Ο Kareem Abdul-Jabbar υπήρξε μοναδική περίπτωση στην ιστορία του ΝΒΑ. Οχι μόνο επειδή αποσύρθηκε από αυτό όντας πρώτος σε περισσότερες από τις μισές στατιστικές κατηγορίες, ούτε επειδή κατέκτησε 6 δαχτυλίδια και ένα σωρό ατομικές διακρίσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο αγωνίστηκε, σε οποιαδήποτε ομάδα.
Ηταν μοναδικη περίπτωση και επειδή τα έκανε όλα αυτά δίχως να προσπαθήσει καν να γίνει αρεστός. Θέλοντας και μη, όμως, ήταν αδύνατον να περάσει απαρατήρητος.
Γέννημα θρέμμα του Harlem της Νέας Υόρκης, από γονείς γεννημένους στο Τρίνινταντ, ο Lew Alcindor (όπως ήταν το όνομά του πριν ασπαστεί τον Ισλαμισμό) λάτρευε το μπέιζμπολ, μόνο που το ύψος του δεν τον άφησε να ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το αγαπημένο του σπορ. Ετσι, σε ηλικία 12 ετών είχε την πρώτη του επαφή με την πορτοκαλί μπάλα. Ο Lew έφτασε μέχρι τα 2.18μ. και έκανε θραύση σε επίπεδο highschool με το Power Memorial, το οποίο και οδήγησε σε 88 νίκες σε 90 αγώνες. Δεν άργησε να γίνει περιζήτητος για υποτροφία από τα μεγαλύτερα κολέγια των ΗΠΑ. Εν τέλει τον “κέρδισε” το καλύτερο: το UCLA.
Από το UCLA στο ΝΒΑ
Επειτα από μία τετραετία στο UCLA, τρία πρωταθλήματα, δύο βραβεία player of the year και... μία αλλαγή κανονισμού (ανάγκασε το NCAA να απαγορεύσει επί μία δεκαετία το κάρφωμα επειδή έκανε τόσα πολλά που έμοιαζε άνισο για τους αντιπάλους του), ήρθε η σειρά του ΝΒΑ. Οι Milwaukee Bucks τον επέλεξαν στο νούμερο 1 του draft το 1969 και αυτός... έπιασε δουλειά αμέσως. Το 1970 αναδείχθηκε rookie της χρονιάς και την επόμενη σεζόν ακολούθησε ο πρώτος τίτλος με τους Bucks, μαζί με το πρώτο από τα δύο βραβεία MVP (το 1972 το άλλο).
Ακολούθησαν πέντε άνομβρες χρονιές (όσον αφορά την αδυναμία του Milwaukee να κατακτήσει άλλο πρωτάθλημα, καθώς ο ίδιος ήταν σταθερά All Star και ένας εκ των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ), μέχρι που το 1975 ζήτησε να γίνει ανταλλαγή στη Νέα Υόρκη ή στο Los Angeles. Τελικά τα “ελάφια” τον έστειλαν στο L.A., όπου κλήθηκε ουσιαστικά να... μπει στα παπούτσια του Wilt Chamberlain, ο οποίος είχε αποσυρθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Στο μεταξύ, ο Lew Alcindor είχε γίνει Kareem Abdul-Jabbar. Κι αν οι αριθμοί του δεν ήταν το ίδιο κυριαρχικοί όσο στο Milwaukee, στο L.A. κατέκτησε τους 5 από τους 6 τίτλους του.
Τα “χρυσά” χρόνια άργησαν να έρθουν περίπου μία πενταετία. Ουσιαστικά... κατέφτασαν μαζί με τον Magic Johnson, ο οποίος μετάλλαξε αμέσως τους Lakers, στην πρώτη κιόλας χρονιά του στο ΝΒΑ οδήγησε την ομάδα του L.A. στον τίτλο (1980) και μαζί με τον Kareem, τον James Worthy, τον Byron Scott, τον AC Green, τον Michael Cooper και τους υπόλοιπους “λιμνάνθρωπους” πήραν άλλα τέσσερα πρωταθλήματα: το 1982, του 1985, του 1987 και του 1988. Ηταν η εποχή του “Showtime”. Ηταν επίσης η εποχή που ξεπέρασε το ίνδαλμά του και άσπονδο φίλο του.
Η κόντρα με τον Chamberlain και η μέρα που ξεπέρασε
Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια (5 Απριλίου 1984) ο Kareem Abdul-Jabbar ξεπέρασε τον Wilt Chamberlain στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς όλων των εποχών. Ηταν σε ένα ματς των Lakers στη Utah και τον ξεπέρασε με το χαρακτηριστικό του sky-hook, φτάνοντας τους 31.420 πόντους στην καριέρα του. Μόλις είχε αφήσει πίσω του τον παίκτη που διαδέχθηκε στη λίστα με τους μεγάλους σέντερ, αλλά και αυτόν που τον είχε κατακρίνει με χειρότερο τρόπο απ' ότι κάνει σήμερα ο Shaquille O' Neal στον Dwight Howard.
Τόσα είχε ακούσει ο Jabbar από τον πάλαι ποτέ φίλο του εκείνη την εποχή, που έγραψε πριν από πολλά χρόνια στην αυτοβιογραφία του: “Ο κόσμος θα με θυμάται επειδή δούλευα με τους συμπαίκτες μου και βοηθούσα την ομάδα να νικάει. Εσένα θα σε θυμούνται σαν ένα κλαψιάρικο μωρό που γκρινιάζει όλη την ώρα, σαν έναν που παραιτείται, για τα στατιστικά του και μόνο”.
Ο Kareem Abdul-Jabbar αποχώρησε από το μπάσκετ σε ηλικία 41 ετών, έχοντας πίσω του 20 χρόνια στο ΝΒΑ, σε μία εποχή που ο μέσος όρος των ετών που διαρκούσε η καριέρα ενός παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη ήταν μόλις 4,6. Στην τελευταία σεζόν του στο ΝΒΑ (1988-89) έβαζε ακόμα 14,6 πόντους μ.ό. και σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια οι θεατές τον υποδέχονταν με standing ovation, αναγνωρίζοντας τη μεγαλειώδη καριέρα του, η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από 19 All Star Games, 6 βραβεία MVP κανονικής περιόδου, 6 δαχτυλίδια πρωταθλητή και φυσικά τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ στην κανονική περίοδο (38.387).
Ο... άλλος Kareem Abdul-Jabbar
Ο Jabbar ήταν διαφορετικός από κάθε άποψη. Ανθρωπος απόμακρος, σκυθρωπός, δεν είχε πολλά-πολλά με τον Τύπο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει “κακή” εικόνα προς τα έξω. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε για το πρώτο μισό της καριέρας του. Η μετάβαση στο Los Angeles άλλαξε μαζί και τη σχέση του με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς “ανοίχτηκε”. Συνεντεύξεις, πάντως, ποτέ δεν του άρεσε να δίνει, επειδή δεν του άρεσε να μιλάει πολύ για τα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του.
Ηταν επίσης έντονα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ρατσισμού. Το 1968 δεν έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού διαμαρτυρούμενος για το απαρτχάιντ των ΗΠΑ και το 1971 ασπάστηκε τον Ισλαμισμό, με αποτέλεσμα να έρθει σε πλήρη ρήξη με τους γονείς του. Το Μάιο του ίδιου έτους άλλαξε και το όνομα του. Ο Lew Alcindor “πέθανε”, ζήτω ο Kareem Abdul-Jabbar, που στα εβραϊκά σημαίνει “γενναιόδωρος υπηρέτης του μέγιστου”.
Εκανε δύο γάμους (χάνοντας μία ολόκληρη περιουσία από τον δεύτερο...), ενώ λατρεύει την τζαζ σε τέτοιο βαθμό, που δημιούργησε τη δική του δισκογραφική εταιρία. Οσον αφορά τα τεράστια πλαστικά γυαλιά που φορούσε σε όλη την καριέρα του στο ΝΒΑ, αυτό συνέβαινε επειδή στις αρχές της καριέρας του τραυματίστηκε δύο φορές στον κερατοειδή χιτώνα του ενός ματιού, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να τα φοράει προληπτικά.
Ποτέ του δεν έκανε καταχρήσεις, ήταν χορτοφάγος, θεωρεί τη γιόγκα το λόγο που άντεξε να παίζει μπάσκετ μέχρι τα 41 του χρόνια, ενώ σε ανύποπτο χρόνο γνώρισε και τον Μπρους Λι, ο οποίος του έκανε μάλιστα και μαθήματα καράτε και συμπρωταγωνίστησε μαζί του και στην ταινία Game of Death! Ο ρόλος, πάντως, στον οποίον τον θυμόμαστε πιο έντονα είναι μάλλον ο μικρός που είχε ως πιλότος στο ξεκαρδιστικό Airplane...
Sky-hook, το "σήμα κατατεθέν"
Ο Pat Riley τον χαρακτήρισε κάποτε (στην προ Jordan εποχή) τον μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών, καθώς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, εξαιρετικός αμυντικός και μόνιμο μέλος των καλύτερων αμυντικών πεντάδων (11 φορές). Εκεί, όμως, που άφησε το στίγμα του ήταν στην επίθεση και κυρίως με την κίνηση σήμα-κατατεθέν του, το Sky hook, το οποίο έμαθε στα σχολικά του χρόνια και τελειοποίησε σε τέτοιο βαθμό που ουδείς μπόρεσε να σταματήσει, ούτε και να το μιμηθεί. Ούτε τα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ, ούτε τις δεκαετίες που ακολούθησαν...
Από τις 16 Νοεμβρίου του περασμένου έτους ο Abdul-Jabbar έχει και το δικό του άγαλμα. Βρίσκεται έξω από το Staples Center και θυμίζει καθημερινά τα ένδοξα χρόνια της εποχής του και την κίνηση που κανείς, ποτέ, δεν κατάφερε να σταματήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου