64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η διαδικασία επιλογής των Ποδοσφαιριστών για το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη φιλία»

Η διαδικασία επιλογής των Ποδοσφαιριστών για το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη φιλία»
Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Κοινωνικού Παιδικού Προγράμματος  «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου 2017, την έναρξη του «Friendship Relay», τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία κάθε μία από τις 64 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, θα επιλέξει το παιδί που θα την αντιπροσωπεύσει.

Ειδικότερα, η Οργανωτική Επιτροπή, σε συνεργασία με ποδοσφαιρικές ακαδημίες και μέσα ενημέρωσης από την κάθε χώρα, θα επιλέξει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που ως πρεσβευτές θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους τη φετινή χρονιά.

Κάθε χώρα θα στείλει έναν εκπρόσωπο επιλέγοντας ανάμεσα σε παιδιά που είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου, αγόρια και κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Οι θέσεις των Πρεσβευτών από κάθε συμμετέχουσα χώρα προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της Ανοιχτής Κλήρωσης, όπου όλοι οι παίκτες ομαδοποιήθηκαν σε 8 μικτές διεθνείς ομάδες φιλίας: Κόκκινη, Πράσινη, Κυανη, Κίτρινη, Μπλε, Μωβ, Λευκή και Πορτοκαλί. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα πρέπει να είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν βασικές ανθρώπινες αξίες, όπως την ειρήνη, την ισότητα και τη φιλία μεταξύ των παιδιών της ηλικίας τους. Η Οργανωτική Επιτροπή όρισε νεαρούς προπονητές για κάθε ομάδα, επιλέγοντας συμμετέχοντες από τις προηγούμενες σεζόν.

Ο Stefan Maksimovic (14 ετών, Σερβία), θα είναι ο νεαρός προπονητής της Κόκκινης Ομάδας Φιλίας, και θα έχει στην ομάδα του έναν παίκτη από τη Μεγάλη Βρετανία και έναν από την Πορτογαλία, την τελευταία νικήτρια όμαδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου UEFA. Η Κόκκινη Ομάδα Φιλίας θα περιλαμβάνει επίσης παίκτες από την Ελβετία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Λευκορωσία και το Μεξικό.

Προπονήτρια της Πράσινης Ομάδας Φιλίας – και μοναδικό κορίτσι ανάμεσα στους προπονητές – θα είναι η Elvira Herzog (16 ετών, Ελβετία). Στην ομάδα της θα έχει νεαρούς ποδοσφαιριστές από τρεις ηπείρους - την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ειδκότερα, η Πράσινη Ομάδα Φιλίας θα αποτελείται από παίκτες από την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ ο τερματοφύλακας της ομάδας θα προέρχεται από το Ουζμπεκιστάν. "Πιστεύω ότι οι προπονητές πρέπει να διαθέτουν ορισμένες δεξιότητες για να είναι σε θέση να μοιράζουν ρόλους στους συμπαίκτες τους. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τη σωστή προσέγγιση για να χτίσουν ομαδικό πνεύμα και να επιλέξουν στυλ παιχνιδιού», είπε η Ελβίρα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Ο Igor Khrytsyuk (14 ετών, Ουκρανία), ο νεαρός προπονητής της Κυανής Ομάδας Φιλίας, θα έχει στην ομάδα του παίκτες από την Ολλανδία, την Ουρουγουάη, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία της Γκάνας και έναν τερματοφύλακα από το Ιράκ.

Η Κίτρινη Ομάδα Φιλίας, με επικεφαλή τον πιο έμπειρο νεαρό προπονητή Φελίπε Σοάρες (17 ετών, παίκτη της FC Benfica, από την Πορτογαλία), θα απαρτίζεται από εκπροσώπους από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Ο Felipe ανέφερε ότι του αρέσει η ποικιλομορφία των χωρών και επεσήμανε ότι ο αμυντικός από την Ισλανδία φαίνεται σαν μια καλή επιλογή, διότι οι παίκτες από τη χώρα αυτή είναι συνήθως ψηλοί και σε καλή φυσική κατάσταση. Οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας θα προέρχονται από τη Βενεζουέλα, την Αρμενία, τη Σλοβενία ​, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα. Ο Felipe αναμένει ότι τον ρόλο του τερματοφύλακα θα παίξει ο νεαρός πρεσβευτής από μία από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Ινδία.

Ο νεότερος προπονητής της πέμπτης σεζόν του F4F είναι ο Charlie Sui (12 ετών, Κίνα), και στην Μπλε Ομάδα Φιλίας θα έχει μαζί του έναν συμπατριώτη του από την Κίνα. Οι νεαροί πρεσβευτές από τη Γαλλία, τη Μοζαμβίκη, το Καζακστάν, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Βέλγιο θα είναι οι υπόλοιποι παίκτες της Μπλε Ομάδας, ενώ ο τερματοφύλακας θα είναι από την Εσθονία.

Μεγάλος τυχερός της Ανοιχτής Κλήρωσης ήταν ο Brendon Shabani (15 ετών, από το Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος θα είναι ο προπονητής της Μωβ Ομάδας Φιλίας. Κι αυτό γιατί στην ομάδα του έχει τους νέους ποδοσφαιριστές από δύο χώρες που έχουν κερδίσει Παγκόσμιο Κύπελλο  - τη Βραζιλία, πέντε φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και τη Γερμανία – τέσσερις φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μαζί με έναν τερματοφύλακα από το Τουρκμενιστάν, η Μωβ Ομάδα θα ενώσει νέους αθλητές από την Τουρκία, τη Συρία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Τανζανία.

Ο Mikhail Babich (16 ετών από τη Ρωσία) και προπονητής της Λευκής Ομάδας Φιλίας θα έχει μαζί του εκπροσώπους από τρεις διαφορετικές ηπείρους - την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. «Η συμμετοχή του Ιταλού πρεσβευτή στην ομάδα μου είναι πολύ ελπιδοφόρα. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τέσσερις φορές και είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν ξανά το ίδιο στη Ρωσία το 2018», είπε ο Mikhail. Οι υπόλοιποι παίκτες της Λευκής Ομάδας φιλίας θα είναι από το Ιράν, τη Δανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Αίγυπτο και την Αλγερία. Η τελευταία επιλογή της κλήρωσης έφερε στην ομάδα του Mikhail έναν τερματοφύλακα από τη Ρωσία. "Οι Ρώσοι τερματοφύλακες έχουν παραδοσιακά καλές δεξιότητες και μια μεγάλη κληρονομιά. Ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία που έλαβε βραβείο ποδοσφαίρου για την προσωπική του απόδοση ήταν ο Lev Yashin - ο θρύλος της Ντιναμό Μόσχας", είπε ο νεαρός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Ο Rene Lampert (15 ετών, Σλοβενία), ο νεαρός προπονητής της Πορτοκαλί Ομάδας Φιλίας θα συνεργαστεί με παίκτες από την Ισπανία, την Αργεντινή, τη Σιγκαπούρη, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βολιβία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία και έναν τερματοφύλακα από τη Λιβύη.

Όλοι οι νέοι ποδοσφαιριστές θα είναι πρεσβευτές των αξιών του θεσμού και θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος F4F και το Διεθνούς Παιδικού Φόρουμ F4F 2017 από τις 26 Ιούνιου έως τις 3 Ιούλιου. Μετά τις εκδηλώσεις, όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το FIFA Confederations Cup Final 2017, που θα φιλοξενηθεί στο Στάδιο Αγία Πετρούπολη, στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία.


Πληροφορίες onsports.gr

Σχόλια