Είναι δεδομένο ότι μέσα σε μερικές λέξεις δεν μπορούν να αποτυπωθούν όλα όσα έκανε από τα πρώτα του βήματα στο Λαφαγιέτ της Αλαμπάμα μέχρι την κορυφή της κατηγορίας βαρέων βαρών και από τη συμμετοχή του στο Β Παγκόσμιο πόλεμο έως το θάνατο του όντας φτωχός και προδωμένος από τον εθισμό του σε ουσίες.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η “Ku Klux Klan”
Δίχως αμφιβολία η ιστορία του, από την αρχή κιόλας της ζωής του, μόνο εύκολη δεν ήταν. Γεννήθηκε με πρόβλημα ομιλίας, ενώ τον βιολογικό του πατέρα τον γνώρισε ελάχιστα. Μόλις δύο χρόνια αφότου ήρθε στη ζωή το παιδί του, ο Μονρό Μπάροου θα κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική και ο Τζο Λιούις θα μεγαλώσει με τη μητέρα του και τον αδερφό του.
Σε ηλικία έξι ετών η μητέρα του θα παντρευτεί τον Πατ Μπρουκς την ώρα που οι φήμες ήθελαν τον βιολογικό του πατέρα νεκρό (κάτι που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν αναληθές). Στα δώδεκα χρόνια του, εκείνος και η οικογένεια του αναγκάζονται να μετακομίσουν.
Αιτία αποτελούν οι επιθέσεις της “Ku Klux Klan” σε βάρος των Αφροαμερικανών της περιοχής. Κάπως έτσι ο Τζο Λιούις μετακομίζει στο Ντιτρόιτ όπου λίγα χρόνια αργότερα θα αρχίσει το ταξίδι του στον κόσμο της πυγμαχίας το οποίο και έμελλε να σφραγίσει για πάντα τη ζωή του.
Η μητέρα του τον ήθελε βιολιστή εκείνος όμως έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία.
Η αλλαγή του ονόματος και τα πρώτα βήματα
Σε ηλικία 17 ετών ο Τζο Λιουις αρχίζει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην πυγμαχία. Το πρώτο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν η άρνηση της μητέρας του να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.
Όπως είχε γράψει αργότερα στην αυτοβιογραφία του εκείνη ήθελε να ασχοληθεί με το βιολί και τη μουσική όμως εκείνος... το βιολί του. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει το πραγματικό του όνομα το οποίο ήταν Τζόσεφ Λιούις Μπάροου και να το κάνει Τζο Λιούις.
Ένα όνομα με το οποίο θα γίνει γνωστός αργότερα σε όλο τον κόσμο. Μπορεί το ξεκίνημα του στην ερασιτεχνική πυγμαχία να συνδυάστηκε με ήττα, ωστόσο η συνέχεια ήταν ανάλογη του ταλέντου του.
Σε σύνολο 54 αγώνων επικρατεί στους 50 και μάλιστα στους 48 από αυτούς με νοκ άουτ. Οι επιδόσεις του τραβούν τα βλέμματα διάφορων ανιχνευτών ταλέντων. Εκείνος όμως που θα είναι ο τυχερός είναι ο Τζον Ροξμποροου.
Στις 4 Ιουλίου 1934 ο Λιούις θα δώσει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα. Αντίπαλος του ήταν ο Τζακ Κράκεν, αλλά άντεξε μόλις για έναν γύρο. Μέχρι το τέλος του 1934 θα ακολουθήσουν άλλοι δώδεκα αγώνες με τον Λιούις να μην αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση του ρατσισμού και το παρατσούκλι
Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα στο ξεκίνημα της καριέρας του. Το εντυπωσιακό του ξεκίνημα τον έφερε στο επίκεντρο και αυτό δεν άρεσε στους λευκούς πυγμάχους και στον κόσμο της πυγμαχίας γενικότερα.
Έτσι, ουσιαστικά έπεσε θύμα ρατσισμού που οδήγησε τον μάνατζερ του να αναλάβει δράση. Οι προσπάθειες για την βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ήταν συνεχόμενες και μεγάλωναν όσο αυξανόταν και η έκθεση του Λιουις στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, γρήγορα μία νίκη ήρθε για να μετατρέψει τον σπουδαίο πυγμάχο σε ήρωα. Ο αγώνας και η επικράτηση κόντρα στον Πρίμο Καρνέρα “μεταφράστηκε” ως μία επικράτηση επί της Ιταλίας και του Μπενίτο Μουσολίνι. Η επιβλητική του εμφάνιση και το νοκ άουτ στον έκτο γύρο οδήγησε τα Μέσα στην αναζήτηση ενός προσωνύμιου για τον Λιούις.
Πολλά ήταν εκείνα που γράφτηκαν, όμως εκείνο που τον συνόδεψε για το υπόλοιπο της καριέρας του ήταν το “Brown Bomber” (καφέ βομβιστής).
Ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή
Το σερί των νικών συνεχιζόταν και ο μύθος άρχιζε να χτίζεται δίπλα από το όνομα του. Μία από τις πρώτες μεγάλες νίκες της καριέρας του ήρθε στις 24/09/1935.
Μετά από μία εντυπωσιακή μάχη έβγαλε νοκ άουτ τον Μαξ Μπάερ μετά από τέσσερις γύρους σε έναν αγώνα που κέρδισε τον τίτλο της "μάχης τη χρονιάς" για το 1935. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα θα έρθει η πρώτη του ήττα. Ο Μαξ Σμέλινγκ μετά από 12 γύρους θα καταφέρει να τον βγάλει νοκ άουτ και έτσι το σερί του σταμάτησε στις 24 νίκες.
Αυτό καθόλου δεν τον έριξε ψυχολογικά όπως φάνηκε στη συνέχεια. Χτίζοντας την αυτοπεποίθησή του μέσα από νίκες ο Τζο Λιούις καταφέρνει να βγάζει νοκ άουτ τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλο. Κάπως έτσι ένα χρόνο μετά την ήττα του από τον Γερμανό πρωταθλητή, έρχεται η ώρα του να διεκδικήσει τη ζώνη του πρωταθλητή.
Στις 22 Ιουνίου 1937 ο Λιούις ανεβαίνει πάνω στο ρινγκ με τον Τζέιμς Μπράντοκ. Στα μισά του αγώνα και συγκεκριμένα στον 8 γύρο ο "Brown Bomber" θα βγάλει νοκ άουτ τον αντίπαλο του, θα κερδίσει τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Αφροαμερικανούς να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς σε όλες τις ΗΠΑ.
Η άνοδος του στην κορυφή θα φέρει πολλούς αντιπάλους στο δρόμο του. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ο Τόμι Φαρ, ο Νάθαν Μαν και Χάρι Τόμας θα τολμήσουν να ανέβουν στο ίδιο ρινγκ με εκείνον, αλλά με εξαίρεση τον πρώτο ο οποίος έχασε με απόφαση των κριτών, οι άλλοι δεν άντεξαν περισσότερους από πέντε γύρους.
Ο αγώνας που του χάρισε τον τίτλο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου