64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Μεταγραφή στον ΠΑΟΚ με σύσταση του ‘Guardian’

Το Πάσχα, για όλους τους Ελληνες, είναι μεγάλη γιορτή. Για τον Δημήτρη Λημνιό, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι η γιορτή που βλέπει τα όνειρά του να πραγματώνονται
 Το δημοσίευμα του «Guardian» που είχε συμπεριλάβει τον Δημήτρη Λημνιό στα 50 κορυφαία ταλέντα του κόσμου.

Πριν από πέντε χρόνια ο επιθετικός του Ατρομήτου, τέτοιες μέρες περίπου, ο Βολιώτης «μπόμπιρας» των Νέων αθλητών Νίκης Βόλου, με πρωτοβουλία της ομάδας του Περιστερίου, έλαβε μέρος σε τουρνουά που διοργάνωσε η ομάδα που ανέδειξε (και) τον Κώστα Φορτούνη, η Δήμητρα Τρικάλων.

Οι ιθύνοντες του αθηναϊκού συλλόγου, που είχαν δει ότι ο 14χρονος τότε σέντερ φορ διέθετε εντυπωσιακά προσόντα, ήθελαν να τον περάσουν από επανέλεγχο, πριν ολοκληρώσουν την απόκτησή του. Ο πιτσιρικάς ποδοσφαιριστής, ο οποίος από τα τέσσερά του χρόνια ασχολείται με το ποδόσφαιρο, πέρασε τις εξετάσεις και συνάμα την πόρτα του Μαζαράκειου προπονητικού κέντρου του Ατρομήτου, που έγινε το νέο του σπίτι.
Τώρα, ξανά μέρες Πάσχα, ο 19χρονος επιθετικός, στην πρώτη του ουσιαστικά χρονιά στη Σούπερ Λίγκα, αφού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πήρε τις αποφάσεις του. Και εντός των προσεχών ημερών, ίσως και αύριο, υπογράφει το νέο συμβόλαιο, αλλάζει ομάδα, πόλη, επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ, έχει συμφωνήσει σε όλα με τη νυν ομάδα του, τον Ατρόμητο, αλλά και με τον παίχτη, ώστε ο Λημνιός να φορέσει τη φανέλα με τον δικέφαλο αετό.
Η σύγκρουση με τον μάνατζερ
Για να ανηφορίσει προς τη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε να... κατευθύνει την επαγγελματική του πυξίδα ο πατέρας του, ο οποίος, ως φανατικός οπαδός του «Δικεφάλου του Βορρά», ήθελε να δει τον γιόκα του να φορά (και να τιμά) τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Κι όπως αποκάλυψε ο Στέλιος Λημνιός, που έχει παίξει ποδόσφαιρο στη Νίκη Βόλου και στον Ηρακλή, χρειάστηκε να συγκρουστεί «με τον μεγάλο μάνατζερ του Δημήτρη, που ήθελε να τον πάει στον Ολυμπιακό».
Ο Βλάνταν Ιβιτς, που αποτελεί θερμό υποστηρικτή των ικανοτήτων του Δημήτρη Λημνιού από τον καιρό που τον αντιμετώπιζε ως προπονητής της Κ20 του ΠΑΟΚ, καθώς εκτιμά πως είναι από τα καλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και που έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης, διέγραψε, με τα λόγια που του είπε, τις όποιες επιφυλάξεις είχε με την επιλογή τού ΠΑΟΚ.
Μεταγραφή στον ΠΑΟΚ με σύσταση του ‘Guardian’
Για τα προσόντα του ουδείς είχε επιφυλάξεις. Αλλωστε, πριν από 1,5 χρόνο, χρονιά κατά την οποία, στα 17 του, είχε πραγματοποιήσει κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης την πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση, για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, η αγγλική εφημερίδα «Guardian» είχε συμπεριλάβει το «αστέρι» του Ατρομήτου στα 50 κορυφαία ταλέντα του κόσμου που είχαν γεννηθεί το 1998, με την ΠΑΕ του Περιστερίου υπερηφάνως να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως είναι ο μοναδικός Ελληνας που είχε συμπεριληφθεί στην κορυφαία 50άδα του πλανήτη.
Της «τάξης» του '98, βεβαίως, εννοούσαν οι «κυανόλευκοι» του Περιστερίου, οι οποίοι, επί προηγούμενης θητείας του Ρικάρντο Σα Πίντο, είχαν δώσει την ευκαιρία στον Λημνιό, σε ηλικία 16 ετών και 142 ημερών ν΄ αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα στην Α' Εθνική ή Σούπερ Λίγκα και να μπει στο κλαμπ των ποδοσφαιριστών που πήραν τόσο νωρίς το «βάπτισμα του πυρός», όπως έχει γίνει με τους Κώστα Αντωνίου, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Νίκο Καρέλη, Πίτερ Οφορίκουε, Ντέρεκ Μπόατενγκ και άλλους λιγότερο γνωστούς, όπως είναι οι Γιώργος Στεργαλλάς και Γώργος Τζελέπης.
Αν ο νυν τεχνικός του Ατρομήτου ήταν εκείνος που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στη Σούπερ Λίγκα, ο Γιώργος Παράσχος εισηγήθηκε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου τον χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, στο ευρωπαϊκό ματς με την ΑΪΚ Στοκχόλμης, στο οποίο, όταν έμαθε την απόφαση του τότε προπονητή του, άρχισε να τρέμει από ενθουσιασμό και άγχος.
Ο Δημήτρης Λημνιός, που προέρχεται από φτωχική οικογένεια, έμαθε από τους γονείς του, τον πατέρα του Στέλιο και τη Βραζιλιάνα μητέρα του, Αϊντέ, ότι «τ' αγαθά κόποις κτώνται». Κι έτσι πορεύεται ο νεαρός ποδοσφαιριστής. Ο ΠΑΟΚ, που αναδείχθηκε νικητής στην κούρσα διεκδίκησης του νεαρού ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου, είχε πληροφορηθεί ότι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και λιγότερο ο Παναθηναϊκός είχαν επιδείξει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενδιαφέρον για την απόκτησή του.


Ο Δ. Λημνιός, που έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής U17 και U21, ξεκίνησε ως σέντερ φορ, αλλά εσχάτως αγωνίζεται στις πτέρυγες της επίθεσης.
  Ο Δ. Λημνιός, που έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής U17 και U21, ξεκίνησε ως σέντερ φορ, αλλά εσχάτως αγωνίζεται στις πτέρυγες της επίθεσης.
Το deal
Ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε εντολή στον Λούμπος Μίχελ να ολοκληρώσει την κίνηση ματ, αποκτώντας τώρα τον Δημήτρη Λημνιό, δίδοντας στον Ατρόμητο, ως λέγεται, περισσότερα από 800.000 ευρώ, συν ποσοστό μεταπώλησης που λέγεται πως φτάνει στο 15%.
Αλλωστε, στο Περιστέρι γνωρίζουν ότι και άλλες ομάδες του εξωτερικού (Μπολόνια, Κάλιαρι, Χρόνινγκεν, Ραπίντ Βιέννης), όχι μόνον η Σαμπντόρια, η οποία προ διετίας, όταν τον είχε δοκιμάσει (τον είχε περάσει, μάλιστα, και από ιατρικές εξετάσεις!) και είχε εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες του Λημνιού, προσπάθησε να τον αποκτήσει, είχαν στο «κάδρο» τον διεθνή (με τις Εθνικές U17 και U21) παίχτη, που ξεκίνησε ως σέντερ φορ, αλλά εσχάτως αγωνίζεται στις πτέρυγες της επίθεσης του Ατρομήτου, ενώ οι «ειδικοί» εκτιμούν πως εκεί που μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο είναι ως δεύτερος επιθετικός και θα πρέπει ν' αγωνίζεται κοντά στην περιοχή. Προς το παρόν θα αγωνίζεται στην αγαπημένη «περιοχή» του πατέρα του: την Τούμπα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
anpapaloukas@pegasus.gr

Σχόλια