64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Πρώτα με γνώση και ύστερα με χρήματα χτίζονται οι ομάδες

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Βαρδινογιάννης ήταν που είχε πει «οι ομάδες χτίζονται, δεν αγοράζονται». Και έχει συμβεί αυτό στον Παναθηναϊκό. Με την ομάδα που το 1996 είχε φτάσει στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τα αποτελέσματα που έχει φέρει από τότε που πήγε στον ΠΑΟ κερδίζει τις εντυπώσεις.
Η σωστή θεώρηση, ωστόσο, σχετικά με τον σωστό δρόμο στο ποδόσφαιρο ξεκινάει από τη γνώση και στη συνέχεια έπεται το χρήμα. Το καθένα μόνο του δεν αρκεί και αυτό είναι προφανές
. Με τον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη, ύστερα από τις δύο σερί νίκες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, να κλέβει τις εντυπώσεις στους «πράσινους», τα τελευταία χρόνια τα έχουμε δει όλα:
• Τη σπατάλη της πολυμετοχικότητας.
• Την ποδοσφαιρική λογική των Νταμπίζα - Αναστασίου.
• Την άγνοια και την προχειρότητα του Στραματσόνι.
• Τη γνώση του Μαρίνου Ουζουνίδη.
Η πολυμετοχικότητα ήταν σαν τη φούσκα του Χρηματιστηρίου. Μέσα σε μία τριετία 150 εκατομμύρια έγιναν φύλλο και φτερό. Για να φτιαχτεί μια ομάδα μιας χρήσεως. Ενα νταμπλ που «πληρώθηκε» με χρεοκοπία και τον Παναθηναϊκό να πληρώνει ακόμα (!) δόσεις στους Καραγκούνη, Κατσουράνη, Σεϊταρίδη κ.λπ., που έχουν λαμβάνειν για συμβόλαια πριν από οκτώ και εννιά χρόνια! Το πλέον ακραίο παράδειγμα αλόγιστης σπατάλης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να ακολουθήσει στον Παναθηναϊκό η περίοδος των ισχνών αγελάδων. Η γνώση όμως των Νίκου Νταμπίζα (κατ΄αρχάς) και Γιάννη Αναστασίου έφερε το 2014 το Κύπελλο (στο καταιγιστικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ) από μια φτηνή, αλλά «αξιοπρεπέστατη» ποδοσφαιρικά ομάδα.
Στο «μια ζέστη, μια κρύο» ακολουθεί η λαίλαπα Αντρέα Στραματσόνι. Ενας ποδοσφαιρικός παραλογισμός: Να φτιάξουμε μέσα σε έξι μήνες μια καινούργια ομάδα με είκοσι μεταγραφές, χωρίς η διοίκηση να έχει την ποδοσφαιρική γνώση για να το φρενάρει. Με προφανές αποτέλεσμα την αγωνιστική και οικονομική κατάρρευση.
Και ξαφνικά εμφανίζεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Και μέσα σε τέσσερις μήνες (Δεκέμβριος-Μάρτιος), εκεί όπου η ομάδα σερνόταν, πετάει. Με το ίδιο σχεδόν υλικό και προσθήκες ουσίας και όχι εντυπώσεων, τους Κουρμπέλη και Κλωναρίδη. Επειδή ο Ουζουνίδης, όντας καλός προπονητής, διαθέτει τη γνώση που λέγαμε. Στη διαχείριση της ομάδας και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του έμψυχου υλικού. Γρήγορες και σωστές επιλογές (ποιος κάνει, ποιος δεν κάνει), ξεσκαρτάρισμα και τακτοποίηση. Αλλαγή νοοτροπίας και αγωνιστικής συμπεριφοράς. Οποιος έχει την εντύπωση ότι αυτό είναι κάτι εύκολο, που συμβαίνει συχνά, ας κοιτάξει δεξιά και αριστερά στο πρωτάθλημα. Δέκα είναι οι ομάδες που έχουν αλλάξει προπονητές. Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική που παρουσιάζει τόσο θεαματική βελτίωση.
Ποιότητα και τιμή
Η γνώση ξεκινάει από τη διοίκηση. Αυτή χαράζει και οριοθετεί την πολιτική την οποία καλούνται να υλοποιήσουν τεχνικός διευθυντής και προπονητής. Η ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής είναι το ζητούμενο και στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα να βγάζει στο χορτάρι τα λεφτά του μπάτζετ. Στον ΠΑΟ (του Αλαφούζου) η πυραμίδα στέκεται κάθε φορά ανάποδα: Ο προπονητής είναι αυτός που τα παίρνει πάνω του και από κει και πέρα ό,τι κάτσει. Τον Στραματσόνι να βαθμολογείται με μονάδα και τον Ουζουνίδη να φτάνει (προς το παρόν) το άριστα. Στο ποδόσφαιρο ευθεία γραμμή δεν υπάρχει. Τα σκαμπανεβάσματα είναι δεδομένα. Ολα όμως ξεκινάνε από τη γνώση. Αυτή είναι που αξιοποιεί ή πετάει στα σκουπίδια το χρήμα.
Σχέδιο και πλάνο συνεργασίας
Δεν είσαι αφελής να περιμένεις ότι θα λύσουν τα (όποια) προβλήματα οι πολιτικοί. Αν ήταν ικανοί και αποτελεσματικοί, θα τα είχαν ήδη λύσει. Κατά συνέπεια, δεν έχεις να περιμένεις κάτι από τη συνάντηση των τεσσάρων «μεγάλων» αύριο Μεγάλη Δευτέρα, ενώπιον του υφυπουργού Αθλητισμού. Το τι θα γίνει μάλιστα διά αντιπροσώπων τα λέει όλα. Τέτοιες συσκέψεις επαναλαμβάνονται εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Από τη δεκαετία του ’80 επί Βαρδινογιάννη-Νταϊφά, με γενικό γραμματέα Αθλητισμού τον Κίμωνα Κουλούρη και πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Χειρότερα πήγε το ποδόσφαιρο, καλύτερα δεν πήγε. Για να τα λέμε όλα, η βελτίωση το τελευταίο διάστημα (σχετικά με τα επεισόδια) είναι εμφανής. Και αυτό έχει να κάνει με την προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ. Που έχει σε κάποιον βαθμό (και θεωρητικά τουλάχιστον) το τεκμήριο της ουδετερότητας. Το ποδόσφαιρο, βέβαια, δεν φτιάχνεται μέσα σε κάποιους μήνες ή σε μία σεζόν. Δεν αρκεί να λέει ο (εκάστοτε) υφυπουργός Αθλητισμού στους παράγοντες «ρίξτε τους τόνους και μην τσακωνόσαστε». Λες και πρόκειται για μαθητές του Δημοτικού. Χρειάζεται σχέδιο και πλάνο συνεργασίας με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (βία) και Οικονομικών (στημένα). Κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες εντυπώσεις δημιουργούν. Αποτέλεσμα δεν έφεραν ποτέ.
ΕΥΝΟΪΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
«Λουκούμι» ήρθε στον Παναθηναϊκό η καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης στην προσφυγή του Εσιέν. Μετά την αδειοδότηση η επόμενη ημερομηνία πληρωμής είναι τον Ιούνιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Σχόλια