουργίας, που τον έκαναν μία «μηχανή» που «έφτιαχνε» γκολ! Ακόμη, ξεχώριζε για την κομψότητα και την ομορφιά του παιχνιδιού του, την ακριβή πάσα και σέντρα του αλλά και το ισχυρό του σουτ, χάρη στο οποίο σημείωσε αρκετά γκολ στην σταδιοδρομία του. Τέλος, ήταν και πολύ πειθαρχημένος και ήλεγχε τα... νεύρα του: απόδειξη αυτού, το ότι αποβλήθηκε μόλις δύο φορές στα 22 χρόνια που έπαιξε επαγγελματικά!

Η όμορφη πορεία του Κλάρενς Ζέεντορφ στα γήπεδα ξεκίνησε το 1992, με τη φανέλα του Άγιαξ. Υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα νεανικό και «ξέχειλο» από ταλέντο σύνολο στον «Αίαντα», ο φέρελπις τότε άσος «σμίλεψε» τις ικανότητές του, «έφτιαξε» το όνομά του και κέρδισε τους πρώτους του τίτλους: δύο πρωταθλήματα (1994, 1995), ένα Κύπελλο (1993) και δύο Σούπερ Καπ Ολλανδίας (1993, 1994) καθώς και ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1995).

Το καλοκαίρι του ’95 επιλέγει να μην ανανεώσει με τον Άγιαξ και να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία και τη Σαμπντόρια. Μένει έναν χρόνο στη Γένοβα, με την απόδοσή του να κυμαίνεται ξανά σε υψηλά επίπεδα, όμως μένει μακριά από τα τρόπαια. Λίγο τον ένοιαξε αυτό: οι καλές του εμφανίσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης, που έσπευσε και τον έντυσε στα χρώματά της!

Ο Ζέεντορφ έπαιξε 3,5 σεζόν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και, στις τρεις πρώτες, ήταν, με μία λέξη (ή μάλλον, δύο), βασικός κι αναντικατάστατος στο βασικό σχήμα, ενώ με την ακτινοβολία του βοήθησε την ομάδα να κερδίσει ένα πρωτάθλημα (1997), ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (1997), ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1998) και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1998). Ειδικά όσον αφορά στον τελικό του Τσ. Λιγκ, εξάλλου, ήταν βασικός, «βγάζοντας» όλο το 90λεπτο στη νίκη με 1-0 επί της Γιουβέντους, που έφερε την 7η «κούπα» στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»!

Από το θέρος του 1999, ωστόσο, ο Ζέεντορφ άρχισε να χάνει τη θέση του στην ενδεκάδα των «μερένγκες». Ήταν η αρχή του τέλους του κύκλου του στην ομάδα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ανακοινώθηκε ότι μεταγράφηκε στην Ίντερ του Μιλάνου. Ενίσχυσε τους «νερατζούρι» για 2,5 περιόδους αλλά, παρότι «έπιασε» και με αυτούς εξαιρετική απόδοση, δεν κατάφερε να τους χαρίσει κάποιο τρόπαιο. Διεκδίκησε, πάντως, το Κύπελλο Ιταλίας το 2000, αλλά η Λάτσιο αποδείχθηκε ισχυρότερη και νίκησε με 2-1 (σ.σ. το γκολ των «ιντερίστι» το έβαλε ο ίδιος!).

Τον Μάιο του 2002 ο Ζέεντορφ άλλαξε πάλι ομάδα, μένοντας όμως στο Μιλάνο, αφού υπέγραψε στη Μίλαν! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συνέδεσε το όνομά του με τους «ροσονέρι»: έπαιξε μαζί τους μία ολόκληρη δεκαετία, γνωρίζοντας τη δόξα και την παντοτινή αγάπη των φίλων τους και αποτελώντας κεντρική φιγούρα τους σε όλο αυτό το μεγάλο διάστημα! Συνδύασε, δε, την υψηλού επιπέδου αγωνιστική του προσφορά και παρουσία με αρκετά έπαθλα! Μετρήστε: δύο πρωταθλήματα (2004, 2011), ένα Κύπελλο (2003), δύο ιταλικά Σούπερ Καπ (2004, 2011), δύο Τσάμπιονς Λιγκ (2003, 2007), δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης (2003, 2007) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2007)!

Το προσέξατε, έτσι; Ο Ζέεντορφ έχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικούς συλλόγους! Είναι ο μόνος παίκτης μέχρι σήμερα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο!

Τον Ιούνιο του 2012 διέσχισε τον Ατλαντικό και εντάχθηκε στη βραζιλιάνικη Μποταφόγκο. Κι εκεί έπαιξε ωραία, κι εκεί πήρε τίτλους, έναν συγκεκριμένα, το πολιτειακό πρωτάθλημα του Ρίο ντε Ζανέιρο του 2013!

Ο επίλογος της μεγάλης καριέρας του «γράφτηκε» τον Ιανουάριο του 2014. Τότε, όπως σίγουρα θα θυμάστε, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και γύρισε στη Μίλαν, αυτή τη φορά για να την... κοουτσάρει, διαδεχόμενος τον Μάσιμο Αλέγκρι! Πάντως, στο τέλος εκείνης της σεζόν αποδεσμεύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Φιλίπο Ινζάγκι.

Αυτή, λοιπόν, είναι και η σημερινή ασχολία του Ζέεντορφ: προπονητής! Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν καθοδηγεί κάποια ομάδα. Βρίσκεται, όμως, κατά κάποιο τρόπο κοντά στο ποδόσφαιρο, αφού σχολιάζει παιχνίδια και τα τεκταινόμενα στον χώρο για διάφορα Μέσα.

Ο Κλάρενς Ζέεντορφ συμμετείχε σε 889 συναντήσεις, σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε 128 γκολ. Με τη Ρεάλ, «έγραψε» 159 εμφανίσεις και 20 γκολ. Τέλος, έλαβε μέρος σε 87 αγώνες της Εθνικής Ολλανδίας (11 γκολ) καθώς και σε τρία Euro (1996, 2000, 2004) και ένα Μουντιάλ (1998).


Πηγή: halamadrid.gr 

Σχόλια