64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ο μοναδικός πιλότος της Formula 1 που ανακηρύχθηκε μετά θάνατον Παγκόσμιος Πρωταθλητής!




Ενας από τους οδηγούς με εντυπωσιακό κοντρόλ και εκθαμβωτική οδήγηση, ο Γιόχεν  Ριντ ήταν το ίνδαλμα του Νίκι Λάουντα και έγινε ο πρώτος και τελευταίος οδηγός της Formula 1 που στέφθηκε πρωταθλητής μετά θάνατον.
Το 1970 κέρδισε πέντε αγώνες (έναν με τη Lotus 49 κι άλλους τέσσερις με την υπέροχη Lotus 72) πριν σκοτωθεί στις δοκιμές του ιταλικού Γκραν Πρι στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970. Η διαφορά του ήταν τέτοια στην κορυφή, που κανείς δεν κατάφερε να υπερκαλύψει ως το τέλος εκείνης της σεζόν. 

Ξεκίνησε τους αγώνες το ΄60 σε αναβάσεις με ένα Simca, αλλά η καριέρα του εκτοξεύτηκε νικώντας τους Γκράχαμ Χιλ και Τζιμ Κλαρκ και Ντένις Χιουλμ σε αγώνα της Formula 2 London Trophy. 

Λίγο νωρίτερα είχε μπει στη F1 με την ομάδα του Ρομπ Γουόλκερ και τη επόμενη σεζόν υπέγραψε στην Cooper. Πέρασε τρία άκαρπα χρόνια με τη αγγλική ομάδα,αν και οδηγούσε υπέροχα, ενώ ταυτόχρονα διακρινόταν εκτός Formula 1, κερδίζοντας το Λε Μαν του ΄65. 
Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε το ΄68 όταν υπέγραψε με την κυρίαρχη της εποχής Brabham, αλλά η αποτυχία των κινητήρων τον άφησε μόλις με δύο τρίτες θέσεις. 

Ετσι ο Αυστριακός το 1969 υπέγραψε στη  Lotus, αλλά κι εκεί υπήρχαν προβλήματα: μια σπασμένη πίσω αεροτομή, καθώς όδευε για τη πρώτη του νίκη στο Σίλβερστοουν, καταρράκωσε την ψυχολογία του, αλλά ο Ριντ ανταποκρίθηκε, κερδίζοντας την παρθενική του νίκη στο τέλος του ΄69 στις ΗΠΑ. 

Λίγο πριν από τον θάνατό του είχε δεχτεί άλλα δύο ψυχολογικά πλήγματα, με τους θανάτους των φίλων του Κούρατς και Μακ Λάρεν, που στάθηκαν μοιραία και για τον ίδιο…

.haniotika-nea.gr

Σχόλια