64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Το χρονικό μέχρι τον ορισμό του Κύζα στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

Οι φωνές του ΠΑΟ για τον Γιώργο Κύζα πριν απ' τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ δικαιώθηκαν απόλυτα...

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έβλεπαν εδώ κι αρκετό καιρό πως οι εξελίξεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν πάρει άλλη κατεύθυνση. Είχαν δεχθεί ωστόσο (σωστά ή λάθος, η ιστορία θα το κρίνει) να κρατήσουν μια αρκετά πιο ήπια στάση και να δείξουν καλή πίστη προς την
Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, την ΚΕΔ των Τριτσώνη-Κουκουλάκη και σ’ όλη αυτήν τη μεταβατική φάση, όπου όλα (θεωρητικά) λειτουργούν υπό τη σκέπη της FIFA.
Ολα ωστόσο άρχισαν να πηγαίνουν περίπατο απ’ την περασμένη Παρασκευή, όταν άρχισε (κι απ’ τη Θεσσαλονίκη) να διαρρέεται πως ο διαιτητής της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ θα ήταν ο Γιώργος Κύζας. Ο διεθνής Δραμινός ρέφερι που ζει κι εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και ήταν απ’ τους ρέφερι που πάντοτε άφηναν με πολλά παράπονα τον Παναθηναϊκό όποτε συναντιόντουσαν στο γήπεδο οι δρόμοι τους.
Στελέχη του Παναθηναϊκού επικοινώνησαν την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΚΕΔ και του εξέφρασαν τις πολύ έντονες αντιρρήσεις τους για την προοπτική ορισμού του Κύζα, τονίζοντας πως έχουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία που δείχνουν πως έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον συγκεκριμένο διαιτητή. Και ζήτησαν να μην μπουν διαιτητές απ’ τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ.
Ο Τριτσώνης τόνισε τότε πως δεν θα έμπαινε ο Κύζας. Τη Δευτέρα ωστόσο, στους ορισμούς των ημιτελικών, έπραξε το αντίθετο. Κι όταν υπήρξε η νέα, πολύ έντονη αντίδραση απ’ τον Παναθηναϊκό, η απάντησή του ήταν «μα γιατί κάνετε έτσι; Αφού είναι διεθνής, ώριμος κι έμπειρος. Δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Ακολούθως ο Αλαφούζος έστειλε δύο μέρες πριν από το παιχνίδι την επιστολή προς τον Τριτσώνη, η οποία ωστόσο (όπως αποκαλύφθηκε κι απ’ την ΠΔΕ) δεν διαβάστηκε απ’ τον πρόεδρο της ΚΕΔ, αλλά πήγε στον πρόεδρο της ΠΔΕ, που την απέρριψε ως απαράδεκτη, καλώντας τον Παναθηναϊκό να καταγγείλει όποιο στοιχείο έχει δημοσίως.
Ο Παναθηναϊκός δεν το έκανε, διότι δεν ήθελε μέσα σ’ όλα να αποπροσανατολίσει (και) την ομάδα λίγο πριν απ' το ματς. Ενημέρωσε ωστόσο και τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, και τους κάλεσε να πάνε στη Θεσσαλονίκη, γιατί με βάση τα στοιχεία τους «θα έχουμε θέματα με τον Κύζα».
Χθες το μεσημέρι η «πράσινη» ΠΑΕ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως η καταγγελία που έκανε μέσω της επιστολής Αλαφούζου «δεν διερευνήθηκε είτε εκ προθέσεως είτε εκ λάθους, ούτε από την ΚΕΔ ούτε από την ΠΔΕ. Θεωρούμε τις ΚΕΔ και ΠΔΕ συνυπεύθυνες της κλοπής εις βάρος του Παναθηναϊκού. Εγείρεται πλέον το ερώτημα εάν υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες η Ελληνική Πολιτεία είναι σε θέση να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο». Οταν δε ακολούθησε η απάντηση της ΠΔΕ (αναλυτικά στη σελίδα 25) πως η επιστολή επιστράφηκε απ’ τον Δρόσο ως «απαράδεκτη», ακολούθησε νέα ανακοίνωση 9 λέξεων απ’ το «τριφύλλι»: «Οποιος έχει μάτια είδε και νου κατάλαβε. Ντροπή σας!».
Πλέον ο Παναθηναϊκός οδηγείται στον δρόμο της απόλυτης ρήξης με την ΠΔΕ και την ΚΕΔ και, όπως τονιζόταν, από τούδε και στο εξής, αφού δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός (και οι «πράσινοι» δεν θέλουν να ακολουθήσουν πρακτικές άλλων), θα βγαίνουν όλα στη φόρα. Σε ορισμούς, σε αποφάσεις, τα πάντα Και (ξαν)αρχίζει ένας γύρος πολύ σκληρού ροκ σε όλα.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ & ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

imerisia.gr

Σχόλια