64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο σερ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Μπόμπι Τσάρλτον



O τεράστιος άγγλος μέσος που «το μόνο που ήθελα ποτέ ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής»! Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι ο Μπόμπι Τσάρλτον είναι ο μεγαλύτερος μπαλαδόρος που ξεπήδησε ποτέ από το Νησί.

Ο παίκτης σύμβολο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένας επιθετικογενής μέσος που έγινε θρύλος για τα αθλητικά του χαρίσματα, τα φαρμακερά του μακρινά σουτ αλλά και την απαράμιλλη ικανότητά του να μοιράζει παιχνίδι, όντας ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά μυαλά που πέρασαν ποτέ από την επικράτεια της στρογγυλής θεάς.
Ιππότης του Στέμματος για τους συμπατριώτες του, ο μετριοπαθής σερ Τσάρλτον (που πάντα λέει «δεν χρειάζεται να με αποκαλείτε ‘‘σερ’’. Το ‘‘Μπόμπι’’ είναι αρκετό») πρωτοφόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας το 1956, για να το επαναλάβει άλλες 750 φορές σε μια ανεπανάληπτη καριέρα που απλώθηκε σε δύο σχεδόν δεκαετίες.
Αφού πήρε ό,τι υπήρχε να παρθεί, όπως δύο τίτλους στο αγγλικό πρωτάθλημα (1965 και 1967), ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1968) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1966), ο Μπόμπι έζησε τιμές, προσωπικές δόξες και θριάμβους που θα τον έστελναν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου.
Μέχρι και από το διαβόητο δυστύχημα του Μονάχου το 1958 επιβίωσε για να οδηγήσει την ομάδα των αναπληρωματικών σε νέες δόξες, καθώς ο κατοστάρης διεθνής (106 συμμετοχές με τα «Λιοντάρια» ακριβώς!) ήταν πραγματικά ασταμάτητος.
Τόσο ασταμάτητος που όταν κρέμασε τα παπούτσια του το 1973 δεν θα μπορούσε φυσικά να εγκαταλείψει τα γήπεδα, υπηρετώντας πια το ποδόσφαιρο από τη θέση του προπονητή. Πώς να μη χρίσει σερ η βασίλισσα της Αγγλίας το χαϊδεμένο παιδί του βρετανικού ποδοσφαίρου που ήταν πάντα ένας άτυπος πρεσβευτής του αθλήματος στα μήκη και τα πλάτη της Γης; Και γκολτζής-ρέκορντμαν φυσικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του όλων των εποχών!

Πρώτα χρόνια

bbooobbychahrtrllonn1
Ο Ρόμπερτ «Μπόμπι» Τσάρλτον γεννιέται στις 11 Οκτωβρίου 1937 στο Άσινγκτον της Αγγλίας με το ποδόσφαιρο να ρέει στις φλέβες του. Η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Μίλμπερν, ήταν αδερφή τεσσάρων ονομαστών βρετανών ποδοσφαιριστών και ξαδέρφη του θρυλικού μπαλαδόρου Τζάκι Μίλμπερν! Κι έτσι ο μικρός Μπόμπι μεγάλωσε με την μπάλα στα πόδια του, κάτω από τις υποδείξεις και την εκπαίδευση μάλιστα της ίδιας του της μάνας!
Καθόλου περίεργο λοιπόν που στα 15 του χρόνια θα βρεθεί βασικός στους Νέους της Μάντσεστερ και επίσης καθόλου παράξενο που ο μεγάλος αδερφός του, Τζακ, θα έπαιζε αργότερα με τη φανέλα της Λιντς. Η φανατική ποδοσφαιρόφιλη Ελίζαμπεθ έκανε πολύ καλή δουλειά με τα παιδιά της και σε έναν σχολικό αγώνα ο 15χρονος Μπόμπι μπαίνει στο στόχαστρο του επίσης θρυλικού σκάουτερ της Μάντσεστερ, Τζο Άρμστρονγκ.
bbooobbychahrtrllonn2
Ο Τσάρλτον υπογράφει συμβόλαιο με το εφηβικό τμήμα της Γιουνάιτεντ στις αρχές του 1953, παρά τις ενστάσεις της μητέρας του. Ως αποτέλεσμα μάλιστα του δισταγμού της μητέρας να ακολουθήσει ο κανακάρης μια ανασφαλή καριέρα ποδοσφαιριστή, την ώρα που υπογράφει ο Μπόμπι το θρυλικό συμβόλαιο ξεκινά να μαθητεύει δίπλα σε ηλεκτρολόγο!
Την επόμενη χρόνια θα γινόταν όμως επαγγελματίας μπαλαδόρος και τίποτα από αυτά δεν θα είχαν σημασία. Πλέον ακολουθούσε τα βήματα των θείων του και ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενος που ήταν μέλος των διαβόητων «Μωρών του Μπάσμπι», της νεανικής ομάδας της Γιουνάιτεντ δηλαδή που είχε στο τιμόνι της τον εξίσου θρυλικό κόουτς Ματ Μπάσμπι. Ο προπονητής που ανανέωσε τις ακαδημίες της Μάντσεστερ τον πρόσεξε από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στο δυναμικό του, αν και θα έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια για να θαυμάσει ο κόσμος το φαινόμενο Μπόμπι Τσάρλτον.
bbooobbychahrtrllonn3
Κάτω από τις υποδείξεις του προπονητή του, ο νεαρός Ρόμπερτ γράφεται το 1956 στον Βασιλικό Στρατό, υπηρετώντας τη θητεία του την ώρα που ανέπτυσσε τα απίστευτα ποδοσφαιρικά του ταλέντα…

Ο νεαρός αγαπημένος της στρογγυλής θεάς

bbooobbychahrtrllonn4
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Οκτωβρίου 1956 όταν ο σχεδόν 19χρονος Μπόμπι ντεμπουτάρει στο «Ολντ Τράφορντ» και αφήνει άφωνους τους 40.000 οπαδούς με τα δυο του γκολ στη νίκη με 4-2 της Γιουνάιτεντ σε βάρος της Τσάρλτον! Ένα αστέρι είχε έρθει για να μείνει και τα στατιστικά το προσυπέγραφαν αυτό με τον καλύτερο τρόπο: 10 γκολ σε 14 εμφανίσεις και ένα χατ τρικ τον στέλνουν τόσο στη βασική ενδεκάδα της Μάντσεστερ όσο στους θριάμβους.
bbooobbychahrtrllonn5
Η Γιουνάιτεντ κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας και ως τιτλούχος θα συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν, όταν η μοίρα θα έδειχνε τα τρομακτικά της δόντια. Μέσα στην πρώτη του χρονιά πάντως, ο Μπόμπι καθιερώθηκε στην ομάδα, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και επιλέχθηκε στη βασική ενδεκάδα της πρώτης ποτέ αγγλικής ομάδας που θα έπαιζε στο Πρωταθλητριών. Ήταν πράγματι η ιδρυτική πράξη μιας τεράστιας καριέρας που μόλις ξεκινούσε…

Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

bbooobbychahrtrllonn6
Επιστρέφοντας στο Νησί έπειτα από τον αγώνα στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1958, η αποστολή της Γιουνάιτεντ σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο Μόναχο στις 6 Φεβρουαρίου, όταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η σφοδρή χιονόπτωση έκανε το ελικοφόρο αεροπλάνο να συντριβεί στον φράχτη του αεροδρομίου και να τυλιχθεί στις φλόγες.
bbooobbychahrtrllonn11
Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα εκείνης της μέρας, μεταξύ αυτών και 7 βασικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, δημοσιογράφοι και στελέχη της Γιουνάιτεντ. Ο Μπόμπι τη γλίτωσε φτηνά, αν και η ζωή του είχε γίνει σμπαράλια: «Ήταν σκέτη φρίκη, ήταν οι συμπαίκτες μου, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που σήμαιναν πολλά για το αγγλικό ποδόσφαιρο … Τους χάσαμε όλους. Ήταν άνθρωποι με τους οποίους βγαίναμε για να διασκεδάσουμε. Ήταν αυτοί που θα με καλούσαν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους για φαγητό. Ήταν οι φίλοι μου. Αισθάνθηκα πως μου έπαιρναν τη ζωή κομμάτι-κομμάτι».
Η Γιουνάιτεντ είχε βρεθεί σε ένα ζοφερό σταυροδρόμι και ο Τσάρλτον έμελλε να γίνει ο κινητήριος μοχλός της αναγέννησής της! Από τα συντρίμμια του Μονάχου μέχρι την αποθέωση και την επιστροφή στην κορυφή θα περνούσαν βέβαια κάποια χρόνια, αν και μέχρι τότε ο Μπόμπι είχε αποδεχθεί την πρόκληση να οδηγήσει την ομάδα και πάλι στον θρίαμβο.
bbooobbychahrtrllonn10
«Ο Ματ Μπάσμπι έλεγε πως θα χρειαζόμασταν 5 χρόνια για να κατακτήσουμε πάλι κάποιο τρόπαιο», θυμόταν ο Τσάρλτον, και πράγματι έτσι ήταν…

Ο θρύλος Μπόμπι Τσάρλτον

bbooobbychahrtrllonn9
Ήταν το 1963, έπειτα από 5 χρόνια ακριβώς, όταν η Γιουνάιτεντ θα ξανάφτανε στην κορυφή των αγγλικών θεσμών κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας. «Πράγματι, έπειτα από 5 χρόνια κατακτήσαμε το Κύπελλο Αγγλίας και ύστερα από 10 χρόνια ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης! Ήταν ένας φόρος τιμής σε όσους έφυγαν πριν φτάσουν στην κορυφή. Τους ανήκει μερίδιο της επιτυχίας, επειδή αυτοί ήταν ο λόγος που παλεύαμε για να τα καταφέρουμε. Όλοι τότε ήθελαν να κερδίσουμε τον τελικό στο Γουέμπλεϊ και το γεγονός πως τα καταφέραμε ήταν χρέος μας προς την Ιστορία αλλά και κομμάτι της».
bbooobbychahrtrllonn13
Έκτοτε η καριέρα του θα μετρούσε μεγάλες στιγμές, όπως το 1966, όταν τα «Λιοντάρια» κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Τσάρλτον τον τίτλο του Ευρωπαίου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς! Ο Μπόμπι ήταν πια ο φυσικός αρχηγός της εθνικής ομάδας, την οποία οδήγησε με γκολ αλλά και μαεστρία μέχρι τον τελικό με τη Δυτική Γερμανία στο Γουέμπλεϊ, υψώνοντας στα ουράνια το βαρύτιμο τρόπαιο έπειτα από τον αγγλικό θρίαμβο του 4-2.
Σε σχετική ψηφοφορία μεταξύ των ευρωπαίων αθλητικών συντακτών, ο Μπόμπι ανακηρύχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της σεζόν 1965-1966 σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! To 1968, o Τσάρλτον και οι «Κόκκινοι Διάβολοί» του κατέκτησαν το Πρωταθλητριών στη μεγαλύτερη ενδεχομένως στιγμή της καριέρας του, καθώς το Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν το προσωπικό του στοίχημα.
Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα του Μονάχου, η Γιουνάιτεντ νικά την Μπενφίκα στον τελικό του Μαΐου και ο 28χρονος Μπόμπι μοιάζει πια να έχει θεραπευτεί από την ανοιχτή πληγή του τραγικού δυστυχήματος. Η ομάδα είχε αναγεννηθεί από τις στάχτες της και ο Τσάρλτον είχε επιστρέψει στα γήπεδα του Πρωταθλητριών για να τελειώσει τη δουλειά που είχε αφήσει στη μέση το 1958.
Ο Μπόμπι συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, όπου σκόραρε στον μικρό τελικό και στο 2-0 απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, με το οποίο οι Άγγλοι ήρθαν τρίτοι. Όταν δε επιλέχθηκε στη βασική αποστολή της Εθνικής Αγγλίας για το Παγκόσμιο του 1970, έγινε ο πρώτος βρετανός ποδοσφαιριστής που θα έπαιρνε μέρος σε τέσσερα Μουντιάλ (1958, 1962, 1966 και 1970)! Οι 106 συμμετοχές του με το εθνόσημο στη φανέλα τον έβαλαν σε άλλη μια ποδοσφαιρική ελίτ με τους κατοστάρηδες των εθνικών ομάδων.
bbooobbychahrtrllonn17
Αφού πήρε τα πάντα και έγινε ο μεγάλος αγαπημένος της εξέδρας, ο Μπόμπι κέρδιζε τον θαυμασμό όχι μόνο για τις σωματικές του ικανότητες και τα καντάρια μπάλας που ήξερε, αλλά και για τον επαγγελματισμό, τη χάρη και τη μεγαλοψυχία του.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι στα λυτρωτικά πανηγύρια που ακολούθησαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Μπόμπι έλειπε επιδεικτικά από τις φιέστες, καθώς προτιμούσε να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της Γιουνάιτεντ μακριά από το νταβαντούρι…

Κατοπινά χρόνια

bbooobbychahrtrllonn15
Ο Μπόμπι κρέμασε τα παπούτσια του τον Απρίλιο του 1973, μετά την αναμέτρηση με την Τσέλσι, ολοκληρώνοντας 17 σεζόν με την κόκκινη φανέλα. Ήταν 36 ετών όταν αποχαιρέτισε το «Ολντ Τράφορντ» μέσα στο παραλήρημα της εξέδρας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις με τον Μπεστ, που τόσο στιγμάτισαν τις τελευταίες του στιγμές σε ένα άθλημα που λάτρεψε και δόξασε όσο λίγοι.
bbooobbychahrtrllonn19
Τα γήπεδα μια φορά δεν θα τα αποχαιρετούσε! Ως προπονητής πια, κράτησε το τιμόνι της Πρέστον Νορθ Εντ και της Γουίγκαν, αν και ως κόουτς δεν θα σημείωνε την ίδια επιτυχία. Η Γιουνάιτεντ τον τίμησε το 1984 κάνοντάς τον διευθυντή της ομάδας του «Ολντ Τράφορντ» και ισόβιο πρέσβευτή της, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2012. Η βασίλισσα της Αγγλίας τον έχρισε Ιππότη του Βρετανικού Στέμματος τον Ιούνιο του 1994 για τη συνολική προσφορά του στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και βέβαια το 2002 περιλήφθηκε στο Football Hall of Fame.
bbooobbychahrtrllonn20
Στα περισσότερα από τα 750 ματς του με τη φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων» (ρεκόρ που κατέρριψε μόνο ο Ράιαν Γκιγκς), ο σερ του αγγλικού ποδοσφαίρου σκόραρε 247 φορές, στέλνοντας τον πήχη στα ουράνια! Αν και το μεγαλύτερό του κατόρθωμα ήταν ότι πήρε από το χέρι μια ορφανή ομάδα και την οδήγησε από τα συντρίμμια του Μονάχου στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αποτελώντας τον χαλύβδινο στυλοβάτη της…
Ήταν όμως και το άλλο, το απίστευτο ήθος του, το οποίο σύμφωνα με το International Hall of Fame, «ο Τσάρλτον συμβόλιζε κάτι που ο κόσμος θαυμάζει. Ήταν ένας τζέντλεμαν, ο απόλυτος της παλιάς σειράς των ηρώων του αθλητισμού». Αν δεν ήταν μάλιστα τόσο σεμνός και μετριοπαθής, συνεχίζει το Hall of Fame, «τότε υπήρξε μια εποχή που ο Μπόμπι Τσάρλτον θα μπορούσε να ισχυριστεί, με μεγάλη δόση αληθοφάνειας, πως ήταν ο διασημότερος Εγγλέζος»!
bbooobbychahrtrllonn21
Στην προσωπική του ζωή, ο παλαίμαχος αστέρας είναι παντρεμένος από το 1961 και έχει αποκτήσει δύο κόρες. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για την ιστορία του ποδοσφαίρου αλλά και την προσωπική του πορεία μέχρι το πάνθεο της στρογγυλής θεάς…
- See more at: .tsantiri.g

Σχόλια