64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0 Ο Λέτο... ντύθηκε Μπεργκ

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0 [pics]
Ο αποδεκατισμένος Παναθηναϊκός των «χιλίων» προβλημάτων, είναι «ζωντανός». Κατάφερε  - στην αναμέτρηση με την οποία «έπεσε η αυλαία» της 4ης αγωνιστικής στα play offs της Super League - να νικήσει την ΑΕΚ με 1-0. Χάρην σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σεμπάσταιν Λέτο.
Με το αποτέλεσμα αυτό οι «πράσινοι» διατηρούν μαθηματικές ελπίδες να αποφύγουν την τελευταία θέση που σημαίνει έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν στα μέσα Ιουνίου...
Και ταυτόχρονα «σκότωσαν» την αντίπαλο τους. Η κάκιστη ΑΕΚ, ουσιαστικά, αποχαιρέτησε τις βλέψεις που είχε να διεκδικήσει την πρώτη θέση στην ειδική βαθμολογία και την έξοδο της στο Champions League. Οι φιλοξενούμενοι, σε μια ακόμα αναμέτρηση, ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Με εξαίρεση τον Όγκνιεν Βράνιες. Όμως «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Με το αποτέλεσμα στο «Απ. Νικολαϊδης» νικητής είναι ο Παναθηναϊκός αλλά πραγματικά κερδισμένος είναι ο ΠΑΟΚ. Που έχει «σφισταγκαλιάσει» το σεντόνι.
Μετά και την ολοκλήρωση της 4ης αγωνιστικής, η ειδική βαθμολογία έχει ως εξής: ΠΑΟΚ 8, ΑΕΚ 6, Παναθηναϊκός 5, Πανιώνιος 4. Την Κυριακή (28/5) ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο και η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ.
Όπως αναμενόταν, στο «Απ. Νικολαϊδης» - παρά την έκκληση του Μαρίνου Ουζουνίδη και την παρουσία του Τζιμπρίλ Σισέ - στις εξέδρες βρέθηκαν ελάχιστοι θεατές.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης - που μετρούσε, λόγω τιμωρίας ή τραυματισμού, 4 απουσίες (Μπεργκ, Κουλιμπαλί, Βιγιαφάνιες, Εμποκού - παρέταξε τους γηπεδούχους με αυτό το σχήμα:
Ο Μανόλο Χιμένεθ αναγκάστηκε, απρόοπτα, «τελευταία ώρα» να τροποποιήσει τα σχέδια του. Γιατί ο Αντρέ Σιμόες - κατά το πρωϊνό χαλάρωμα - παραπονέθηκε για ενοχλήσεις και έδειχνε καταπονημένος. Έμεινε εκτός αποστολής και τη θέση του, σε αυτή, πήρε ο Πατίτο. Ενώ στην αρχική 11άδα, χρησιμοποιήθηκε ο Αϊντάρεβιτς. Ο Ανδαλουσιάνος παρέταξε την Ένωση με αυτή τη διάταξη:
Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να μπαίνουν πιο δυναμικά. Πίεσαν ψηλά, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν την ανάπτυξη των γηπεδούχων. Να τους αναγκάσουν σε λάθος, να «κλέψουν μπάλες» και να δημιουργήσουν προβλήματα στην εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Δεν το κατάφεραν, αντίθετα οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι. Στο 7', βγήκαν μπροστά, από λάθος του Ντίντακ. Ο Λουντ - έξω από την περιοχή - έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ανέστη.
Σιγά σιγά, οι «πράσινοι» κατάφεραν να ισορροπήσουν. Ξεπερνούσαν την πίεση ψηλά των «κιτρινόμαυρων» και έφταναν στην περιοχή του Ανέστη. Εκμεταλλευόμενοι τις αργές επιστροφές των παικτών της Ένωσης και τα κενά που αυτοί άφηναν. Όμως εκεί τις περισσότερες φορές σταματούσαν στον Βράνιες. Ο οποίος, υπήρχαν στιγμές που έδειχνε να αμύνεται μόνος του.
Προϋποθέσεις να προηγηθούν δημιούργησαν στο 24'. Όταν ο Κλωναρίδης - μέσα από την περιοχή - έκανε το σουτ, στην κίνηση. Αλλά έπεσε και μπλόκαρε ο Ανέστης. Λίγο πριν, ο Αραούχο πέρασε δίπλα από τον Κουτρουμπή και ο πρώην «κιτρινόμαυρος» και νυν «πράσινος» έκανε μια κίνηση με το χέρι του προς το κεφάλι του Αργεντίνου. Και αυτός (αφού έκανε, 1-2 βήματα) έπεσε. Τη φάση παρακολουθούσε ο πρώτος επόπτης. Αφού τον συμβουλεύτηκε ο διαιτητής, αρκέστηκε σε παρατηρήσεις και στους δύο.
Η ΑΕΚ προσπαθούσε να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του Παναθηναϊκού αλλά δεν μπορούσε. Η ανάπτυξη της ήταν αργή. Με τον Αϊντάρεβιτς να συναγωνίζεται σε ταχύτητα - κίνησης και σκέψης - το «slow motion». Περισσότερες φορές γύρισε την μπάλα προς τα πίσω, παρά την έδωσε μπροστά.
Όσα δεν είχαν γίνει στα 30 λεπτά αγώνα έγιναν, εκατέρωθεν, σε... μια φάση. Από κόρνερ του Χουλτ ο Μολέδο πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Ανέστη.
Στην εξέλιξη της φάσης, η Ένωση βγήκε στην αντεπίθεση. Ο Χριστοδουλόπουλος «άδειασε» τον Χουλτ και μπήκε στην περιοχή. Βγήκε μόνος απέναντι από τον Βλαχοδήμο αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Ο νεαρός, πεσμένος, κατάφερε με το πόδι να διώξει την μπάλα.
Μετά από αυτές τις δύο φάσεις και ως το τελευταίο σφύριγμα, για το πρώτο ημίχρονο, του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη οι δύο ομάδες... κύλησαν ξανά στο σχεδόν τίποτα. Η μοναδική αξιόλογη φάση έγινε στο 43'. Ο Γκάλο σέντραρε από δεξιά, ο Μάνταλος - μέσα στην περιοχή - απέφυγε με προσποίηση τον Μαρινάκη αλλά το σουτ που έκανε ήταν κακό. Έστειλε την μπάλα ψηλά από το οριζόντιο δοκάρι του Βλαχοδήμου.
Η εικόνα των δύο ομάδων δεν άλλαξε σημαντικά στην επανάληψη. Δε βελτίωσαν ιδιαίτερα την απόδοση τους, δεν προσέφερεαν θέαμα. Η μεγάλη διαφοροποίηση ήταν ότι διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός που «πατούσε» καλύτερα, προειδοποίησε στο 53'. Όταν ο Χουλτ - από εκπληκτική μπαλιά του Λέτο - βγήκε μόνος στην επίθεση, πρόλαβε και «τσίμπησε» την μπάλα από τον εξερχόμενο Ανέστη. Στη συνέχεια όμως - βλέποντας ότι έχανε τον έλεγχο της - έπεσε κάτω. Και σωστά ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη κάρτα για «θέατρο».
Και 7 λεπτά αργότερα οι παίκτες του πανηγύρισαν. Ο Χατζηγιοβάνης μπήκε στην περιοχή, προσπάθησε να αποφύγει τον Γκάλο και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Βραζιλιάνου. Ο διαιτητής έδειξε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Λέτο στη δεξιά γωνία του Ανέστη και ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 1-0.
Η επόμενη αξιόλογη φάση του αγώνα έγινε στις καθυστερήσεις... Στο 90'+5' ο Αραούχο βγήκε μόνος του λίγο δεξιά από τη γωνία της μικρής περιοχής. Αντί όμως να σουτάρει, γύρισε την μπάλα προς το πέναλτι. Και η ΑΕΚ έχασε την μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε στην επανάληψη... Στο επόμενο λεπτό ο Βράνιες πήρε επίτηδες δεύτερη κίτρινη κάρτα. Είχε συμπληρώσει 7 και ήθελε να αποβληθεί, ώστε να χάσει μόνο το επόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και να παίξει με τον Πανιώνιο.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 61' Λέτο
ΔΟΚΑΡΙ: 30' Μολέδο
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 17' Μολέδο, 53' Χούλτ - 17' Γαλανόπουλος, 45'+1' Βράνιες, 77' Ντίντακ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 90'+6' Βράνιες (2 κίτρινες)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Μολέδο, Μαρινάκης, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ (79' Ρέις), Χατζηγιοβάνης, Κλωναρίδης (65' Π. Βλαχοδήμος), Λέτο (70' Μολίνς)
ΑΕΚ (Χιμένεθ): Ανέστης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γκάλο, Ντίντακ, Αϊντάρεβιτς (64'  Αλμέιδα), Γιόχανσον, Γαλανόπουλος (75' Μπακασέτας), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (71' Πατίτο Ροντρίγκες), Αραούχο

Σχόλια