64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η τελευταία παράσταση μιας μαγικής ΑΕΚ (VIDEO)


Το απόγευμα της 15ης Μαϊου 1996 θα μείνει για πάντα αξέχαστο σε όσους το έζησαν. Το 7-1 της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ σηματοδότησε το τέλος της οκταετίας Μπάγεβιτς, αλλά και αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι εκείνη η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που ούτε είχε υπάρξει πριν στην Ελλάδα, ούτε υπήρξε μετά και ίσως ούτε ξαναϋπάρξει στο μέλλον.



Με τις φήμες περί φυγής Μπάγεβιτς να πληθαίνουν (και να επιβεβαιώνονται λίγες εβδομάδες αργότερα) με τον πρόεδρο Μιχάλη Τροχανά να μην έχει γίνει αποδεκτός από την πλειοψηφία του κόσμου και με τον τίτλο του πρωταθλήματος να έχει χαθεί ουσιαστικά από τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ πήγε στο Ολυμπιακό για να πάρει έστω το Κύπελλο, το οποίο θα ήταν το πρώτο της μετά το 1983. Έτσι όπως κατακτήθηκε όμως, έμοιαζε με… πρωτάθλημα.

Έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με «καθαρά» σκορ (3-1 και 1-1 με τους μεν, 3-1 και 2-2 με τους δε) αλλά και έχοντας διασύρει στον ημιτελικό τον αξιόμαχο Αθηναϊκό της εποχής με 5-0 (και 1-0 στον Βύρωνα) η ΑΕΚ πήγε στον Τελικό για να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της. Το έκανε με σκορ 7-1, το οποίο είναι η μεγαλύτερη νίκη σε Τελικό Κυπέλλου. Και, μπορεί ο αντίπαλος να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι η ομάδα που ένα χρόνο πριν είχε βγει στην Ευρώπη, και που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 3-1 (με ρεσιτάλ Ντέμη Νικολαϊδη) και που είχε ξεφτιλίσει τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Καραϊσκάκη!

Ηταν ο μόνος Τελικός μετά το 1968 που άρχισε και τελείωσε μέρα. Η ζωντανή μετάδοση του δεύτερου τελικού του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την ΕΡΤ το ίδιο βράδυ οδήγησε σε απόφαση για έναρξη στις 5.30 μ.μ., αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο της ΑΕΚ να βάψει κιτρινόμαυρο το μεγαλύτερο μέρος του ΟΑΚΑ (31.563 εισιτήρια) και να απολαύσει μια αποθεωτική παράσταση.

Ο Απόλλων ήταν πολύ ισχυρός επιθετικά με την πεντάδα Βελέντζα, Ερακ, Μπάρνιακ, Κόλα και Νικολαϊδη, γι’ αυτό και ο Μπάγεβιτς προτίμησε να «χαλάσει» την επιθετική τετράδα Κετσπάγια, Κωστή, Μπατίστα, Τσιάρτα που είχε πετύχει 69 γκολ (από τα 87 συνολικά) της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και να βάλει στην ενδεκάδα τον Μιχάλη Βλάχο ως τρίτο κεντρικό αμυντικό αντί του Κωστή. Το 4-3-3 με τους Κωστή, Τσιάρτα να παίζουν με «ανάποδο» πόδι εγκαταλείφθηκε για λίγο, αλλά και το 3-5-2 που επιλέχθηκε, λειτούργησε μια χαρά.

Τα γκολ άρχισαν νωρίς και η ΑΕΚ σκόραρε… κάθε έντεκα λεπτά: στο 11’ με σουτ του Ντανιέλ Μπατίστα, στο 22’ με πλασέ του Βασίλη Τσάρτα που έκρυψε την μπάλα με τον Βασίλη Μπορμπόκη, στο 33’ πάλι με στο σουτ του Μπατίστα. Ο Τσιάρτας έκανε το 4-0 με πέναλτι στο 48’, ενώ στο 52’ αποβλήθηκε ο Μπατίστα επειδή κτύπησε εκτός φάσης τον… οικοδόμο Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, ο οποίος τον είχε… λυσσάξει στην κλωτσιά από το πρώτο λεπτό.

Ακόμα και με δέκα παίκτες, όμως, η ΑΕΚ πέτυχε άλλα δύο γκολ: στο 60’ με ατομική ενέργεια και σουτ του Τιμούρ Κετσπάγια και στο 76’ με απευθείας φάουλ του Τσιάρτα. Ο Απόλλων μείωσε στο 78’ με τον Μπάρνιακ, όμως ο Χρήστος Κωστής δεν θα μπορούσε να λείψει από τον πίνακα των σκόρερ. Είχε αντικαταστήσει τον Κετσπάγια στο 66’ έκλεισε το σκορ στο 89’.

Ηταν το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας  της ΑΕΚ μετά από 13 χρόνια. Το δεύτερο του Στέλιου Μανωλά και το πρώτο με την ΑΕΚ για κάθε άλλον ποδοσφαιριστή της. Ηταν το μοναδικό Κύπελλο του Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ (ως παίκτης είχε κατακτήσει και αυτό του 1978) και με αυτό άρχισε μια κυριαρχία στην εν λόγω διοργάνωση που κράτησε έως και το 2002 με συνολικά τέσσερα Κύπελλα. Το χατ-τρικ του Τσιάρτα ήταν το πρώτο σε τελικό μετά το 1980, ενώ ήταν συνολικά το δέκατο Κύπελλο της ΑΕΚ.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66’ Μαλαδένης) Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66’ Κωστής) Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας, (83’ Β Καραγιάννης) Κασάπης








aek365.com

Σχόλια