64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

H ΑΕΚ πρώτη Ελληνική ομάδα σε Final-4 και το τελευταίο παιχνίδι του Γιώργου Μόσχου

1-4-1966. Σαν σήμερα, πριν 51 χρόνια, ολοκληρώνεται το πρώτο «Φάιναλ-φόρ» του κυπέλλου πρωταθλητριών στο μπάσκετ ή Euroleague, σύστημα το οποίο είχε αποφασίσει να εφαρμόσει η «Φίμπα» από τότε.

291253Η πόλη της Μπολόνια ανέλαβε τη διεξαγωγή των αγώνων, με Ελληνική μάλιστα συμμετοχή, αυτή της πρωταθλήτριας ΑΕΚ. Η ένωση, είναι η ομάδα που έμαθε το μπάσκετ στην Ελλάδα,
όταν αυτό δεν ήταν διαδεδομένο και φυσικά η πρώτη Ελληνική ομάδα που πρωταγωνίστησε σε Ευρωπαϊκά κύπελλα, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων το 1968. Η πορεία της βασίλισσας ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, όταν στον πρώτο γύρο απέκλεισε τη Βίσλα Κρακοβίας με δυο νίκες 72-71 και 81-79 στη Πολωνία. Στη δεύτερη φάση αντιμετώπισε τη Μαροκινή (έπαιζαν και τέτοιες τότε) Γουϊνταντ και με δυο νίκες 113-96 στην Καζαμπλάνκα, 125-76 στην Αθήνα πέρασε στον όμιλο.
Το γκρουπ του δικεφάλου απαρτίζονταν από τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Ζαντάρ. Οι κιτρινόμαυροι με 4 νίκες και δυο ήττες (μια στη Μόσχα και μια στη Σόφια) πέρασε στο Φάιναλ φορ ως δεύτερη του ομίλου. Στον ημιτελικό του Μιλάνου, εκεί έδωσε τους αγώνες της η ένωση και όχι στη Μπολόνια, ηττήθηκε 73-103 από την πανίσχυρη Σλάβια Πράγας, ομάδα που κέρδισε δυο χρόνια αργότερα όταν κατέκτησε το κυπελλούχων στο Καλλιμάρμαρο.
Η ΑΕΚ με τον Γιώργο Μόσχο στη σύνθεση της, στον τελευταίο αγώνα της ζωής του, αφού η ασθένεια του δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στον μικρο τελικό και έφυγε εσπευσμένα από την Ιταλία, όπου λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε. Σαν σήμερα η ΑΕΚ ολοκλήρωνε τις υποχρεώσεις της χάνοντας στον μικρο τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-85 τερματίζοντας στη 4η θέση.
Η ομάδα τουΜίσσα Πανταζόπουλου που ταξίδεψε στη Ιταλία ήταν, Θεοδωρόπουλος, Μόσχος, ΤρόντζοςΔερμανούτσοςΖούπας, Οικονόμου, Αμερικάνος, ΝικητόπουλοςΤσάβαςΛαρεντζάκης, Βασιλειάδης, ΧρηστέαςΝεσιάδης.
Πάρης Αρωνιάδης

Σχόλια