64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η ΑΕΚ βασίλισσα της Ευρώπης!

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει ευρωπαϊκό τίτλο, κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82




Τον αξέχαστο αγώνα παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων, καθώς μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκονται  80.000 (85.000 κατ΄άλλους)  θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα εκατομμύρια φίλαθλοι «κρεμόταν» από τα ραδιόφωνά τους και παρακολουθούσαν την εξέλιξη του παιχνιδιού, τον οποίο περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο, ο Βασίλης Γεωργίου. Η ελληνική τηλεόραση ήταν ακόμα στο ξεκίνημα της και δεν μπορούσε να καλύψει ένα τέτοιο γεγονός.
AEK_1968-kypallouxos
aek
Η ομάδα 
Με προπονητή τον Νίκο Μήλα και ένα αμιγώς ελληνικό ρόστερ το οποίο αποτελούσαν οι: Γιώργος Αμερικάνος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αίας Λαρεντζάκης, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντώνης Χρηστέας, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης και Ανδρέας Δημητριάδης), η ΑΕΚ πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η σύνθεση της ΑΕΚ και οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες της, ήταν: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.
Για να φτάσει σε αυτό το κατόρθωμα η Ένωση, απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου Παλακανέστρο Βαρέζε η οποία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στα προημιτελικά.
Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο οποίο συμμετείχαν 21 ομάδες, περιελάμβανε έναν προκριματικό γύρο με επτά ζευγάρια σε διπλές αναμετρήσεις και στη συνέχεια τρεις γύρους (φάση των "16", προημιτελικός και ημιτελικός) με διπλές συναντήσεις, έως τον μονό τελικό αγώνα.
Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό της εποχής, στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες Απριλιανοί ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την πρώτη τους επέτειο στην εξουσία την ώρα που είχαν «στοιβάξει» στις φυλακές 2.500 πολιτικούς κρατούμενους.
Στο διεθνή χώρο η Τσεχοσλοβακία ζούσε την «Άνοιξη της Πράγας» με τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ενώ στη Γαλλία, ο «Μάης του ΄68» ερχόταν με ορμή .
aek2
     http://www.matrix24.gr

Σχόλια