64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

O τελικός του άσπρου αλόγου και των 300.000 οπαδών (vid)

Σαν σήμερα το 1923 το «Γουέμπλεϊ» φιλοξένησε τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Ένα ματς που έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα άλογο και για τον αριθμό των θεατών που έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο!
O τελικός του άσπρου αλόγου και των 300.000 οπαδών (vid+pics)
ΣΤτις 28 Απριλίου του 1923 το «Γουέμπλεϊ» άνοιγε τις πύλες του (για πρώτη φορά) προκειμένου να «υποδεχθεί» τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στον οποίο είχαν φτάσει η Μπόλτον και η Γουέστ Χαμ. Ένας τελικός που έμεινε στην ιστορία ως «White horse final»!

Πριν την... σέντρα του ματς προηγήθηκαν σκηνές χάους. Σκηνές που ο (ποδοσφαιρικός) κόσμος δεν είχε δει ξανά. Η επίσημη χωρητικότητα του «Γουέμπλεϊ» ήταν της τάξεως των 125.000 θέσεων. Δεν έμεινε απούλητο ούτε ένα «μαγικό χαρτάκι» και μάλιστα η επίσημη καταγραφή «έγραψε» 126.047 θεατές! Στο γήπεδο, όμως, βρέθηκαν πολλοί περισσότεροι. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί, άλλοι μιλούν για 150.000, άλλοι για 200.000 και άλλοι για 300.000 οπαδούς!
Σίγουρα υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής, αλλά οι φωτογραφίες που θα δείτε αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος ούτε για... καρφίτσα!
Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν από τον αγωνιστικό χώρο και τα κατάφεραν χάρη (και) στην βοήθεια ενός αλόγου. Ενός αλόγου που «ξεχώριζε» σε κάθε φωτογραφία και που έμελλε να χαρίσει στον τελικό την ονομασία «White horse final».
Ο τελικός ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση, ο κόσμος βρισκόταν στο όριο του αγωνιστικού χώρου και η Μπόλτον πανηγύρισε τη νίκη (2-0) και την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας.
Λόγω του χάους που δημιουργήθηκε από την προσέλευση του κόσμου περίπου 900 θεατές τραυματίστηκαν (όχι σοβαρά), καθώς και δύο αστυνομικοί.
Δείτε βίντεο



sdna.gr/

Σχόλια